Lüks yayla turizm | Güney Gazetesi Mersin

Lüks yayla turizm

Lüks yayla turizm


MAHMUT SÖNMEZ

 

Yazı Mersin’in serin yaylalarında geçirmek isteyen ama işi için günlük gidiş – dönüş yapmak isteyen yaylacıların yol masrafı dudak uçuklatıyor. Arslanköy ve Mersin arası günlük kendi aracıyla gidiş – dönüş yapmak zorunda olan birinin aylık ortalama yakıt masrafı 8700 lirayı buluyor. Günlük olarak  Ayvagediği’ne git gel yapmak isteyen birinin 3750 lirayı, Gözne’ye git gel yapmak isteyen birinin 3300 lirayı gözden çıkarması lazım.

Mersin’de okulların kapanmasıyla birlikte birçok kişi sıcak Mersin havasından kaçıp yaz sezonunu ailesiyle birlikte serin yaylalık beldelerde geçirmekte. Yaylaya çıkan kimi insanlar tüm yaz sezonunu orada geçirirken, çalışan bazı kişiler ise işlerinden kaynaklı yayladan Mersin’e kendi araçlarıyla günlük gidiş dönüş yapmak zorunda. Bizde Mersin’in farklı yaylalarında oturan ve günlük gidiş- dönüş yapmak zorunda olan kişilerin günlük ve aylık ortalama yakıt giderlerini hesapladık. 

Dizel motora sahip ortalama binek bir araç 100 km mesafede ortalama 6 litre mazot yakıyor. Halihazırda Mersin’de mazotun litre fiyatı Mersin’de ortalama 30 lirayı bulmuş durumda. Hesaba göre dizel bir binek araç bir kilometrede ortalama 1,80 lira, 100 kilometrede ortalama 180 liralık mazot yakmakta.

 

MERSİN’DEN ARSLANKÖY’E GİT -GEL GÜNLÜK 290 LİRA

 

Mersin merkeze en uzak yayla beldelerinden olan Arslanköy’e bir aracın gidiş gelişi ise oldukça masraflı. Mersin merkez ve Arslanköy arası 80 kilometre. Arslanköy ve Mersin merkez arası gidiş – dönüş yapmak isteyen bir sürücünün yaklaşık 160 kilometre yol yapması gerekir. Mersin – Arslanköy arası gidiş dönüş yapmak isteyen bir sürücünün yakıt masrafı ise ortalama 290 lirayı bulmakta. Yaz sezonunu Arslanköy’de geçirmek isteyen ama Mersin’e çalışmak için aracıyla günlük aracıyla gidiş- dönüş yapmak isteyen birisinin aylık ortalama yakıt masrafı 8700 lirayı bulmakta.

 

MERSİN - AYVAGEDİĞİ GÜNLÜK 125 LİRA

 

Mersin merkezden Ayvagediği’ne aracıyla gidiş dönüş yapmak isteyen bir sürücü ise en az 68 kilometre yol kat etmesi gerekir. Sürücünün 668 kilometrelik yakıt gideri ise ortalama 125 liraya mal olmakta. İşi için günlük Ayvagediği’nden Mersin’e gelmek zorunda olan bir yaylacının aylık ortalama 3750 liralık yakıt giderini gözden çıkarması gerekir.

 

MERSİN – GÖZNE GÜNLÜK 110 LİRA

 

Mersin’e merkeze 30 kilometre mesafede olan Gözne Yaylası’na gidiş dönüş yapmak isteyen bir sürücünün ise Mersin Merkez ve Gözne’ye gidiş geliş yapması için en az 60 kilometre yol gitmesi gerekir. Mersin – Gözne’ye gün içinde gidiş dönüş yapmak isteyen bir sürücünün yakıt gideri ise ortalama 110 liraya tekabül ediyor. İşi için Gözne’den Mersin’e günlük gidiş dönüş yapmak isteyen bir kişinin ayda mazot giderine ortalama 3300 ayırması lazım.

 

MERSİN – SOĞUCAK GÜNLÜK 90 LİRA

 

Mersin’e en yakın yayla beldelerinden olan Soğucak ile Mersin merkez arası 24 km. Soğucak Yaylası’na git-gel 48 kilometre yol giden bir sürücünün ortalama yakıt gideri yaklaşık 90 lira. Soğucak’tan Mersin’e aracıyla git-gel yapacak bir kişinin aylık ortalama 2700 lira mazot giderini gözden çıkarması gerek.