Yasaklanan tiyatro konusu meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Yasaklanan tiyatro konusu meclis gündeminde

Kürtçe tiyatro oyununun yasaklanması Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde de gündeme geldi. HDP’li Ali Tanrıverdi, yasaklanan oyun Tartuffe’nin Moliere’in başyapıtı olduğunu ve sıkıyönetim döneminde bile yasaklanmadığını söyledi.

Yasaklanan tiyatro konusu meclis gündeminde


MAHMUT SÖNMEZ

 

Tanrıverdi, “Oyunun yasaklanmasının sebebi Kürtçe olması. Kardeşlikten bahsediliyor ama bu tahammülsüzlüğün büyük bir örneği. Temenni ediyoruz ki bu yasaklamadan Yeni gelen Valimizin haberi yoktur. Herkesin diliyle sanat ve kültürünü yaşatmasından daha doğal bir şey yoktur” dedi. Tanrıverdi Konuşmasını Kürtçe “Kürtçe üzerindeki baskıları kınıyorum, dilimiz onurumuzdur. Dilsiz yaşam olmaz” diyerek sonlandırdı.

 

“YASAKLARLA, ENDİŞELERLE HİÇBİR YERE VARAMAYIZ”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesine ait salonlarda yapılan bütün sanatsal etkinlikleri önceden Valiliğe bildirdiklerini belirten Seçer, “Eğer sıkıntı varsa Valiliğin verdiği kararı uygulamak zorundayız. Oyunun yasal olarak bir sıkıntısı yok ve yasalara uygunsa hangi dilde olursa olsun bize göre hiçbir sorun yoktur. Arapça, Fransızca, İngilizce oyun sergilemek yasaksa Kürtçe de yasak olsun değilse bütün diller özgürce konuşulsun. Yasaklarla, endişelerle hiçbir yere varamayız ve hiçbir şeyi çözemeyiz. Bu benim kişisel ve dünya görüşümdür. Yasalarda da buna engel hiçbir şey yok. Yasalar çerçevesinde herkes bizden salon kiralayabilir” diye konuştu.

 

 

SANATÇILARDAN KÜRTÇE TİYATRONUN YASAKLANMASINA TEPKİ

 

Çukurova Sanatçılar Platformu üyeleri, Amed Şehir Tiyatrosunun Tartuffe adlı Kürtçe tiyatro oyununun Mersin ve Adana valilikleri tarafından yasaklanmasını protesto etti.

Amed Şehir Tiyatrosunun Tartuffe adlı Kürtçe tiyatro oyunu 5 Haziran’da Adana, 6 Haziran’da Mersin Valiliği tarafından kamu güvenliği gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen Çukurova Sanatçılar Platformu üyeleri yasaklamaya karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan etkinliğe HDP Mersin İl Eş başkanları Hoşyar Sarıyıldız, Bedriye kuş ve Emek Demokrasi Platformu üyeleri katılırken, bildiriyi Çukurova Sanatçılar Platformu adına sanatçı Cejna Saruhan okudu.

 

ASİMİLASYONA DİKKAT ÇEKTİLER

 

Halkların yaşamının ve devamlılığının tarih, kültür ve dilleriyle mümkün olduğunu söyleyen Cejna Saruhan, “İnkar ve asimilasyona dayalı gelişen her politika halkların varlığını hedef alıyor. Türkiye’de başta Kürt halkı olmak üzere diğer halklara ve kültürlere yönelik uygulamalar ve yasaklar hükümetler değişse de sistematik olarak devam ediyor. Varlığını ve kültürünü yaşatmanın zemini ve imkanları ortadan kaldırılmış, oluşan zeminleri de çeşitli bahanelerle ve yasal olmayan gerekçelerle engellemektedir” dedi.

 

“ENGELLEMENİN HİÇBİR YASAL DAYANAĞI YOK”

 

Son dönemde Kürt kültürüne ve muhalif sanatçılara yönelik baskılar ve yasaklamalar daha da artarak devam ettiğini söyleyen Saruhan, “Son olarak 5 -6 Haziran 2022 tarihinde Amed Şehir Tiyatrosunun Kürtçe olan ‘Tartuffe’ oyunu güvenlik gerekçesiyle hem Adana hem de Mersin Valiliği tarafından iptal edilmiştir. “Tartuffe”oyunun tarihi ve içeriği bilinmektedir. Yüzlerce defa oynanmış ve güçlü bir seyirci kitlesine sahip olan böylesi bir tiyatronun engellenmesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur. Tamamıyla keyfi bir yönetim tarzından kaynağını almaktadır” diye konuştu.

 

YASAKLARA KARŞI DESTEK ÇAĞRISI

 

Kültüre ve sanata yönelik gelişecek her engelleme ve yasağa karşı tavırlarını güçlü bir şekilde ortaya koyacaklarını söyleyen Saruhan, “Hiçbir baskı ve engelleme bizi sanatsal faaliyetlerimizden geri tutmayacaktır. Kendisini sosyalist, demokrat ve halkçı olarak gören tüm kurum ve bireylerin de bu tür anti demokratik ve inkarcı tutumlara karşı tavır almaya çağırıyoruz.  Biz sanatçılar, siyasetçiler ve emekçiler olarak bu anti demokratik ve faşizan uygulamaları red ediyor ve kınadığımızı da belirtmek istiyoruz” diyerek açıklamasına son verdi. Yapılan basın açıklamasının ardından katılımcılar Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekip “Dilimiz onurumuzdur” sloganları attılar.