“Raziye Oskay için adalet” | Güney Gazetesi Mersin

“Raziye Oskay için adalet”

Mersin’de ocak ayında Barış. Can.U tarafından öldürülen Raziye Oskay cinayetinde ilk duruşma bugün Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Başsavcılık, tutuklu sanığa ağırlaştırılmış müebbet cezası istedi. Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, “Raziye Oskay davasının takipçisiyiz ve Raziye Oskay için adalet istiyoruz” dedi.

“Raziye Oskay için adalet”


MAYSA DERYAYEVA

10 Ocak 2022 tarihinde Toroslar ilçesi Okan Merzeci Mahallesinde meydana gelen olayda, Raziye Oskay eski nişanlısı Barış Can. U tarafından kullanılan silahla ağır yaralanmış ve Oskay kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Barış. Can. U yakalanıp, gözaltına alınarak, yapılan işlemlerin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Cinayetle ilgili Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürüten soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlanıp, 5. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu. Mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, ‘Tasarlayarak adam öldürme suçundan sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor.

 

“BİR RAZİYE DAHA KAYBETMEYELİM”

 

CHP Mersin Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, “Türkiye’de hak, hukuk, adalet kamuoyu baskısıyla şekilleniyor. Böyle bir adalet sistemi var. Ocak ayında Dilara Yıldız ve Raziye Oskay cinayetleriyle 2022 yılına maalesef olumsuz şekilde girdik. Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de hemen hemen her ay bir kadın cinayeti ve kadına şiddeti, istismarı oluyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak cinayete kurban gitmiş kadın arkadaşlarımızın ailelerinin yanında oluyoruz, davet süreçlerini takip ediyoruz. Ailelere gerekli hukuksal ve psikolojik destek sürecini ücretsiz olarak tamamen kadın dayanışmasıyla veriyoruz. Raziye Oskay cinayetinde de maalesef keşke onu kaybetmeseydik, keşke yaşatabilseydik ama bu dakikadan sonra artık katilin en ağır cezayı alması için mücadele edeceğiz. Raziye geri gelemeyecek ama bir Raziye’yi daha kaybetmeyelim. Derdimiz mücadelemiz bu. Ailesiyle sürekli diyalog halindeyiz. Elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

 

 

“CEZASIZLIKLAR CESARETLENDİRİYOR”

 

İstanbul Sözleşmesinin uygulanması gerektiğini ve yasaların etkinin kullanılması gerektiğini ifade eden Genç, “Bugün 5. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk davası olacak ve biz diğer kadın cinayetleri gibi, kadına şiddet vakalarındaki mahkemeler, davalar gibi CHP Kadın Kolları olarak mahkemeye katılıp, davayı izleyeceğiz. Umarım mahkeme bize umut verir. Türkiye’ye de buradan ciddi bire mesaj veririz. Raziye’nin katili en ağır cezayı alır ve böylelikle bu olay caydırıcı olur çünkü biz maalesef kadına şiddet ve kadın cinayetleri vakalarında kadınları şu hikayelerine tanık oluyor. Partnerleri veya eşleri tarafından tehditler, tehditler sırasında ‘seni öldürürüm’, ‘seni döverim’, ‘nasıl olsa iki üç yatıp çıkarım’ şeklinde erkeklerin beyanları var.  Buradan da anlıyoruz ki cezasızlıklar bu insanlara cesaret veriyor.   O yüzdende en ağır cezayı alması için elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz.  Kazanılmış haklarımız olan kadın hakları ve bu kadınların kazandığı haklar bir bir elimizden alınıyor. Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin tekrardan uygulanmasını ve şu anda yasalar etkin kullanılsın. 6284 sayılı yasamızda var bu yasa etkin uygulandığı takdirde kadın şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenebileceğini düşünüyoruz. İyi hal indirimleri, hasta ruhlu insanları daha da cesaretlendiriyor. Şiddete ve cinayete bir nevi teşvik ediyor” dedi.

Avukat Işıl Akan Kıral duruşma öncesinde davayla ilgili açıklama yaptı. Av. Kıral, “İyi hal indirimi hakimlerin takdirinde bir konu kanununda değişiklik var ancak bu hakimlerin takdirinde” dedi.