Güneş kentinden güneş çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

Güneş kentinden güneş çağrısı

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Güneş Festivalinin açılışını Soli Pomopeipolis antik kentinde duyurdu. Tarhan, orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapılmak üzere kendilerine tahsis edilmesini istedi. Tarhan, “Konutlara ve tarım üreticilerine ucuz elektrik sağlayabiliriz. Bunu bugünden yarına yapabiliriz” dedi.

Güneş kentinden güneş çağrısı


ABİDİN YAĞMUR

 

Mezitli Belediyesince düzenlenen 10. Uluslararası Soli Güneş Festivali 24 Haziran Cuma günü başlıyor. Festivalin tanıtım toplantısı her yıl olduğu gibi bu yılda adını güneşten olan Soli Pompeipolis antik kentinde yapıldı.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “Güneşin öneminin bu denli önemli olduğu günlerde Soli Güneş Festivali ile kentimizde halkımızın ilgisini ve dikkatini güneş enerjisinin yeniden kullanılmasına çekmek istiyoruz” dedi.

Tarhan, “Festivalimiz 24 Haziran 2022 Cuma günü gündüz çeşitli etkinlikler ile başlayacaktır. Saat 16.00’da Proje Pazarı ve Kermes Alanının açılışı yapılacaktır.  24 Haziran Cumartesi saat 21.00’da “Funda Arar”, 25 Haziran Cumartesi akşamı da yine aynı saatte “Emir Can İğrek”i, 26 Haziran Pazar günü de değerli modacı “Yıldırım Mayruk”un Güneş Defilesini festivalimiz kapsamında sizlerle buluşturacağız” dedi.

 

“HENÜZ GEÇ DEĞİL”

 

Dünyanın bir enerji krizi yaşadığına dikkat çeken Tarhan, “Enerjimizi daha akıllı kullanmak, gecikmeden karbondioksit emisyonlarını azaltmamıza yardımcı olacaktır. Günümüzde enerjinin çoğu şehirlerimizde ve binalarımızda, fabrikalarımızda ve ulaşımda kullanılmaktadır. Ve ihtiyacımızdan çok daha fazla enerji kullanıyoruz. Bu da bizi küresel iklim hedeflerimize ulaşma yolundan saptırıyor. Ama çok geç değil. Enerji verimliliğini ilk sıraya koyarsak ve şimdi yaparsak yine de başarabiliriz. Enerjimizi daha akıllı kullanarak, enerji talebi eğrisini kırabiliriz” dedi.

 

“HAZİNE ARAZİLERİNE GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ KURALIM”

 

Enerji verimliliğinin rüzgâr ve güneşten üretilen her bir watt'ın daha fazla esnemesini sağlayarak yeşil geçişin maliyetini önemli ölçüde azaltacağını ifade eden Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Mezitli, Belediyesi olarak diyoruz ki, pratik şey olarak söylüyoruz, hemen yapılabilecek şey olarak söylüyoruz, bunun sürekli gündemde tutulmasını istiyoruz. Orman vasfını yitirerek hazineye devredilen araziler, Hazine mülkiyetindeki araziler, Hazine mülkiyetinden TOKİ’ye devredilen araziler çok büyük bir potansiyel arz etmektedir.  Bu arazilerin örneğin Mezitli Belediyesine tahsisi halinde, GES yapmamız durumunda bölgede gerek konutlara gerekse çok önemli bulduğumuz tarım sektöründeki üreticilere çok ucuz enerji temin etmemiz mümkündür. Hemen bugünden yarına bunu bizler yapabiliriz. Ama bu konuda maalesef taleplerimiz olumsuz karşılanmaktadır.”

 

Antik liman 1500 yıl sonra gün yüzüne çıkacak

 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Soli Güneş Festivali tanıtım toplantısında, Soli Pompeipolis kazılarıyla ilgili önemli bir gelişmeyi de paylaştı.

M.S 525 civarlarında yıkılan kentin antik limanında ilk kazılar bu yaz başlayacak ve limanın batı mendireği tamamen açığa çıkarılacak. Liman kazıları tamamlandığında Soli Pompepolis sütunlu yolu, 1500 yıl öncesinde olduğu gibi yeniden denize kadar uzanacak.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, liman kazısı için Uluslararası Mersin Liman İşletmeciliğinin (MİP) 500 bin lira bağış yaptığını belirterek, “Kazılara bir seferde verilen en büyük rakam bu. Bizim için büyük bir rakam 500 bin lira.  Akdeniz’deki tek antik liman olan Soli limanının doğu ve batı mendireğinde kazılara hemen başlayacağız. Kazıların başlamasıyla sütunlu yol denizle buluşmuş olacak. Mersin için, Türkiye için hatta dünya için önemli bir gelişme bu. Çünkü Akdeniz’deki tek antik liman, 3 bin yıllık bir liman. Bize büyük destek veren Mersin Ticaret ve Sanayi Odasına, Mersin Deniz Ticaret Odasına ve Mersin Ticaret Borsasına Soli Pompeipolis kazılarına verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Mezitli belediye Başkanı Tarhan ile MİP Genel Müdürü Johan Van Daele arasında antik liman kazılarına destek verilmesi konusunda protokol imzalandı.