“Ankara- Şam el sıkışmalı” | Güney Gazetesi Mersin

“Ankara- Şam el sıkışmalı”

Sosyalist Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin, milli güvenlik ve ekonomik krize çözüm için Ankara ve Şam’ın el sıkışması gerektiğini söyledi.

“Ankara- Şam el sıkışmalı”


MAYSA DERYAYEVA

 

Sosyalist Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin, Mersin Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Gültekin, Ankara’nın Şam ile sıkışmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Şam ile el sıkışmak, her şeyden önce bugün Türkiye’de toplam sayısı 8 milyona ulaşmış olan mültecilerin önemli bir kısmının güvenlik içinde ülkelerine dönme kapısının aralanması demektir. Bu da Libya’dan Afganistan’a kadar olan coğrafyada yaşanan göçmen hareketliliğinin tersine dönmesi anlamına gelecektir. Böylece Türkiye, milyarlarca doları bulan kaynağını ülke ekonomisinin hizmetine sunabilecektir. Şam ile el sıkışmak, Batı Asya pazarının ardına kadar Türkiye ekonomisine açılması anlamına gelecektir. Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Lübnan, Ürdün başta olmak üzere bütün Batı Asya toplam olarak 300 milyonluk bir pazardır. Şam ile el sıkışmak, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de; Libya’nın yanı sıra Suriye ve Lübnan gibi ve giderek Mısır’ı da yanına alarak elini güçlendirmesi demektir. Doğu Akdeniz ülkelerinin birliği, İsrail’in ve Yunanistan’ın yalnız bırakılması anlamına gelecek ve bu da Türkiye’nin “Mavi Vatan”ındaki haklarına sahip çıkmasının önündeki engelleri kaldıracaktır. Hiç şüphesiz bu gelişmenin ekonomik sonuçları da olacaktır” dedi.