Taşucu’nda duvar isyanı | Güney Gazetesi Mersin

Taşucu’nda duvar isyanı

Taşucu Limanının özelleştirme ihalesini alan firmanın liman genişletme çalışmaları kapsamında Taşucu kumsalına duvar örmesi tartışmalara neden olmuştu. Liman genişleme projesinin ÇED halk bilgilendirme toplantısı bugün yapılacaktı. Ancak çevrecilerin protestoları nedeniyle toplantı yapılamadı. Çevre örgütleri hem liman genişleme projesini hem de ÇED süreci tamamlanmadan sahile duvar örülmesini yargıya taşıyacaklarını duyurdu.

Taşucu’nda duvar isyanı


ABİDİN YAĞMUR

 

Özelleştirme ihalesi kapsamında, Taşucu Limanı ile art alanındaki eski SEKA arazisini alan Cey Grup, Taşucu Limanını genişleteceğini, limanın art alanında serbest bölge oluşturacağını açıklamıştı. İşletmeci bu kapsamda ilk olarak liman sahasına dahil olduğunu iddia ettiği bölümleri istinat duvarı örerek kamuya kapattı. İstinat duvarının büyük kısmı Taşucu plajına isabet edince sahil kesimi bölündü ve sahilin bir kısmı vatandaşların kullanımına kapandı.

Taşucu Limanı işletmecisinin liman genişleme projesinin ÇED halk bilgilendirme toplantısının7 Haziran’da yapılacağı daha önceden ilan edilmişti.

ÇED toplantısının yapılacağı yere giden onlarca çevreci “Çevreyi hor gören geleceği zor görür”, “Mersinlilerin sağlığıyla oynamayın”, “Kanser olmak istemiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

Polisle çevreciler arasında zaman zaman tartışma ve arbedeler yaşandı.  Çevrecilerin ÇED toplantısını yaptırmak istememesi üzerine toplantının yapılamadığına dair tutanak tutuldu.

 

 

ÇED RAPORU OLMADAN DUVAR ÖREMEZLER”

 

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurahman Yıldız, “Burası birileri tarafından sermayeye peşkeş çekilecek. Görüyoruz ki; mevcut iktidar gideceğini anladığından bu yana başta kentimiz Mersin olmak üzere ülkenin taşını toprağını, denizini satışa çıkarmış. Bu yağmayı durduracağız” dedi.

Taşucu Limanı işletmecisinin halkın kullanımına açık olan sahil şeridine duvar örmesine tepki gösteren Yıldız, “O duvarın örülebilmesi için bile ÇED raporu gerekir. Çevre derneklerinin avukatları bunun yasal olmadığını ifade ettiler. Hem liman genişleme projesine dair ÇED raporu hem de sahile duvar örülmesi mahkemeye taşınacak” ifadelerini kullandı.