“Verin desteği bizim çiftçimiz üretsin” | Güney Gazetesi Mersin

“Verin desteği bizim çiftçimiz üretsin”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel Tarım Bakanlığı’nın Venezuela’da arazi kiralayıp buğday üretme kararına tepki gösterdi. AKP İktidarında yanlış tarım politikaları yüzünden 4 milyon 800 bin hektar arazinin tarım dışına çıktığını belirten Gökçel,” Türkiye’de nadasa bırakılan arazi ile birlikte ekilip dikilmeyen 6 milyon tarım arazisi var. Verin desteği çiftçimiz üretsin” dedi.

“Verin desteği bizim çiftçimiz üretsin”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin Toprak Mahsulleri Ofisi önünde açıklamalarda bulundu. İktidarın Venezuela’da arazi kiralayıp buğday üretme kararına tepki gösteren Gökçel, Türkiye’de nadasa bırakılan arazi ile birlikte 6 milyon hektar arazinin tarım dışı kaldığını, çiftçiye destek verilip bu alanlarda tarım yapılması gerektiğini söyledi.

 

“TARIM BAKANI DEĞİŞİYOR TARIM POLİTİKASI DEĞİŞMİYOR”

 

AKP’nin sürekli Tarım Bakanını değiştirdiğini ama tarımla ilgili uygulama ve politikalarını değiştirmediğini söyleyen Gökçel, iktidarın Venezuela’da arazi kiralayıp buğday yetiştirme kararını eleştirdi.

Türkiye’de çiftçilerin üretim için iktidardan destek beklediğini belirten Gökçel, “Sudan ve Afrika’dan sonra şimdi de Venezuela’dan arazi kiralayıp ülkenin ihtiyacı olan buğdayı orada üreteceklerini söylüyorlar. Eğer çiftçimizi destekleyecek bir politika uygulasalar Venezuela’ya gerek yok ülkemizde yeteri kadar arazi var. Çiftçimiz üretmeye azimli sadece destek bekliyor, para kazanmak istiyor. Siz çiftçimizin üretimde kalacağı desteği vermiyorsunuz, ithalata dayalı politikalarınızı devam ettiriyorsunuz” dedi.

 

“AKP DÖNEMİNDE 4 MİLYON 800 BİN HEKTAR ARAZİ TARIM DIŞINA ÇIKARTILDI”

 

Tarımda ithalata yönelik politikaları eleştiren ve AKP döneminde Türkiye’de tarım dışına çıkmış arazilere dikkat çeken Gökçel, “Cumhurbaşkanı kalkıyor yurtdışından ithal edilecek hububatta ihale şartını ortadan kaldırıyor. Burada şu anlayış hakim; kim nerede ne bulursa bulsun, sağlıklı mı değil mi bakmadan ülkeye soksun. 4 milyon 800 bin hektar tarım arazisi tarım dışına çıkartıldı. Burada sadece şunu söylemek istiyorum. İktidarın yetkilileri ve cumhurbaşkanı çıkıyor ve çiftçiye diyor ki ‘Üretin, ekilmedik arazi bırakmayın’ ama bu iktidar döneminde 4 milyon 800 bin hektar tarım arazisi de bir şekilde çıkartılıyor” diye konuştu.

 

ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMESİNİ İSTEDİ

 

Tarımda ithalatın çare olmadığını ve bol ve ucuz ürün için çiftçiye destek verilmesi gerektiğini söyleyen Gökçel, “Aslında Sudan’a, Venezuela’ya ya da başka bir ülkeye gerek yok. Türkiye’de nadasa bırakılan ve ekilip dikilmeyen 6 milyon arazi var. Verin çiftçiye araziyi, gübreyi, tohumu. Çiftçimiz üretsin, vatandaşımız uygun fiyata buğdayını da, arpasını da, bulgurunu da, ununu da alsın” dedi.