Örnek köyde renkli festival | Güney Gazetesi Mersin

Örnek köyde renkli festival

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle köy kültürünü korumak ve kadınları üretime daha fazla dâhil etmek için hayata geçirilen ‘Darısekisi Örnek Köy’de “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” başladı.

Örnek köyde renkli festival


Köy turizminin canlandırılması ve kadınların üretimde daha görünür olması amacıyla Mersin’e kazandırılan Darısekisi Örnek Köy’de, 2 gün boyunca dolu dolu etkinlikler yapılacak. Etkinliğin açılış programına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, siyasi parti, oda ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Meclis üyeleri, muhtarlar, belediye bürokratları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program başlarken Başkan'a Yörük kültürünü temsil eden yağlık bağlandı. Başkan Seçer ve Meral Seçer, programda bir gösteri sunan Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’na da eşlik etti.

 

“MİLYONLARCA LİRA YATIRIMIN ÇOK DAHA ÖTESİNDE”

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün Yörüklerle ilgili sözünü hatırlatan Başkan Seçer, “Özetle; gidin Toros dağlarına bir Yörük çadırı görürseniz ve dumanı tütüyorsa bu ülkenin başına hiçbir sorun gelmez, bu ülke emin ellerdedir” dedi.

Kadim Yörük kültürünü korumak için Darısekisi Örnek Köy projesini geliştirdiklerini anlatan Seçer, “Darısekisi Örnek Köyü adından da anlaşılacağı gibi çok örnek bir çalışma, çok örnek bir köy oldu. Burada çok değerli çalışmalar yapıldı, bir emek var. Herkesin iyi niyetle, samimiyetle, hüsnüniyetle yaptığı ve bölgemize kazandırdığı, benim milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma” diye konuştu.

 

“İNSANLARIN MUTLULUĞU DA RENGARENK OLMUŞ”

 

Projeye destek veren kurum ve kuruluşları tek tek sayarak teşekkürlerini ileten Başkan Seçer, projenin detaylarından bahsederek şunları söyledi:

“Afetevleri Sokağı muazzam olmuş, rengarenk; o evlerde yaşayan insanların mutluluğu da rengarenk olmuş, bir renk cümbüşü oluşturmuş. Zaten amacımız da bir damla mutluluk. Bütün çabalarımız da aslına baktığınız zaman onun için.”

 

 “BU ÇEVREDE KIRSAL KALKINMAYI ÖNE ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Başkan Seçer, Darısekisi’nde çok güzel bir seyir terasının hazırlandığını ifade ederek, “Burası bir merkez. Burada; Musalı, Evrenli, Doruklu, Dalakderesi, Gözne, Soğucak, Kepirli, Korucular ve Çamlıdere’nin tüm bu bölgelerin kırsal kalkınması hedefleniyor. Onun için atölyeler bir yerde, çalışma alanları bir yerde. Burada bütün yapılanlar, topyekun bu çevrede bir kırsal kalkınmayı öne çıkarmak, tarımın farkındalığını yaratmak, gastronomiyi, turizmi geliştirmek için. İnşallah bunu burada bırakmayacağız. Daha farklı bölgelerde de çalışıyoruz. Bizim bundan sonraki hedefimiz bölgede bu tip çalışmaları yoğunlaştırmak. Sadece Toroslar ilçemizde Darısekisi ve çevresindeki yerleşim yerleri ile kalmayacağız” dedi.

Silifke Uzuncaburç’ta ‘Arkeo Köy’, Mut Çömelek’te ‘Jeo Köy’, Tarsus Taşkuyu’da ise ‘Eko Köy’ projelerinin bulunduğunu ifade eden Başkan Seçer, İhsaniye Melemez’de ise ‘Kültür Köy’ için ön çalışmaları başlattıklarını söyledi.

 

Hem şehre yakın hem yayla yolunda

 

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kooperatif ortağı olan ve organik tarım yapan Ebru Tugay aracılığıyla Darısekisi’ne geldiğini belirterek, “Daha sonra Darısekisi’nin yayla güzergâhı üzerinde olması, kente olan ulaşımının yakınlığı ve kolaylığı, konaklama imkânlarının yakında olması vesilesi ile Örnek Köy anlamında buranın uygun olacağını düşündük” diye konuştu. Meral Seçer, Darısekisi’nin çevre köylere yakınlığının sağladığı avantajdan söz ederek, bu doğrultuda söz konusu çalışmaların başlatıldığını aktardı.

 

 

“KIRSAL KESİMDEKİ İNSANLARA GERÇEKTEN BÜYÜK ÖNEM VERİYORLAR”

 

Darısekisi Mahalle Muhtarı Yakup Yetkin de yaptığı konuşmada, “Çok değerli Belediye Başkanım, değerli eşleri Meral Hanım, bugün burada bizi sizler bir araya getiriyorsunuz. Sizler bizi buraya adapte ettiniz ve burayı bu şekle getiren sizlersiniz” dedi. ‘Darısekisi Örnek Köy’ projesi için mahalleliler adına emeği geçenlere teşekkürlerini ileten Yetkin, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız sayesinde bu projeyle kırsal kesimdeki insanları bir araya toplamayı hedefliyorlar. Kırsal kesimdeki insanlara gerçekten büyük önem veriyorlar. Özellikle kadınlarımıza iş sahası, iş gücü sağlamaya çalışıyorlar” diye konuştu.