“Tarım alanlarını ve ormanları koruyun” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarım alanlarını ve ormanları koruyun”

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Dünya Çevre Gününde Mersin, Adana ve Hatay’daki çevre sorunlarına dikkat çekti, başta nükleer santral olmak üzere kirletici ve riskli projelerin durdurulması çağrısında bulundu. DAÇE açıklamasında, tarım alanlarının ve orman alanlarının korunması çağrısı da vardı.

“Tarım alanlarını ve ormanları koruyun”


ABİDİN YAĞMUR

 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) İskenderun toplantısı sonrasında hazırlanan sonuç bildirgesini Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan okudu. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

 

TARIM TOPRAKLARI İMARA AÇILMASIN”

 

“Tarım topraklarını korumak kamusal bir haktır. Dünyanın birçok ülkesi tarım topraklarını korumak için tarım arazilerini toplulaştırmaktadır. Ülkemizde, devletin tarımı koruma ve destekleme sistemlerinin zayıflatılması, Gümrük Birliği antlaşması, tarımsal KİT’lerin özelleştirilmesi, tarım topraklarının ve meraların amaç dışı kullanılması, özellikle belediyelerin tarım arazilerini korumak yerine imar rantına açması sonucunda tarımımız dışa bağımlı hale gelmiş olup, iklim krizi nedeniyle ülkemiz gıda krizi riski ile karşı karşıya kalmıştır.”

 

“POLİPROPİLEN TESİSLERİNE İZİN VERİLMEMELİ”

 

“Akkuyu Nükleer Santrali bölgemiz için ciddi bir tehdit olup projeden vazgeçilmelidir. Bölgemizde son zamanlarda planlanan ve yapımı devam eden kirli sanayi tesisleri olan Erzin ve Ceyhan polipropilen tesisleri ve termik santraller bölgemiz için ciddi bir ekolojik yıkım oluşturacağı açıktır. Bizler kirli teknolojilerin ülkemizde kurulmasına karşıyız. Erzin ve Ceyhan da kurulması planlanan polipropilen tesisleri projelerinden vazgeçilmesini, mevcut ve kurulumu yeni planlanan termik santrallerin derhal kapatılmasını ve Vahşi madencilik işletmeciliğine son verilmesini talep ediyoruz.”

 

“TEK KULLANIMLIK PLASTİK YASAKLANMALI

 

“Plastikler doğada binlerce yıl yok olmazlar. Ülkemiz Dünyada başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerden en çok plastik çöp atık ithal eden ülke konumuna gelmiştir. Ülkemize ithal edilen plastik çöp atığının çoğu denetimsiz ve tehlikeli atıklardır. İthal plastik çöp atıklarının ancak yüzde 10 unun geri dönüşümü sağlanabilmektedir. Ülkemize ithal edilen Plastik çöp atıklarının derhal durdurulmasını ve tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını istiyoruz.”

 

“ORMAN VASFINDAN ÇIKARILMASI KABUL EDİLEMEZ”

 

“Küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyada artık iklim Krizine dönüşmüş olup, dünyayı tehdit eden çok önemli sorunların başında gelmektedir. İklim krizi etkileri ortada iken ülkemizde ormanlarımızın ormanlık vasfından çıkarılması kabul edilemez. Bu yanlış kararlardan dönülmesinin yanında daha çok ormanlık alanlarının tahsis edilmesi gerekmektedir.”