“TÜİK gerçekleri yansıtmıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“TÜİK gerçekleri yansıtmıyor”

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını protesto etmek için kurum önüne giden sendika temsilcilerine polis müdahalede bulunarak, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Yaşanan olayda sonra, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Şubesi olayı protesto ederek, Özgür Çocuk Parkında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan, Birleşik Kamu- İş Mersin Başkanı Yakup Tekin, TÜİK’in açıkladığı enflasyonun çarşı pazara uymadığını ve vatandaşların açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi.

“TÜİK gerçekleri yansıtmıyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranın son 20 yılın en yüksek enflasyon olmasına rağmen gerçeği yansıtmadığını söyledi. Tekin, “TÜİK’in açıkladığı mayıs ayı oranlarına göre aylık bazda yüzde 2,98 beş aylık bazda yüzde 35,64 ve son bir yıla göre yüzde 73,5 oranında artış yaşandı. Ancak, açıklanan enflasyon oranları son 20 yılın en yüksek seviyelerinde seyretse de açıklanan veriler gerçeği asla yansıtmamaktadır. Birleşik Kamu-İş konfederasyonu araştırma birimi olan Kamu-Ar’ın yaptığı araştırmaya göre; mayıs ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 9,2 rakamını, beş aylık bazda yüzde 65,6 yıllık bazda ise yüzde 159,6 oranı ile üç haneli sayılara ulaşmıştır” dedi.

 

“ENFLASYON RAKAMLARI GERÇEK DIŞIDIR”

 

Kamu-Ar verilerine göre, yıllık bazda sebzede yüzde 422,4 meyvede yüzde 243,1 ekmek, pirinç ve un ürünlerinde ise yüzde 139,4 gibi oranlarda enflasyon yaşandığına dikkat çeken Tekin, “Kamu-Ar verilerimiz TÜİK’in verilerine kıyasla, vurdumduymaz AKP iktidarına inandırıcı gelmese de yurttaşlar çarşı pazarda bu gerçeği yaşayarak öğrenmektedir. Doğalgaz son 1 yılda sanayide yüzde 601 konutta yüzde 146 zamlanmış, 320 metreküp doğalgaz bulduk müjdesinden sonra, doğalgaza 13, elektriğe ise 12 kere zam gelmiştir. Kamu çalışanları ve emeklilere ise enflasyon farkı haricinde yüzde 7,5 oranında zam yapılmış, fakat bugün yaşanan enflasyona göre maaşların alım gücü, geçen yılın asgari ücretinin bile gerisine düşmüştür” ifadelerini kullandı.

 

“HALKIMIZ AÇLIĞA VE YOKSULLUĞA MAHKUM EDİLDİ”

 

Tekin, kamu çalışanlarını Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalara birleşmeye çağrıda bulundu. Tekin, “Görevi aslında, kamu çalışanları ve emeklilerin haklarını savunmak olan, fakat AKP iktidarının emrinde imzaladıkları toplu sözleşme ile kamu emekçilerini, emeklilerini ve halkımızı açlık, yoksulluk ve sefalet bütçesine mahkûm eden başta Memur-Sen olmak üzere, adeta bir koalisyon ortağı gibi davranarak o toplu sözleşme masasına oturan ya da bu toplu sözleşme oranlarına ses çıkarmayan, emeği ve emekçileri yalnız bırakan yandaş konfederasyon ve sarı sendikalar da içinde bulunduğumuz bu durumun baş sorumlularıdır. Bu sebeple buradan tüm kamu emekçilerine, iyi niyetle üye bulundukları bu yandaş konfederasyon ve sarı sendikaları sorgulamalarını ve tüm kamu çalışanlarımızı bu karanlık ortamda kendi gelecekleri için emeğin ve emekçinin tek sesi olan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu ve bağlı sendikalarımızda birleşmeye çağırıyoruz” dedi.

 

“AKP İKTİDARINI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

 

Haklarını arayacaklarını ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Tekin, “Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak bizler, AKP iktidarını; yandaşa, partiliye, mülteciye, akrabaya, haksız bir şekilde ulaşabildiği her yerden maaş alan liyakatsizlere tanıdığı ayrıcalıklardan vazgeçip ülkesi için mücadele veren kamu emekçilerinin, emeklilerin ve halkımızın sorunları ile ilgilenmeye davet ediyoruz. Aksi halde, sayıları milyonları aşan kamu emekçileri, emeklileri ve bu halk evinde kaynatamadığı tencerenin, pazarda dolduramadığı filenin, çocuğunun cebine koyamadığı harçlığın hesabını sandıkta AKP’ye soracaktır. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak, emeğimizin, alın terimizin hakkını aramak ve hak ettiğimiz insanca yaşam şartlarını tüm emekçilerin emeklilerin, memurun çiftçinin ve halkımızın alması için, ülkemiz üzerindeki bu karanlık dağılana kadar dün ve bugün olduğu gibi yarınlarda da mücadelemize her alanda kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.