Aratos’un 110. Sayısı okuyucularla | Güney Gazetesi Mersin

Aratos’un 110. Sayısı okuyucularla

Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe, kültür ve sanat dergisinin 110. sayısı çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan Aratos alan derginin yeni sayısı okuyucusunu bekliyor.

Aratos’un 110. Sayısı okuyucularla


Aratos dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın’ın “Değerli Aratos Dergisi Okuyucuları” başlıklı sunuş yazısında şunları dile getiriyor, “Değerli Aratos Dergisi Okuyucuları, Şimdiden geriye,  türümüzün oluşturduğu ortak insanlık tarihine baktığımızda, mitolojik-dini düşünceden koparak felsefi-bilimsel düşünceye geçişin üzerinden 2622 yıl 3 ay 13 gün geçmesine rağmen maalesef hala insanlığın en önemli sorununun ratio’sunu kullanma vesayetini, insana ve doğaya karşıt «mitos», «loji» ve «izm» lere kiraya vermesinde olduğunu görüyoruz. Hepimiz artık biliyoruz ki, düşünce yetkinsizleştiğinde yani kapsayıcılığını yitirdiğinde hakikat, adalet ve özgürlük sadece benim ailemin, benim mahallemin, benim bölgemin ve benim dünya görüşümün tekelindedir dediğimizde, insansal olmayan kolayca şiddete ve vahşete dönüşür. Bu nedenle daha yaşanabilir bir dünya adına çağımızda hepimizin yeniden deneyimlemesi gereken şey, yeniden ve yeniden düşünmeyi öğrenmektir. Burada, yeniden düşünmeyi öğrenmekten neredeyse gündelik yaşamda sıradanlaştırarak normalleştirdiğimiz hatta bir norma dönüştürdüğümüz doğaya ve insanlığa yönelik düşünce hastalıklarımızdan kurtulmayı ve Stoacıların Logos ile kurmuş oldukları ilişkiye dönmeyi anlıyorum.Felsefenin aydınlanmacı zihniyet devriminin temeli kamusallığın her alanında aklın eleştirel, sorgulayıcı ve analiz edici kullanımına dayanır.  Bu noktada Aratos Felsefe Okulları adına,  antik yaşam bilgeliği olarak Stoacı felsefeye her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Aratos Okullarının amacı, doğadaki ve insanlardaki Logos’u görerek aklın en yüksek performansı olan demokratik erdemlerin gerçekleşeceği düşünme yolunu yaşamın içine ve hizmetine sunmaktır.  Aratos okulları ailesi olarak hep birlikte felsefeyleyerek bunu gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Aratos Okullarının, 27-29 Mayıs 2022’de Tarsus ve Mersin Mezitli Kent Konseylerinin ve belediyelerinin katılımıyla ikincisini düzenleyeceği 2. Stoa Festivaline aydınlanmaya ve demokratik erdemlerin tesis edilmesine gönül vermiş tüm felsefe dostlarını davet etti. (Haber Merkezi)