İş yükü azaldı kâr marjı arttı | Güney Gazetesi Mersin

İş yükü azaldı kâr marjı arttı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin ‘Erik Üretici Kooperatiflerine Erik Boylama Makinesi Desteği Projesi’ kapsamında Mut ilçesi Göksu Mahallesi Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 1 adet erik boylama makinesi daha teslim edildi. Yoğun iş gücünü azaltan ve boylamayı doğru yapan makine sayesinde her üretici 1 ton erikte 3 bin lira ek gelir sağlıyor. Makine desteği kooperatifleri de üreticileri de mutlu ediyor.

İş yükü azaldı kâr marjı arttı


Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından yürütülen ‘Erik Üretici Kooperatiflerine Erik Boylama Makinesi Desteği Projesi’ kapsamında Mut ilçesi Göksu Mahallesi’ndeki üreticiler için Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 1 adet erik boylama makinesi teslim edildi.

 

DOĞRU SINIFLANAN ERİKLER ÜRETİCİNİN KAZANCINI YÜKSELTİYOR

 

Her bölgenin üretim özelliğine göre makine desteği veren Büyükşehir Belediyesi, Mut Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 2019 yılında 1 erik boylama makinesi desteğinde bulunmuştu. Makine sayesinde zamandan tasarruf eden ve maliyetleri asgariye indiren üreticiler için Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi koordinesinde 1 erik boylama makinesi daha teslim edildi. Yoğun iş gücünü hafifleten ve boy sınıflandırmasını doğru yapan makine sayesinde her üretici 1 ton erikte 3 bin lira ek gelir sağlıyor.

 

“ARTI DEĞERLERİN ÜRETİCİDE KALMASINI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

 

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler, Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürü Selçuk Şahutoğlu, 2022 yılında da alet, ekipman, makine desteklerine devam ettiklerini belirterek, “Projemizle beraber erik üreticilerinin kooperatif aracılığı ile girdi masraflarını düşürerek, yoğun iş gücünü azaltıp ürünlerinin de kar marjını artırmayı hedefliyoruz. Ekipman desteği projelerimizin hepsinde ekipmanları kooperatiflere teslim ediyoruz. Burada ortak kullanım amaçlamaktayız. Kooperatif ortaklarının ürünlerine katma değer yaratarak, elde etmiş oldukları artı değerlerin de ortaklarda kalmasını sağlamayı amaçlıyoruz. 2022 yılında da iki erik boylama makinesinin birini Göksu Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne, diğerini de Gülnar ilçesinde Gezende Bardat Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne teslim edeceğiz” dedi.

Erik boylama makinelerinin üreticilere hem zamandan hem de maliyetlerden tasarruf sağladığını belirten Şahutoğlu, “Günümüz piyasa koşullarıyla beraber üreticilerimiz erikleri bahçelerinden topladığında 8, 9 lira fiyatla satıyorlarken, erik boylama makinesiyle sınıflandırılmasıyla bu değer 11, 12 liralara çıkıyor. Bu şu demek oluyor; 1 ton eriği erik boylama makinesiyle sınıflandırdığımızda her bir üreticimiz 1 tonda 3 bin lira ek gelir elde etmiş oluyor. Bu da projemizin amacına ulaştığını gösteriyor” diye konuştu. 

 

“ERİK BOYLAMA MAKİNESİYLE BİRLİKTE 3 YILDIR FİYATLARI BİZ BELİRLİYORUZ”

 

Göksu Mahallesi Kravga Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Şimşek, 2’nci erik boylama makinesini teslim aldıklarını dile getirerek, “Tonajımız arttı. Bu sene itibariyle Kanada'ya, Endonezya’ya, Malezya'ya ürün göndermeye başladık. Erik boylama makineleri sayesinde ürünün kalitesi arttı. Çünkü 6 boya sınıflandırıyoruz. Bu sınıflandırma yapılmadan önce erik kasalarda geliyordu, boylanmadan kabaca fiyat biçiliyordu. Bu genelde 8, 9 lira civarında olurdu. Şimdi bu boylandıktan sonra ortalaması 13, 14 sezonun başlarında 15, 16'yı buluyor. Bu şekilde üreticinin maliyetleri arttığı dönemlerde ürün satışı yükselmiş oldu. Yani aldığı fiyat yükselmiş oldu” dedi. (Haber Merkezi)