Ekmeğe zam kapıda | Güney Gazetesi Mersin

Ekmeğe zam kapıda

Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç, ekmek üretiminde maliyetin artmasından dolayı kar edemediklerini söyledi. Zararına üretim yaptıklarını ve ekmek fiyatına zam talebinde bulunduklarını belirten Dalkılıç, “Fırıncıların ayakta kalması için ekmek fiyatına zam yapılmalı ve ekmek fiyatı 6 veya 7 lira olmalıdır” dedi.

Ekmeğe zam kapıda


MAYSA DERYAYEVA

 

Her geçen gün ekmek üretiminde maliyetin artmasından dolayı, kar edemeyen fırıncı esnafı, ekmek fiyatına zam talebinde bulundu.

Fırıncı esnafı olarak zor bir süreçten geçtiklerini anlatan Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç, “Ekmeğe diğer illerde olduğu gibi zam olacak yoksa fırıncı esnafının dayanma gücü kalmadı. Fırıncının ayakta kalması için ekmeğin 6 veya 7 lira olması gerekiyor. Ancak zam yapma talebimize cevap daha gelmedi ve haber bekliyoruz. İki ay önce bir ekmeğin maliyeti 4 lira iken şimdi bize bir ekmeğin maliyeti 5 lira 35 kuruşa mal oluyor. Bizim maliyetlerimiz her geçen gün değişiyor Maya, susam, elektrik, yakıt, doğalgaza ve diğer ürünlere zam geliyor. Bu zammın karşısında bizimde maliyetlerimiz her geçen gün yükseliyor” diye konuştu.

 

“BİRÇOK FIRINCI DÜKKANI KAPANDI”

 

Dalkılıç, maliyetlerin artmasında dolayı kar edemeyen birçok fırıncı dükkanının kapandığını söyledi. Geçen yıl 50 kilogramlık unu 150-180 liraya aldıklarını ve şu anda bu fiyatın 450-480 liraya yükseldiğine dikkat çeken Dalkılıç, “Geçen yıl un fiyatları 150 liraydı şimdi 460- 480 liraya satılıyor. Buğdayın, unun fiyatı şu anlık böyle ancak iki ay sonra mahsul bittikten sonra fiyat ne kadar olur bilemiyoruz. Ülkemizde un var ancak un fiyatları oldukça yüksek olduğu için fırıncılar sıkıntı çekiyor.  Devlet destekli un alamıyoruz veya alsak da beş on fırıncı esnafı faydalanabiliyor. Bunun nedeni fabrikalar fırıncılardan nakit para istiyor ve ürünü 10- 15 gün sonra gönderiyor. Bir kamyon un 2050 liraya denk geliyor. Her fırıncı da 2050 lira biriktirip, un alamıyor. Haliyle 480 liraya un almak zorunda kalıyor. Kapanan ve kapanmak üzere fırıncı dükkanları var. Kapatmak isteyen ancak kapatamayan fırıncılar çünkü fırıncıların borcu var. Borcu olmayan fırıncıların şu ana kadar yüzde 80’ini kapatırdı” dedi.