Ramazan pidesi de zamdan nasibini aldı | Güney Gazetesi Mersin

Ramazan pidesi de zamdan nasibini aldı

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan pidenin fiyatı belirlendi. 330 gram olan ramazan pidesi 6 liradan satışa sunulacak. Geçen sene 250 gram olan ramazan pidesi 2 lira 50 kuruşa satılırken, bu sene ramazan pidesinin hem gramajında hem fiyatında artışa gidildi. Fiyat artışı, gramaj artışından oldukça fazla. Fırıncılar artışın ana nedeni olarak girdi maliyetlerini ve un fiyatında yaşanan artışı gösteriyor.

Ramazan pidesi de zamdan nasibini aldı


MAYSA DERYAYEVA

 

Bu sene ramazan pideleri 6 liradan satacağını belirten Mersin Fırıncılar Odası Kayyum Başkanı Cevdet Tekbaş, “Ramazan ayında satılan ramazan pidesinin 330 gram olmakla 6 liraya satışa çıkarılacak. Geçen yıl 250 gram olan ramazan pidesinin fiyatı ise 2 lira 50 kuruştu. Artık sağır sultan duydu yani un fiyatlarında artış yaşanıyor. Geçen yıl 50 kg olan unun fiyatı 180 liraydı, şimdi bu fiyat 400 liraya buldu. Akaryakıt fiyatları, hammadde, işçilik fiyatlarında artış yaşanması pidenin satış fiyatına yansıyor. Susam fiyatları her geçen değişiyor. Geçen sene susam kg fiyatı 17- 20 lira arasındaydı. Bu sene susamın kilogramı 36 lira satılıyor. Un bulmakta sıkıntı yaşıyoruz ve un bulursak ta 400 liradan aşağı fiyatta un satışı yok. Türkiye Mahsuller Ofisi buğday ithalatını yeni yapabildi ancak buğdaya yüzde 22 oranında zam yaptı” dedi.

 

 

“UN BULACAĞIZ AMA PAHALIYA SATIN ALACAĞIZ”

 

Un fiyatlarındaki artışının nedenin Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim ve geçen sene yaşanan kuraklıktan dolayı olduğuna dikkat çeken Mersin Gıda Mühendisler Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, “Un fiyatındaki zam ve unda yaşanan sıkıntının birinci nedeni Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilimden kaynaklı ve tüm dünyada temel gıdayla ilgili dengeleri bozdu” dedi.

Değirmenci, “Bu sene buğdayın hasatı iyi olacak çünkü bu sene kuraklık yaşamadık. İç Anadolu kar yağışları iyi gitti. Bunun etkisi buğdayda iyi bir verim elde edeceğiz. Arz ve talepte bir sıkıntı yaşamayız ama buğday hasatı iyi oldu diye un ve ekmek fiyatları açısından düşük maliyet yansıyacağını söyleyemeyiz. Çünkü ürün bulunacak ama geçen senedeki yakıt fiyatlarıyla bu senedeki yakıt fiyatlarındaki fark belli. Tarım ürünlerinde çok artış yaşandı ve bu artışı çiftçi üreteceği ürüne yansıtacak. Un bulacağız ama yine yüksek fiyatlardan satın alacağız” ifadelerini kullandı.