Meclisi trafo çarptı | Güney Gazetesi Mersin

Meclisi trafo çarptı

Akdeniz Belediyesi’nde CHP’li ve HDP’li meclis üyeleri bir enerji şirketine trafo merkezi yapılması için verilen teklifi Ocak Ayında reddetmişti. Komisyona giden teklifi muhalif meclis üyeleri bedeli karşılığında satılması şartıyla dünkü meclis toplantısında onayladı. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, meclis üyelerinin karar değişiminin Vahap Seçer’in talimatıyla olduğunu iddia edince mecliste tartışmalar yaşandı.

Meclisi trafo çarptı


MAHMUT SÖNMEZ

 

Akdeniz Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı İkinci Birleşiminde Nusratiye Mahallesi’nde belediyeye ait 880 metrekare bir arsaya TEİAŞ’ın trafo merkezi yapmak istemesi tartışmalara sebep oldu.

Trafo merkezi yapılmak istenen belediye arsasının imar değişiklik planı teklifi 3 Ocak’ta Akdeniz Belediye Meclisine gelmişti. CHP’li ve HDP’li belediye meclis üyeleri o tarihte elektrik dağıtım hizmetlerinin özel şirketler tarafından yapıldığını ve alt yapı giderlerini şirketlerin karşılamak zorunda olduklarını bildirdi. Ardından yaptıkları inceleme ve arsanın bedeli karşısında satılması şartıyla teklifi onayladılar. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise muhalif belediye meclis üyelerinin Vahap Seçer’in talimatıyla kararlarını değiştirdiğini iddia etmesiyle mecliste tartışmalar yaşandı.

 

“KONUYU ARAŞTIRDIK, BEDELİ KARŞILIĞINDA SATILMASINA ONAY VERDİK”

 

Konuya dair konuşan HDP’li Salih Akbaş, “O zaman paraya ihtiyacı olan belediyenin arsasının enerji şirketlerine bedava verilmemesi, yer tespiti ve kamu yararının olup olmadığını anlamak için konuyu inceleyeceğimizi söyledik ve bu şekilde onay vermeyeceğimizi belirttik. Ardından söz konusu yere bizler, Cumhur İttifakı meclis üyeleri ve ilgili memurlarla gidip yer tespiti yaptık. Orada yapılacak trafo merkezine ihtiyaç olduğunu, söz konusu arsanın bu iş için uygun olduğunu gördük. Yaptığımız incelemelerin ardından Cumhur İttifakı meclis üyelerine, bedeli karşılığında verilmesi halinde onaylayacağımızı bildirdik. Bu şartlar sağlandı şimdi de onaylıyoruz.  Nitekim bedavaya enerji şirketlerine verilecek bir arsayı kamu yararı için, bedeli karşılığında verilmesini sağladık. Nitekim şu ana kadar enerji şirketlerinin üstünden para kazandığı ve halka 4 katı fazla parayla sattığı elektrik dağıtım işini devlet değil, şirketler işletiyor. Halkın çıkarının ve parasının incelemeden araştırmadan verilmesini onaylamamız doğru değil.

 

VAHAP SEÇER İDDİASI

 

CHP’li ve HDP’li meclis üyelerinin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in etkisiyle konu hakkında karar değiştirdiğini iddia eden Mustafa Gültak, “TEİAŞ’ın trafo büyütme işini tıkadınız, burada kamu yararı olduğunu anlattık.  Ertesi gün TEİAŞ’ın bölge müdürü geldi ve projenin çok önemli olduğunu söyledi. Ayrıca orada metronun aktarma işleri olduğunu ve Büyükşehir’in talebi olduğunu söylediler. Bende onlara ‘Gidin orada büyük abi var ona anlatın. Aynı gün gidip Vahap Seçer’le görüştüler ve ardından Seçer bazı arkadaşları aradı ve siz ne yapıyorsunuz dedi talimat yukarıdan geldi ve onayladınız” dedi.

 

AKDENİZ BELEDİYESİ’NİN ÜÇ YILDIR ASFALT YAPMASINI KİM ENGELLİYOR?

 

Söz konusu trafo yapılmazsa Büyükşehir Belediyesinin metro projesine başlayamayacağını söyleyen Gültak, Vahap Seçer’in Akdeniz Belediye yönetimine müdahale ettiğini belirtti.

Gültak, “Keşke bana güvenseniz ama gidip başkalarına güveniyorsunuz. Yukarıdaki abimiz Akdeniz’e el atıyor. Size sesleniyorum Akdeniz’den çok yoğun oy aldınız. Akdeniz’in önünü tıkayarak buradaki insanlara hizmet götürülmesini engelliyorsunuz, Akdeniz hayrına iş yapın, kaderleriyle oynamayın, buraya asfalt yaptırmıyorsunuz. Trafo için devreye girdiniz. Yanlış hesap sahildeki ana binadan döndü. Başka yerlerden buralar karıştırılsa da sorun değil. Kararlarımızı biz verelim. Öyleyse kimse aday göstermesin 2024’te Büyükşehir Belediye Başkanı kimse o yönetsin Akdeniz’i” ifadelerini kullandı.

