Mahalleli isyanda! | Güney Gazetesi Mersin

Mahalleli isyanda!

Toroslar ilçesine bağlı Yalınayak Mahallesi ve civarında yaşayan vatandaşlar, beton fabrikası, granül fabrikası, hurdacı, metal kesme gibi işletmeler yüzünden gündelik yaşamlarının artık çekilmez hale geldiğini söylüyor. Mahalle sakinlerinin CİMER’e, belediyelere, ilgili müdürlüklere verdiği onlarca dilekçe var ama bazı tesisler ruhsatsız çalışmaya, havayı kirletmeye ve gece gündüz gürültü yapmaya devam ediyor. Mahalle sakinleri, “Artık huzurumuz kalmadı. Yetkililer sesimizi duysun” diyor.

Mahalleli isyanda!


ABİDİN YAĞMUR

 

Yalınayak Mahallesindeki yerleşim alanlarının arasına bazı fabrikalarca sanayi atıkları ve kimyasal atıklar döküldüğü, bölgede bazı sanayi tesislerinin ruhsatsız ya da ruhsatta belirtilen faaliyete aykırı şekilde çalıştığı geçtiğimiz ekim ayında Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi gündeme gelmişti.

Aradan geçen sürede sanayi tesislerinin yarattığı hava kirliliği ve gürültü ile ilgili herhangi bir adım atılamazken mahalle sakinlerinin CİMER’e, belediyelere, ilgili müdürlüklere verdiği onlarca dilekçeye de ya yanıt verilmedi ya da kurumlar topu birbirine attı.

Mahallede şu an beton fabrikası, , granül fabrikası, hurdacı, lazerle metal kesme, plastik, kamyon kasası işletmeleri konutlarla iç içe olacak şekilde çalışıyor.

 

“KİMYASAL ATIK KOKULARINDAN DURAMIYORUZ”

 

İşletmelerin sanayi atıklarını ve kimyasal atıklarını rast gele döktüklerini ileri süren mahalle sakinleri “Granül tesisleri havayı kirletiyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de hurdacı tesisleri var.  Hurdacılar ve diğerleri plastikçiler vahşi çöp depolama yapanlar sürekli atık çöplerini yakarak imha ediyorlar. Buraları tamamen simsiyah kimyasal dumanlarına veriyorlar. Sürekli yakıyorlar. Kimyasal dumanlarından kanser olduk. Konutlarda yaşayan birçok mahalle sakinlerinde bu hastalıklara yakalandılar. Kimyasal kokularından, plastik lastik kokularından, granül hammadde pis kokularından, ağır çöp kokularından akşama kadar, sabaha kadar durulmuyor, yatılmıyor, uyunmuyor. Bu pisliklerin yaşam alanlarımızdan acilen derhal çıkarılmasını rica ediyoruz. Yaşam haklarımız elimizden alınıyor, yaşam haklarımız gasp ediliyor” dedi.

 

 

“HURDACILAR HEM GÜRÜLTÜ YAPIYOR HEM HAVAYI KİRLETİYOR”

 

Hurdacı işletmelerinin kendilerine ait arazilerin dışına çıktığını, yeşil alanları derme çatma yapılarla işgal ettiğini belirten mahalle sakinleri, “Hurdacılar hem atık yakarak havayı kirletiyor hem de günün her saatinde hurda ezme ve kırma faaliyeti yaptıkları için gürültülerinden durulmuyor. Biz bunlar Çevre Müdürlüğüne, Büyükşehir Belediyesine şikayet ediyoruz. Ruhsatları yok diyorlar. Tutanak tutuluyor ama bunlar çalışmaya devam ediyorlar. Toroslar Belediyesine yazıyoruz, bizim sorunluluk alanımız değil diyorlar.  CİMER’e yazıyoruz sallama cevap veriyorlar” ifadelerini kullandı.

 

“BETON FABRİKASI GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR”

 

Mahalle sakinleri, bölgedeki bir beton farikasının geceleri ve gece yarısından sonra da çalışmaya devam ettiğini de iddia ederek beton mikserlerinin yerleşim alanlarının arasında geceleri de çalıştığını gösteren videoları gazetemizle paylaştı.

Mahalle sakinleri, “Toroslar belediyesi Zabıtalarını arıyoruz. Beton fabrikası mesai saatinden sonrada gece sabaha kadar yüksek gürültüler yapıyor yüksek gürültülü beton üretimi yapıyor bir dakika bile uyuyamıyoruz gürültülerinden diyoruz Zabıtalar şikayet edip durmayın, aramayın diyorlar” ifadelerini kullandı.