Malzeme yok, ameliyatlar iptal | Güney Gazetesi Mersin

Malzeme yok, ameliyatlar iptal

Dövizin artışı ile birlikte zarar ettikleri ve paralarını geç aldıkları gerekçesiyle ilaç firmaları kamu hastanelerine medikal ürün ve ilaç vermek istemiyor. Bu nedenle hastanelerde ürün tedarikinde sıkıntılar yaşıyor. Medikal ürün ve ilaç tedarikinde sıkıntı yaşayan Mersin Şehir Hastanesi beyin ve sinir cerrahisi bölümünde kapılara “Malzeme olmadığından dolayı acil dışında ameliyat yapılmamaktadır” yazısı asıldı.

Malzeme yok,  ameliyatlar iptal


MAHMUT SÖNMEZ

 

Dövizin yükselişi ile birlikte uzun süredir eczaneler r birçok ilaç ve medikal ürünün temininde sıkıntılar yaşamakta. Yaşanan sıkıntılar kamu hastanelerinde yapılan ameliyatlara sıçradı. Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biri olan Mersin Şehir hastanesinin Beyin Cerrahi ve Sinir bölümünde sadece acil ameliyatlar yapılabilmekte.

 

“ARTAN DÖVİZ FİYATLARI YÜZÜNDEN BİRÇOK İLACA VE ÜRÜNE ULAŞILAMIYOR”

 

Ekonomik kriz ve dolar kurunun yükselişi ile birlikte kamu hastanelerinde medikal ürün temin etme sıkıntısı yaşanıyor. Kamu hastanelerine medikal ürün veya ilaç tedarikini yapan firmaların büyük çoğunluğu ürünleri yurt dışından dövizle ithal ediyor. Artan kur oranları ile birlikte Sağlık Bakanlığı’nın ürünlere verdiği fiyatla, ithal edilen veya üretilen ürünlerin fiyatları arasında ciddi fark oluşmakta. Kamu hastanelerine ilaç ve medikal ürün tedarikinde bulunan firmalar artan maliyet fiyatlarını devletin verdiği ücretin karşılamadığını ve ödemeyi geç almaktan uzun süredir şikayetçi. Yaşanan ekonomik sıkıntılardan kaynaklı medikal ürün ve ilaç tedarikçisi birçok firma zarar etmemek için ya hastanelere ürün vermiyor, ya da üretimden veya ithalattan vazgeçiyor.

 

“MALZEME OLMADIĞINDAN”

 

Yaşanan medikal ürün ve ilaç krizinden kaynaklı uzun süredir hastalar eczane raflarında birçok ilacı bulmakta sıkıntı çekiyor. Yaşanan medikal malzeme ve ilaç sıkıntısı artık kamu hastanelerinde yapılan ameliyatlara sirayet etmiş durumda. Medikal ürün temininde yaşanan sıkıntı en çok beyin cerrahisi ve ortopedi ameliyatlarında yaşanmakta. Medikal ürün temin etme sıkıntısı Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biri olan Mersin Şehir Hastanesi’nde de baş gösterdi.  Mersin Şehir Hastanesi Beyin Cerrahisi Servisinde yaşanan ürün sıkıntısından dolayı poliklinik kapılarına “Malzeme olmadığından dolayı acil dışında ameliyat yapılmamaktadır” yazıları asıldı.