 

“ŞİMDİ Kİ ÖNERİYLE GEÇMİŞ ÖNERİ ARASINDA FARK VAR”

 

Mecliste söz alan HDP’li Ali Tanrıverdi, Gültak’ın tavırlarına tepki gösterdi. “Tavırlarınız İçinde bulunduğunuz makama ve yakışmıyor. Şimdi ki öneriyle geçmiş öneri arasında farlılık var. Şu an para karşılığı veriliyor. Bunun altını eşmenin amacı ne? Hiç kimseyle bizim bir konuşmamız olmadı, kimsenin etkisinde kalmayız, grubumuzla konuşuruz ve değerlendiririz. Nitekim faturalarınıza bakın üzerinde Enerjisa yazar. Bu şirketlerin altyapı sorumlulukları var. O şirketler kurumlar aracılığıyla işleri halletmeye çalışıyor. 32 kuruşa ürettikleri enerjiyi 1.39 ‘a halka satıyorsa altyapı sorumluluklarını da yerine getirecekler. Kimse kusura bakmasın 4 katı fazla fatura ödeyen halkın mülkü neden kolaya gitsin.” ifadelerini kullandı.  

 

“BU İRADE SAYESİNDE BELEDİYE PARA KAZANDI”

 

Konunun komisyona gelince elektriğe ihtiyacın olduğunu ve trafonun genişletilmesi için plan tadilatını onayladıklarını söyleyen CHP’li Muhittin Ertaş, “Şu an U dönüşü gibi bir eylem yok. Bu tarihe kadar herhangi bir trafo için beş kuruş para alınmadı. Bu irade sayesinde belediye para kazandı. Araştırdık, ikna olduk, şartımızı sunduk ve onayladık. Bir bardak su da fırtına koparmaya gerek yok” diye konuştu. Yaşanan tartışmaların ardından oylamaya sunulan trafo teklifi oybirliği ile kabul edildi.

 

Çamlıbel projesinde AVM ‘Yok’ dedi

 

Akdeniz Belediye Meclisi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Çamlıbel’de yapmak istediği projenin içinde AVM olacağı endişesi tekrar dile getirildi. Bir önceki mecliste AVM iddiasına cevap vermeyen Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, bu mecliste projede AVM’nin olmayacağını söyledi.

CHP’li Muhittin Ertaş, Çamlıbel’e Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yapmak istediği ve komisyonlarda görüşülen proje hakkında halkın endişelerini dile getirdi. Ertaş, “Halk ve esnaf Çamlıbel’e AVM yapılacağı endişesi taşıyor aynı endişe Ticaret ve Sanayi Odası’nda da var. Biz barınak ve su sporları yapılmasına karşı değiliz, söz konusu yerde AVM yapılırsa Çamlıbel ve Çarşı esnafına büyük bir darbe olur, burada AVM yapılmasına kesinlikle karşıyız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Parkı’nın tahsisini bir türlü alamadığını söyleyen Ertaş, “Bu projeyle parkın yaklaşık 18 dönümlük alanı da bu projeye dahil edildi. Batıdan marina projesi doğudan liman bastırıyor Atatürk Parkını hedef durumda şimdi. AVM yapılırsa esnafın sırtına büyük bir hançer vurulacak, bu konuda hassas olunmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında konuyu meclise taşıyacaklarını söyleyen Gültak, “Burada AVM yapılmayacak. Şehir plancıları ile görüşüldü. 18 dönün sanırım dokuz dönüme düşürüldü. Balıkçılar barınağının bulunduğu yer otopark olacak. Halk ve ticaret sanayi odası ile görüştük istiyorlar onlar da bu projeyi.” dedi.

 

 

‘Basın aç mı kalsın’ eleştirisi

 

Akdeniz Belediye Başkanı önceki mecliste, kullandığı ‘Basın Aç mı kalsın’ cümlesi basın mensupları meclis üyeleri ve tarafından eleştirildi. Gültak eleştiriye ‘Normal bir tabir, normal Türkçe’ diyerek cevap verdi.

HDP’li Nevzat Baran Gültak’ın bir önceki meclis toplantısında kullandığı ‘Basın aç mı kalsın’ sözlerini gündeme getirdi. Baran Mersin’de ki birçok basın mensubunun bu sözden rahatsız olduğunu belirtti. Baran sözlerine şu şekilde devam etti, “Basın mensupları gazetecilere ayrılan bütçenin eşit ve adaletli bir şekilde dağıtılmasını öneriyor. Sadece çevrenizde bulunan beş yayın grubuna dağıtılmasını doğru bulmuyorlar

Denetim raporunda beşten fazla gazete ve haber sitesi olduğunu söyleyen Gültak, “Yerel gazetelere her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Oradaki tabir de normal bir tabir, normal bir Türkçe” dedi.