Mecliste borçlanma tartışması | Güney Gazetesi Mersin

Mecliste borçlanma tartışması

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın 25 milyon liraya kadar borçlanma yetkisinin kendisine verilmesi talebine belediye meclisinden onay çıkmadı. Belediye meclisinde hem faaliyet raporu hem borçlanma talebi nedeniyle sert tartışmalar yaşandı.

Mecliste borçlanma tartışması


MAHMUT SÖNMEZ

 

Meclisten 25 milyonluk borçlanma yetkisi talep eden Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, borçlanma talebinden önce Adanalıoğlu, Esenli, Karaduvar, Karacailyas, Kazanlı ve Melemez mahallesinde yaptıkları yatırımları ve 3 yıl içinde gerçekleştirdikleri faaliyetleri slayt eşliğinde anlattı.

Faaliyet raporunun tartışılması ve oylaması sırasında HDP’li Bedriye Kuş oturum başkanlığını yürüttü. CHP’li Muhittin Ertaş, raporun komisyona gönderilmesini ve raporun ikinci birleşimde görüşülmesini istedi. Bunun mümkün olmadığını belirten Başkan Gültak ise, ikinci birleşimi yapıp yapmamanın kendi elinde olduğunu ve değerlendirmenin hemen yapılmasını talep etti.

 

“FAALİYET RAPORU BİLEREK BİZE GEÇ VERİLDİ”

 

CHP’li Meclis Üyesi Muhittin Ertaş, faaliyet raporunu cuma günü aldıklarını ve bu sürenin inceleme için yeterli olmadığını belirtti.

Ertaş, “Bütün meclis üyelerinin eline geçmedi rapor. Grupların kapsamlı bir şekilde incelemesi gerekir. Komisyonlara havale edilmesinde bir sorun yok. İkinci birleşimde incelemelerin ardından sağlıklı bir şekilde değerlendirilip tartışılmasını talep ediyoruz. Faaliyet raporu Cuma günü elimize geçti. Neden bu kadar geç geldi elimize bunun bilerek yapıldığını tahmin ediyoruz. 200 sayfanın üzerinde bir kitapçığı iki günde ne kadar sağlıklı inceleyebiliriz” dedi.

 

“KİRALAMA GİDERİ 15 MİLYONDAN 432 MİLYONA ÇIKMIŞ”

 

 Faaliyet raporunda 13 bin ton asfalt, 25 bin metrekare kilit taşı, 5 bin metrekare karo imalatının yapıldığını söyleyen Ertaş, “Bunlar yüksek bir miktar değil, aksine çok sınırlı maalesef. Mali hesaplara baktık, içimize sinmeyen birçok rakam çıktı ortaya. Raporlara bakılırsa belediye bütçesinin çok sağlıklı harcandığı söylenemez. Bir taşıt kiralama ihalesi önceki yıl 15 milyonken bu ihale 2021’de 43 milyona yapılmış yani 27 milyon lira fazla para verilmiş. Hal böyle olunca elbette asfalt dökemezsin, bordür yapamazsın, yol yapamazsın. Özel kalem, basın yayının bütçesi yaklaşık 16 milyon. Bence başkanları tanıtan hizmet ve eserlerdir reklam ve basın değildir” dedi.

 

“REKLAM VE ALGIYA HARCANAN PARA HİZMETE HARCANMAMIŞ”

 

Bir önceki yıl belediyenin müteahhitlere olan borcunun 20 milyonken 2021’de 42 milyona çıkmasına tepki gösteren Ertaş, “Borcumuz arttığı için bugün meclise borçlanma talebiyle geliyorsunuz.  Reklam ve algıya harcanan para hizmete harcanmamış. Çay Mahallesinde ki TOKİ’yi, millet bahçesini devlet yapıyor, bunun başına geçip kendiniz yapıyor gibi yapmanız yanlış. Kırtasiye gideri 266 bin lirayken 2021 yılında 900 bin liraya çıkmış. Bu parayla kırtasiye ne ürün alınmış anlamak mümkün değil. Yapılamayan hizmetlerin sebebi bütçenin yanlış harcanması” diye konuştu.

 

“Her gün 10 insan Akdeniz’i terk ediyor”

 

HDP’li Ali Tanrıverdi Akdeniz için faydalı olacak her şeye destek olduklarını Başkanın anlattığı projelerin çoğunda katkı ve destek verdiklerini belirtti. Ama Akdeniz’e zarar verecek bir proje de muhalefet yapmalarının demokrasinin gereği olduğunu söyledi.

