“Alım gücü düşer, yoksulluk artar” | Güney Gazetesi Mersin

“Alım gücü düşer, yoksulluk artar”

Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, mart ayı enflasyon oranını değerlendirdi.

“Alım gücü düşer, yoksulluk artar”


MAYSA DERYAYEVA

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve bağımsız kuruluş olan ENAG tarafından mart ayı enflasyon oranı açıklandı. TÜİK’e göre mart ayı enflasyon oranı yüzde 5,46 iken ENAG’a göre bu oran yüzde 11,93 olarak açıkladı.

Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, ENAG ve TÜİK’in açıkladığı mart ayı enflasyon oranını değerlendirdi. Aktaş, “TÜİK rakamlarına göre mart ayı enflasyonu yüzde 5,46 iken ENAG’a göre bu oranı yüzde 11,93 oldu. Hemen hemen iki kattan fazla bir fark oluştu. Yine ENAG’A göre yıllık enflasyon mart ayı itibariyle yüzde 143’e çıkarken, TÜİK’e göre bu oran yüzde 61. İki buçuk fark oluştu. Daha önceleride defalarca yaptım eğer istatistik kurumlara siyaset müdahale etmişse, yoksulluk artar ve kendinizi dev aynasında görürsünüz. Bir ülkede gerçek enflasyon olduğundan daha düşük gösterilirse ne olur? Alım gücü hızla düşer. Alım gücünün hızlı düşmesiyle birlikte yoksullukta hızla artar. Bir taraftanda elde ettiğiniz makro ekonomik dengeler olduğundan daha yüksek çıkar. Düşünün istatistik kurum eğer siyasetin oyuncağı haline gelirse, yalan üretme merkezi haline gelir. Sizde o yalana kendinizde inanmaya başlarsınız. Bu yüzden kurumlar istatistik kurumlar ülkeler için çok önemlidir. Bunun altını çiziyorum” dedi

Aktaş, “TÜİK verilerinin kaç zamandır tartışılıyor olması hepimizi gerçekten üzen bir durum olmuştur ve yedinden yetmişe herkesi etkileyen bir durumdur. Türkiye’yi baz almıyorum, Türkiye’yi hedef almıyorum ama şöyle söylüyorum. Örneğin, bir ülkede gerçekten enflasyon oranı olduğundan daha düşük gösteriliyorsa ve bu bilinçli olarak yapılıyorsa, o ülkede çalışanların ücretleri kendilerinden habersiz ceplerinden alınmasıdır. Bu bir organize suçtur. Bunun altını çizmek istiyorum. Bunu söylerken de herhangi bir ülke diyorum ve bunu kim yapıyorsa, hangi ülke yapıyorsa yanlıştır. Özellikle krizlerin faturasının emekçilere, çalışanlara çıkarmaktan başka bişey değildir” diye konuştu.