“Kararı Bakanlık değil yerel meclis vermeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Kararı Bakanlık değil yerel meclis vermeli”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Yenişehir’de bulunan 14 dönümlük PTT arazisinin imarını ticaret ve konut alanına dönüştürmek istemesine tepkiler artarak devam ediyor. Şehrin konut alanına değil, yeşil alana ihtiyacı olduğunu söyleyen Yenişehir Belediye Meclisi üyesi Abdurrahman Yıldız, “Bakanlık eliyle nitelik belirtici imar planları yapılmamalıdır. Bu planlamalar yerel meclisler ve kanaat önerilerinin fikirleri çerçevesinde planlama yapılmalıdır” dedi.

“Kararı Bakanlık değil yerel meclis vermeli”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Yenişehir’de ki PTT arazisinin Çevre Bakanlığı eliyle ticaret ve konut alanına çevrilmesine karşı HDP Mersin İl Eş Başkanı Bedriye Kuş, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, CHP Yenişehir meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, CHP Toroslar meclis üyesi Hıdır Berk’inde içinde bulunduğu grup basın açıklaması yaptı. Katılımcılar adına basın metnini Abdurrahman Yıldız okudu.

 

“MERSİN BÜYÜKŞEHİR BU KARARI OYBİRLİĞİYLE REDDETTİ”

 

Yenişehir ilçemiz sınırları içinde bulunan Adnan Menderes Bulvarı ve GMK bulvarına sınır, PTT Baş Müdürlüğü’ne ait posta işleme merkezinin 2021/Ağustos dönemi Mersin Büyükşehir Belediye Meclisine sevk edildiğini belirten Yıldız, “PTT başmüdürlüğü tarafından yapılan ilgili alana dair imar değişikliği talebi oy birliği ile reddedilmiştir. Baş müdürlük kendisi adına tapulu kamu arazisinin ticaret turizm alanı haline getirilmesini talep etmiş ve meclis oy birliği ile bu talebi reddetmiştir” diye konuştu.

 

“BAKANLIĞIN ‘KONUT İHTİYACI’ GEREKÇESİNE ÇOCUKLAR BİLE GÜLER”

 

Mersin Büyükşehir Meclisinin PTT Baş Müdürlüğünün söz konusu alan için yapmak istediği imar değişikliğine izin vermediğini söyleyen Yıldız, “Kurum, Büyükşehirde yapamadığı değişikliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığı ile yapmayı denemiş ve başarmıştır. Şehrimizin en güzel alanlarından biri olan ve kamulaştırma marifetiyle kamu eline geçmiş olan alan, üzerinde plan değişikliği yapılarak sermayeye peşkeş çekilmek istenmektedir. 14.589 m2 alana sahip olan tesisin imar değişikliği bakanlık tarafından ticaret konut şeklinde yapılmıştır” dedi. Bakanlığın imar değişikliği gerekçesine değinen Yıldız, “Bakanlık gerekçe olarak, anılan bölgede konut ihtiyacı olduğu gibi çocukların bile güleceği bir neden ortaya sürmüştür. Konut ihtiyacı var denilen yerde Yenişehir ilçesinde hiçbir alanda uygulanmasına izin verilmeyen 1,70 yoğunluk 10 kat izni verilmiştir” sözlerini kullandı.

 

“PTT’NİN BU ALANA İHTİYACI KALMAMIŞSA YEŞİL ALAN YAPILSIN”

Bölgede konut ihtiyacı olmadığını söyleyen Yıldız, “Mevcut yoğunluk bile nerdeyse buraları yaşanamaz hale getirmiştir. Bu alanlar kentin rekreasyon, gezi, dinlenme ihtiyaçlarının karşılandığı alanlardır. Eğer burada PTT işleme merkezine ihtiyaç kalmamış ise, bu alan hızla halkın faydalanacağı, piknik, dinlenme ve yeşil alanlar haline getirilmelidir” dedi.

 

 

“BU PLANLAMALARI YEREL MECLİSLER YAPMALI”

 

Merkezi yönetim eliyle yerelde imar değişikliği yapılmasını eleştiren Yıldız, “Bundan sonra da kesinlikle bakanlık eliyle nitelik belirtici imar planları yapılmamalıdır. Tamamen yerel yönetimlerin ve yerel meclislerin uhdesine terk edilmelidir. Yasal yetkiler olmasına rağmen, bunların kullanılması zaruri değildir. Bakanlığa bu tip talepler geldiğinde, yerel yönetimlere konu havale edilmeli, yerel meclisler ve kanaat önerilerinin fikirleri çerçevesinde planlama yapılmalıdır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

 

ÇEVRE BAKANLIĞI DEĞİL EMLAK OFİSİ!

 

PTT arsasının imarının Çevre Bakanlığı tarafından konut ve ticarete dönüştürülmek istenmesine tepki gösteren HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Türkiye’de bir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yok, Recep Tayyip Erdoğan’ın emlak ofisi var. Türkiye’de kentlerin en önemli niteliğe sahip kamusal alanları şu anda sermayeye peşkeş çekiliyor” ifadelerini kullandı.

Çevre Bakanlığının emlak ofisi gibi çalıştığını söyleyen Turan, “Türkiye’de bir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yok, Recep Tayyip Erdoğan’ın emlak ofisi var. Bunlar giderayak ülkenin bütün kamu alanlarını, ormanlarını, kıyılarını kamunun malı olan bütün kıymetleri bir bir satıyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adındaki emlak ofisi adeta Türkiye’yi parsel parsel satıyor. Türkiye’de kentlerin en önemli niteliğe sahip kamusal alanları şu anda sermayeye peşkeş çekiliyor” ifadelerini kullandı.

 

“YAĞMAYA TALANA İZİN VERMEYECEĞİZ”

 

İktidarın gideceğini bildiği için bütün kıymetli kamu mallarını satılığa çıkardığını belirten Turan, “Bizden sonrası tufan diye düşündükleri için bunu yapıyorlar. Çünkü; hazine eksi 60 milyar lira geride, hazinede tek kuruş kalmamış” dedi. 14 Dönümlük PTT arazisinin çok kıymetli olduğunu söyleyen Turan, “Bir kamusal alanının hangi gerekçeyle olursa olsun peşkeş çekilmesine karşıyız. Kamusal olan şey bütün halkın değerleridir. Kamusal olan ormanlardan, sahillerden, parklardan yararlanma hakkı bir avuç sermayedarın değil, halkın bütününündür. Türkiye’de ve Mersin’de kurulan bu yağma ve talan düzenine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.