“Küçük çiftçi üretimden kopuyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Küçük çiftçi üretimden kopuyor”

Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, tarımda girdi maliyetlerin yüksek olmasından dolayı küçük çiftçinin üretemediğini, üretse de kar edemediğini söyledi. Yılmaz, “Küçük çiftçiler tarımdan, üretiminden kopuyorlar çünkü girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı kazanç elde edemiyor. Küçük çiftçilerimiz üretimden koptukça, üretim azalacak ve fiyatları daha da yükselecek” dedi.

“Küçük çiftçi üretimden kopuyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, son zamanlarda üretimde girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu söyledi.

Yılmaz, küçük çiftçilerin, üretimde girdi maliyetinin yüksek olmasından dolayı kar edemediğini ve küçük çiftçilerin üretimden koptuğuna dikkat çekti.

Tarımda bölge bazında planlama yapılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Mersin bölgesi küçük aile işletmeleri dediğimiz ailece çalışan 5- 10 dönüm arazide üretim yapan çiftçilerimiz, üretimdeki girdi maliyetlerinden dolaylı sıkıntı yaşıyorlar. 5- 10 dönüm arazide üretim yapan çiftçilerimizin bu girdi maliyetleriyle ayakta kalma şansı yoktur. Üretimde girdi maliyetleri durmaksızın her geçen gün zam yapılıyor. Üretimde kullandığımız gübre, mazot, su, enerji, ilaç fiyatlarını göz önüne aldığımızda çiftçilerin kazanç elde etmesi ve ayakta kalması mümkün değil. Tarımda ülke genelinde bölge bazında planlamalar yapılarak, hangi bölgede hangi ürün üretiliyorsa, o çiftçiye ciddi katkı sağlayacak şekilde üretime destek verilmeli. Arazi dönüm üzerine değil, çiftçi ne üretmiş bunlar kayıt altında olmalı. Girdi maliyetlerinin önemli bir bölümünü Tarım Bakanlığı destek olarak karşılamalı” dedi.

 

 

“Akaryakıt fiyatları meyve sebzeyi etkiliyor”

 

Kamu-Ar verilerine göre, yıllık bazıda sebzede yüzde 422,4, meyvede yüzde 243,1 oranında artış yaşandı. Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, sebze, meyve fiyatındaki artışın girdi maliyetlerinin yüksek olmasına ve meyve, sebze nakliyesi akaryakıt fiyatlarından dolayı pahalıya mal olmasından kaynaklandığını söyledi.

Akaryakıt fiyatındaki yükseliş devam ederse, meyve, sebze fiyatlarını etkileyeceğine vurgulayan Yılmaz, “Çiftçiler meyve, sebzeyi 8-10 liraya satıyor ancak manavda meyve sebze fiyatları 45 liraya kadar çıkıyor. Zincir marketlerde sıkıntı olmakla, bu ürün en az üç el değiştiriyor. Şehir dışından gelen ürünler fiyatların yüksek olmasının nedeni akaryakıt fiyatlarının pahalı olmasından kaynaklanıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş, meyve, sebze fiyatlarını etkileyecektir. Tarımda üretim azalıyor. Küçük çiftçiler tarımdan, üretiminden kopuyor çünkü girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı kazanç elde edemiyor. Küçük çiftçilerimiz üretimden koptukça, üretim azalacak ve fiyatları daha da yükselecek” diyen konuştu.