Tanrıverdi, “Mersin devlete en çok vergi veren 5. Şehir, devletinde bu şehre hizmet etmesi görevidir. Başkan sunumlarında devletin yaptığı hizmetleri de kendi yapmış algısı yapıyor. Girişimleri olabilir ama bu onun hizmeti değil, devletin halka karşı görevi bu. Başkanın bunların hepsini ben yaptım demesi eksikliktir. Başkan belediyeyi borçla devralmış ama bu borcu azaltmamış. HDP’den belediyeyi 170 milyon borçla alan kayyum borcu 205 milyona başkan da bu borcu 230 milyona çıkarmıştır. Sonuçta borcun üzerine borç katmışsınız” dedi.

Başkan Gültak’ın Akdeniz’i güllük gülistanlık yaptığı imajını yaratmak istediğini söyleyen Tanrıverdi,   “2016’da  271 bin olan Akdeniz’in nüfusu 255 bine inmiş. 16 bin vatandaş Akdeniz’i terk etmiş. Bütün ilçelerin nüfusu artarken her gün ortalama 10 insan Akdeniz’i terk ediyor. Sadece son bir yılda 3600 insan burayı terk etmiş. Demek ki Akdeniz’de her şey sizin anlattığınız gibi güllük gülistanlık olmamış, insanlar rahatsız ve ilçeyi terk ediyor. Bu durumu düzeltmek için hep birlikte ortak akılda düşünüp bu göçü önlemeliyiz. Seneye 250 bin nüfusun altına düşeceğiz ve küçük ilçe olacağız ve meclis üyelerimizin sayısı azalacak. Olmayan bir şeyi var gibi gösterirseniz karşı çıkacağız tabi” dedi.

 

“İlan giderleri 3 milyonu geçmiş”

 

EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara, “İlan giderleri 2018 – 2019 yıllarında ortalama 35 bin lira civarındaymış. Şu an bu gider 3 milyon lirayı geçmiş. Periyodik yayın alımına 127 bin lira verilmiş. Bunu hangi basın üzerinden yapıyoruz. C 14 norm kadrosunda yer alan belediyelerdeniz. Bu gruptaki belediyelerde belediye başkan yardımcısı sayısı belediye meclis üyeleri içerisinden istenirse üç kişi çıkarılır. Kadro açısından bakıldığında beş belediye başkan yardımcısı olabiliyor ama bizde altı tane görülüyor. Bizde altı arkadaş var. Bu neye göre altıya çıkarılmış bu konuda bilgi verilmesini istiyorum” diye konuştu.

 

“SANKİ GÜLTAK’LA BERABER HAK, HUKUK, EKMEK GELDİ MERSİN’E”

 

Başkanın proje tanıtım sırasında takındığı tavrı kibirli bulduğunu dile getiren HDP’li Meclis Üyesi Nuran Arslan, “Bu kibirli tavır doğru değil.  20 yıldır iktidardasınız. Sanki bunca yıldır Mersin’de hak, hukuk, yatırım yoktu sanki Gültak’la beraber hak, hukuk, ekmek geldi Mersin’e. Bu üslupla anlatmanız gerçekten doğru değil. Devletin hakim olduğu yerde bu kadar sıkıntı varsa bunu sorgulayın. İnsanlar yokluktan intihar ediyor, size göre de her şeyin sorumlusu HDP, yeter artık. HDP’nin hangi belediyesine hibe yardımı yapıldı. Bırakın hibeyi kazanılan iradeye kayyum atandı” ifadelerini kullandı.

 

Gültak, eleştirilere yanıt verdi

 

Muhalefet meclis üyelerinin taşıt kiralamalarına verilen para hakkında konuşan Başkan Gültak, “Burada 15 milyon liradan değil, 28 milyondan 43 milyona çıkmış gider.  Fiyat farklarına bakıldığında çok fazla değil. 28 milyondan 43’e çıktı, Mazot zamları da hesaplanmalı. Birçok araç hibe aldık bunlarda görmezden gelinmemeli. Araç parkını artıracağız ve kira bedeli düşecek. Toplam borcumuzda 230 milyon değil 218 milyon. 127 bin liralık özel kalem harcamalarının içinde yaklaşık 70 bin liralık KİK ödemeleri var. Özel kalem harcamaları en az olan belediyeyiz Mersin’de” diye konuştu.

 

“ASALETEN BAŞKAN YARDIMCISI DEĞİL”

 

Başkan yardımcısı kadrosuna dair gelen soruya cevap veren Gültak, “Biz kadro vermedik 5 kadro dolu, bir tanesi mili eğitim bakanlığından geldi ve bütün giderlerini ve özlük haklarını kendi kurumu karşılıyor.  Diğer arkadaşta tedbiren Kadro da bulunmakta asaleten değil, hiçbir özlük hakkı da almıyor bundan kaynaklı.

