“Hakkımızı ve payımızı istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Hakkımızı ve payımızı istiyoruz”

İşçi, memur ve emekliler artan hayat pahalılığı karşısında asgari ücrete zam yapılmasını talep ediyor. Enflasyon oranın yüzde 73,50’ye yükselmesiyle, asgari ücrete yılbaşında yapılan zam mum gibi eridi. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, vatandaşların yaşam savaşı verdiğini ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi. Göksoy, “Zamlar karşısında maaşlarımız pul oldu. Hak ettiğimiz hakkımızı istiyoruz” dedi.

“Hakkımızı ve payımızı istiyoruz”


MAYSA DERYAYEVA

 

Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Son 20 yılın en yüksek enflasyonunun yaşadığı bu süreçte, vatandaşların geçim sıkıntısı yaşandığı, ev kiralarını, faturalarını ödeyemediğini söyledi. Göksoy, açlık sınırının 6 bin 17 lira, yoksulluk sınırının 19 bin 602 lira olduğu bir dönemde asgari ücretin 4 bin 250 lira olmasının bir çelişki olduğunu ifade etti.

 

“TEMEL İHTİYAÇLARA YAPILAN ZAMLAR DURDURULSUN”

 

Göksoy, “Asgari ücrete açlık ve yoksulluk sınırı çelişkisini ortadan kalkması gerekiyor. Devlete bağlı kurum olan TÜİK’e baktığımız zaman en son açlık sınır 6 bin 17 lira, yoksulluk sınırı 19 bin 602 lira olarak açıklamıştı. Bugün yaşadığımız ortamda asgari ücretin 4 bin 250 lira olması büyük bir çelişkidir. Asgari ücret ve tüm ücretlerin arttırılması gerekiyor çünkü her şeye yüzde 300’lere varan zamla karşı karşıyayız.  Hükümet büyüyen bir Türkiye’den bahsediyor. Eğer bu büyüyen Türkiye’nin gelişmesi varsa emekçiler üzerindendir. Bizde emekçiler olarak büyüyen Türkiye’den hakkımız ve payımızı istiyoruz.  Yapılan zamların ve arttırılan vergilerin durdurulması ve dondurulması gerekiyor çünkü zamlar devam ettikçe almış olduğumuz asgari ücretteki artışın bir kıymeti olmayacak. Hak ettiğimiz hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

 

“VATANDAŞLARIMIZ YAŞAM SAVAŞI VERİYOR”

 

Vatandaşların geçim sıkıntısı yaşadığını ve temel ihtiyaçlarını satın alamadığına dikkat çeken Göksoy, “İşsizliği, yoksulluğu önleyemediği gibi yeni yeni zamlarla, vergi artışlarıyla halkın, emekçinin, esnafın, çiftçinin, işçinin sırtına daha fazla yükler ekleniyor. Türkiye’yi artık yaşanılmaz hale getirdiler. İnsanlar artık Türkiye’de yaşam mücadelesi verirken şimdi vatandaşlarımız yaşam savaşı veriyor. İnsanlar kirasını, elektrik, su, doğalgaz, internet faturalarını, yol paralarını ödeyemiyor. Vatandaşlar zaruri temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.  Bu sorun Türkiye’yi yöneten iktidarın sorunudur.  Türkiye’yi 20 yılda karanlığa sürüklediler. Onların söylediği gibi uçtuğumuz falan yoktur” diye konuştu.

 

EN DÜŞÜK MAAŞ 9 BİN 500 LİRA OLMALI”

 

Asgari ücretin belirlenmesinde yoksulluk sınırı baz alınarak hesaplanması gerektiğini söyleyen Göksoy, “Son yapılan açıklamaya göre yoksulluk sınır 19 bin 107 liraya yükseldi. Eğer dört kişilik bir ailenin evine bu para miktarı giriyorsa, o aile yoksul sayılıyor. Her ailede iki kişinin çalıştığını düşünürsek ama her ailede iki kişi çalışmıyor. Dört kişilik aileden iki kişi çalışsa her çalışanın 9 bin 500 lira kazanması gerekiyor.  Bugünün koşullarında asgari ücret 9 bin 500 liradan düşük olmamalıdır” şeklinde konuştu.