“Ortak akılla yöneteceğiz, ezberleri bozacağız” | Güney Gazetesi Mersin

“Ortak akılla yöneteceğiz, ezberleri bozacağız”

Demokrat Avukatlar Grubunun Mersin Barosu Başkan adayı Cengiz Çatak, nasıl bir baro hayal ettiklerini Güney’e anlattı

“Ortak akılla yöneteceğiz, ezberleri bozacağız”


ABİDİN YAĞMUR

 

Demokrat Avukatlar Grubunun, Mersin Barosu genel kurulunda başkan adayı deneyimli avukat Cengiz Çatak olacak. Grup, yönetim kurulu üyelikleri ve üst kurul delegelikleri içinse Perşembe günü önseçim yapacak. Başkan adayı Cengiz Çatak, “Grubumuzun en önemli özelliği ortak akılla hareket etmesi. Kişiyi değil ekibi öne çıkarıyoruz. Göreve seçilirsek Mersin Barosunu herkesin konuştuğu, örnek aldığı baro haline getireceğiz” dedi. Avukatların öncelikli sorununun ekonomik durumları ve mesleki itibarları olduğunu ifade eden Cengiz Çatak, “Öncelikle bu alanda mücadele edeceğiz. Sonuç alıcı olacağız” ifadelerini kullandı.

 

DAG’IN ADAYI CENGİZ ÇATAK

 

Mersin Barosu bu yılın ekim ayında genel kurulunu gerçekleştirecek ve yeni yönetim kurulu ile yeni başkanını seçecek.

Seçimlere kısa bir süre kala Demokrat Avukatlar Grubu başkan adaylığı, yönetim kurulu ve üst kurul delegeliği adaylığı düşünen isimlere önseçim çağrısı yaptı.

Başkan adaylığı için beyanda bulunan tek isim Avukat Cengiz Çatak olurken çok sayıda avukat da yönetim kurulu ve üst kurul delegeliği adaylığını beyan etti ve önseçime katılacağını bildirdi. Önseçim 16 Haziran Perşembe günü yapılacak.

 

“LİDER ANLAYIŞINI DEĞİŞTİRDİK”

 

Demokrat Avukatlar Grubunun başkan adayı Cengiz Çatak, mesleki ve toplumsal sorumlulukları gereğince, bir görev bilinciyle baro başkanlığına aday olduğunu söyledi.

Lider anlayışını yıkacak bir ekiple yola çıktıklarını kaydeden Çatak, “Grubumuzun en önemli özelliği ortak akılla hareket etmesi. Kişiyi değil ekibi öne çıkarıyoruz. Onun için blok oy istiyoruz. Gittiğimiz yerlerde meslektaşlarımıza ‘bana değil, grubumuza oy verin’ diyoruz. Lider anlayışını şimdiden değiştirmeye başladık” dedi.

 

“HER ETKİNLİĞİMİZ FARKINDALIK YARATMALI”

 

Demokrat Avukatlar Grubunun aday tanıtım toplantısını geçtiğimiz günlerde 480’e yakın avukatın katılımıyla yaptıklarını ifade eden Çatak, “Bu toplantımızı kitap bağış kampanyamızla bütünleştirdik. 2 bin kitap bağışı oldu. Bu kitapları 200’er kitaptan 10 farklı okula teslim edeceğiz. Yapacağımız her etkinliğin bir farkındalık yaratmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ÇÖZÜM ODAKLI BARO ÖNGÖRÜYORUZ”

 

Mersin Barosuna yeni bir anlayış getirmek istediklerini kaydeden Çatak, “Ezber bozan, model olan bir baro oluşturmak istiyoruz. Eğer klasik baro yönetimine devam edeceksek hiç seçilmeyelim daha iyi. Yeni şeyler söylemek, yeni bir yönetim anlayışı geliştirmek için aday olduk. Bütün barolar günü birlik baro siyaseti yapıyor. Sanki Türkiye’de hukuk alanında, avukat mesleği açısından her şey yolundaymış, her şey güllük gülistanlıkmış gibi davranıyorlar. Oysa ülkemiz dip noktasında. Yargının da dip noktasında olduğu bir dönemdeyiz. Şu an 150 hukuk fakültesi var. İnsanlar annelerinin babalarının adına kredi çekip özel hukuk fakültesinde okuyor. Hiç avukat kaydı yapılmasa bile 2050 yılına kadar avukat sayısı fazla. Hiçbir baro bunu dile getirdi mi? Biz bunları gündeme getireceğiz. Anayasamızda angarya yasaktır. Avukat arkadaşlarımız 300 lira için CMK ile davalara giriyor. Bu angarya değil mi? Biz bunları dile getireceğiz. Bir basın açıklaması yapmayla sorunların çözülmeyeceğini biliyoruz. Biz örgütlü baro yaracağız. Sonuç alıcı mücadeleler vereceğiz. Çözüm odaklı baro öngörüyoruz. Mersin Barosunu herkesin konuştuğu, model aldığı bir baro haline getireceğiz” dedi.

 

“Önceliğimiz avukatların ekonomik sorunları”

 

Mersin Barosu Başkan adayı Cengiz Çatak, Türkiye’de avukatların yaşadığı ekonomik sıkıntılara da dikkat çekti. Çatak şunları söyledi:

“Son yıllarda 50’ye yakın meslektaşımız ekonomik sorunlar nedeniyle intihar etti. Avukatlık artık ekonomik olarak güçlü bir meslek değil. Şu an birçok avukat ekonomik zorluklar nedeniyle büro açamıyor. Şu an asgari ücretin altında hukuk bürolarında çalışan avukatlar bile var. Şu an önceliğimiz avukatların ekonomik sorunları olmalı. İkinci önceliğimiz de baroların, mesleğin itibarı. Baroların itibarı zedeleniyor. Mersin Adliyesinde, kendi evimizde basın açıklaması yapamıyoruz. Yargının üç ayağından biriyiz ama adliye otoparkları avukatlara ücretli. Avukatların önceliği ekonomik hakları ve itibarlarıdır. Bunun yanı sıra baroların bulundukları kentler de öncü olma misyonu var. Avukatlık Kanununun barolara verdiği tüm hakları kullanacağız. Türkiye’de yaşanan her sorun eninde sonunda yargıya çıkar. Yargıdaki sorunlara çıkar. Toplumda yargıya güven varsa diğer alanlarda da düzelme olur. İşte biz, yargıya olan güveni sağlayacak mekanizmayı yeniden kurmak için mücadele eden bir baro olacağız.”

 

 

DAG’da kimler aday

 

Baro Başkan Aday: Av. Cengiz Çatak

Yönetim Kurulu Aday Adayları: Av. Ozan Yaprak, Av. Ezgi Özkan, Av. İbrahim Cinbaş, Av. Göksu Saral Alkan, Av. Bilgehan Yaşa, Av. Hasan Keleşoğlu, Av. Nalan Ateş Altuntaş

Denetleme Kurulu Adayları: Av. Şilan Türk, Av. Mustafa Kıvanç Gürçam, Av. İsmail Bozkurt

Disiplin Kurulu Adayları: Av Halim Erdem Kahraman, Av. Rafet Özer, Av. Nursen Yücesoy Temizkan

TBB Delegesi Aday Adayları: Av. Hakan Dicle, Av. Bilal Orak, Av. Türker Yılmaz, Av. Adnan Gündoğdu, Av. Serdal Güler