 

“SATIŞ ELEŞTİRİSİ”

 

Başkan Gültak, HDP döneminde 4,5 milyonluk satış yapıldığını söyleyerek yapılan satışları eleştirdi. Gültak’a bu konuda cevap veren CHP’li Meclis Üyesi Mahmut Dönmez, “Geçen dönemde de belediye satış yaptığında meclise soruyordu. Meclisten çıkıyordu bu yetki. O dönemde de meclis muhalefetteydi ve onların onayıyla gerekli satışlar yapıldı. Yapmayın. Siz hangi taşınmazın satışıını getirdiniz. Geçmişte mal satmak günahsa, suçsa siz neden bizden satış yetkisi istiyorsunuz bizden. Siz bugün az satış yaptığınızı söylüyorsunuz ama tahsisle bunu yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Faaliyet ve denetim raporu meclis tarafından tartışıldıktan sonra divana başkanlık yapan Bedriye Kuş tarafından oylamaya sunuldu. Yapılan oylamanın ardından faaliyet raporu oybirliğiyle onaylandı.

 

“MUHTARLARIN ASFALT İSYANI”

 

Faaliyet raporunun onayının ardından Gültak, meclisten neden borçlanma istediklerini ve istedikleri borçlanma ile yapacakları projeleri yönelik bir slayt izletti. Gösterilen slaytın içeriğinde Akdeniz’in dezavantajlı mahallelerinin muhtarları, yapılmayan asfalt ve kaldırımlardan şikayetçi olduklarını ve bir an önce bu hizmetlerin mahallelerine gelmesini talep etti.

Gösterilen slaytın ardından Başkan Gültak, muhtarların da mecliste olduğunu ve 25 milyonluk borçlanma talebini asfalt ve kaldırım çalışması için talep ettiklerini söyledi.

 

“KENDİ KALENİZE GOL ATTINIZ”

 

Slaytla kendinize Başkan Gültak’ın kendisine gol attığını söyleyen Ali Tanrıverdi, “Siz üç yıldır bu makamdasınız. Sizin asıl işiniz vatandaşa yol ve su götürmek. Hiçbir şey yapmamışsınız üç yılda asıl işinize yoğunlaşmalı, harcamaları oraya yapmalısınız. İnsanlar asfalt yapmamışsınız diye feryat ediyor. Üç yılda hizmet götürmemişsiniz mahallelere, bize de bu konuda muhtarlardan talep geliyor. Bu konuda yakın geçmişte asfalt ve kaldırım için 5 milyon kullanma hakkı verdik, neden kullanmadınız. Birçok iş için hibe alıyorsunuz, bunun için neden çabalıyorsunuz. Belediyenin yıllık gelirinin üzerinde bir borç yükü var. Bunun üzerine 25 milyon lira eklemek doğru değil, faizlerle birlikte elli milyona tekabül ediyor bu. Gereksiz harcamalardan kaçıp, öncelikli işlere öz sermaye harcansın, bu işler için yetmezse biz borçlanma yaparız yol ve kaldırım için” dedi.

 

“YENİ MAKAM ARACINIZ HAYIRLI OLSUN”

 

HDP’li Özgür Çağlar, konuşmasına Başkan Gültak’ın yeni makam aracıyla başladı. Çağlar, “Yeni almış olduğunuz makam aracınız hayırlı olsun. Eskisini de ne yaptınız bilmiyoruz” dedi.  Asfalt yapımına karşı olmadıklarını söyleyen Çağlar, “Bu sokaklar üç yıldır bu halde, sözde yarattığınız şaheserlerin hepsini gölgede bıraktı o yolların hali. 85 milyonu araç kirasına ayıracağınıza asfalta ayırsaydınız. Bu asfaltın yapılması bu borca mı bağlı, gerekçeniz bu mu lüks ve reklamlara verdiğiniz gereksiz harcamaları kısın. Gelen muhtarlara hesap verin, nereye harcadınız asfalt ve yolun bütçesini. Birde bizi burada insanlara hedef gösteriyorsunuz. Üç yıldır yol yapmıyorsunuz, gereksiz harcamalar yapıyorsunuz halka da bizi hedef gösteriyorsunuz. Önce siz yaptığınız gereksiz harcamaların hesabını verin” ifadelerini kullandı.

 

BORÇLANMA TALEBİNE ONAY ÇIKMADI

 

İstedikleri 25 milyonluk borcu sadece asfalta harcayacaklarını söyleyen Gültak, “Bu parayı asfalttan başka hiçbir şeye vermeyeceğiz, reklam, paket kültür hiçbir şey için harcamayacağız” dedi.

Fen işlerinin 40 milyonluk bütçesi olduğunu söyleyen CHP’li Mahmut Dönmez, “Bu bütçeden sadece 11 milyon asfalta harcanmış. Geriye kalan para nereye gitti? Mahallelerin asfaltı yok, siz nereye harcadınız bu paraları. Onun hesabını vermelisiniz muhtarlara” dedi.

Yapılan oylamanın ardından Başkan Gültak’ın talep ettiği 25 milyonluk borçlanma talebi muhalefet meclis üyelerinin karşı çıkmasıyla, oyçokluğuyla reddedildi.