Kokusu vatandaşı perişan etti ama yetkililere gitmiyor! | Güney Gazetesi Mersin

Kokusu vatandaşı perişan etti ama yetkililere gitmiyor!

Devlet Su İşleri (DSİ) yağmurlu havalarda sel ve taşkınlara sebep olduğu için 5 yıl önce Mithatpaşa, Siteler, Gündoğdu ve Hal mahallelerinden geçen derenin üstünü açmıştı. Üstü açılan derenin içinde biriken çöpler ve dereye akan lağım suyu kötü koku ve sineklerin çoğalmasına sebep oluyor. Durumdan şikayetçi olan esnaf ve mahalle sakinleri DSİ yetkililerinin sorunu bilmesine rağmen yıllardır çözmediğini, belediyelerin de sıkıntılarına duyarsız olduğunu söyledi.

Kokusu vatandaşı perişan etti ama yetkililere gitmiyor!


MAHMUT SÖNMEZ

 

Çavuşlu deresinin üzeri seneler önce belediyeler tarafından kapatılmış, DSİ ise 5 yıl önce yaşanan sel ve taşkınların ardından Siteler, Gündoğdu ve Hal mahallelerinden derenin üzerini yeniden açmıştı. Dere kapalıyken sel ve taşkınlarla uğraşan mahalleli, derenin üzeri açıldıktan sonra kanalda biriken çöp ve kanala akıtılan kanalizasyon suyunun pis kokusundan ve oluşan sineklerden mustarip oldu.

 

“DSİ KANALI YAPARKEN PROJE DIŞINA ÇIKTI”

 

Siteler mahallesinde derenin kenarında ayakkabı dükkânı işleten Erdal Oktay açma projesinin DSİ tarafından yapıldığını ve yapım aşamasında kurumun proje dışına çıktığını iddia etti.

“Kanal yapılırken, meyil verilmedi. Kanalda su birikiyor, yağmur yağdığında su, çamur, çöplük burada birikiyor. Burası şu an çöp ve çamur yüzünden sivrisineğin yatağı haline geldi. DSİ çalışmalara başlamadan önce esnafa projeyi tanıttı. Orada kanalda meyil ve tam ortasında oyuk vardı. O projeye göre meyille su içteki oyuğa birikecek oradan da akıp gidecekti. Bu da su birikintisine engel olacaktı. Ama yaptıklarının proje ile alakası yok. Biriken su, çamur, çöp kokuya ve sineklere sebep oluyor. İş yerimizde duramıyoruz” dedi.

 

“LAĞIM SULARI DA DEREYE AKIYOR”

 

Derede biriken su ve çöplerin yanı sıra dereye lağım sularının aktığını söyleyen Oktay, “Kanala lağım suları da akıyor. Normalde kanala bağlanan boru yağmur gideri için. Ama yukarı mahallelerde bu borulara lağım giderleri bağlanmış ve bunlar direk açık bir şekilde üstü açık olan kanala akıyor. Kokudan durulmuyor gördüğünüz gibi, sinekler de her geçen gün çoğalıyor ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

 

“DSİ ÇEKTİĞİMİZ SIKINTIYI GÖRDÜ AMA GERİ DÖNÜŞ YAPMADI”

Hali hazırda kanalın zemininin balçıkla dolduğunu söyleyen Oktay, “Projenin dışına çıkıldığı için bu derenin işçiler tarafından temizlenmesi imkansız ve faydasız. Tek çözüm, projede olduğu gibi meyil verilip, dere içinde suyun akışını sağlayacak oyuğun yapılması. Yapıldıktan sonra DSİ ile görüştük, onlarda sıkıntıyı gördü ama bize geri dönüş yapılmadı. Yazın sıcak havaların etkisiyle sinekler ve pis koku had safhaya çıkıyor, dükkanların içi sinek dolu iş yapamaz duruma geliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“BELEDİYELER DUYARSIZ”

 

DSİ’nin kendilerini pis koku ve sineklerle başbaşa bıraktığını söyleyen Oktay, Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi’nin de yaşadıkları sıkıntıya duyarsız olduklarını belirtti. Oktay, “Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer bizi ziyarete geldi, yaşadığımız sıkıntıyı kendisine aktardık, ilgileneceğini söyledi ama o da yok. Akdeniz Belediyesi zaten hiç gelmiyor. Yani burada vatandaş ve esnafla ilgilenen yok. Biz bu sorunla vatandaş olarak baş başa bırakılmış durumdayız. Yetkililerin bu sorunu bir an önce halletmesi lazım” sözlerini kullandı.

 

 

“Yol dar kaldırım yok denecek kadar az”

 

Kanalın üstü açılırken derenin güney tarafında bulunan yolun daraltıldığını söyleyen Esnaf Erdal Oktay, “Eskiden en azından daha geniş bir kaldırım vardı, derenin güneyinde şimdi ise daracık bir yol var kaldırım ise kullanılamayacak kadar dar. Araçlar geçişte sıkıntı yaşıyor, kaldırım yok denecek kadar az” dedi.

 

 

“Kanal Mezitli, Pozcu’da olsaydı, bunlar yaşanmazdı”

 

Kanalın kenarında telefon dükkânı işleten Mahmut Değirmenci, “Kapalıyken sel oluyordu ama şimdi de her gün pis koku ve sineklerle uğraşıyoruz. Kanalın için çöp yuvası. Bu kanal Mezitli ya da Pozcu’da olsaydı, asla bunlar yaşanmazdı. Akdeniz ilçesinde olduğumuz için bize bu reva görülüyor. Yazın kokudan duramıyoruz, şu an da öyle her yer sinek dolu. 5 ay önce temizlik yapıldı ama çare değil, ne koku gidiyor ne de sinekler” dedi.