Cemevinde Nevruz semahı | Güney Gazetesi Mersin

Cemevinde Nevruz semahı

Alevi inancında Hz. Ali’nin doğum günü olduğuna inanılan Nevruz, Mersin Cemevinde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Cemevindeki Nevruz etkinliği, farklı inanç ve kültürlerin temsilcilerini bir araya getirdi.

Cemevinde Nevruz semahı


Cemevindeki Nevruz kutlaması, İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede’nin okuduğu gülbeng ile başladı. Ardından Mersin Valisi Ali İhsan Su, ABF İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin, Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Coşkun Teymur, İtalyan Katolik Kilisesi Peder Roshan Corderio, Mersin İl Müftüsü Şaban Kondi, Mersin Ehlibeyt Kültür Derneği Başkanı Salim Derkuş, ve Mersin Cemevi Kadın Kolu Başkanı Elif Sert Nevruz ateşini yaktı. 

 

“KARANLIK GİTSİN, AYDINLIK GELSİN”

Alevi Bektaşi İnanç Kurulu Başkanı ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Nevruz, çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek bugüne gelmiştir. Her halk, her kültür kendi değerleriyle emiştirerek Nevruzu kutlar. Biz Aleviler Nevruz’a ayrı bir anlam yüklemişizdir. 21 Mart Nevruz günü Şah-ı Merdan Ali, Kâbe’nin içinde doğmuştur. Bu yüzden Aleviler, Nevruza kutsallık yüklemişlerdir. Alevi dervişleri bu kutsal günü, hiçbir zaman bize unutturmamışlardır. Türkiye’den Balkanlara, Balkanlardan Avrupa’ya kadar Nevruz coşkulu bir şekilde kutlanıyor. Nevruz bereketin ve bolluğun simgesidir. Nevruzda Aleviler, dergâhlarda dilek dileyip; kötülük gitsin iyilik gelsin, karanlık gitsin aydınlık gelsin, düşmanlık gitsin, dostluk gelsin diye dua ederler” diye konuştu. 

Kılavuz konuşmasında Alevi toplumunun taleplerini de dile getirdi. Kılavuz, “Cemevlerinin  yasal statüye kavuşmasını her zaman dile getirdik. Bir bahar daha geldi, Cemevleri  hala yasal statüye kavuşmadı. Alevilerin inanç yerleri olan Alevi dergahları; Karaca Ahmet dergahı, Şah Kulu Dergahı, Hacı Bektaşı Veli Dergahı, Hubyar Sultan Dergahı, Abdal Musa Dergahı, Alevi kurumlarına geri verilmelidir.   Bu Nevruz bayramının, ülkemizde yaşayan halklar ve inançlar arasında, düşmanlık ve kavgadan uzak, Kardeşliğe, dostluğa, birlik ve beraberliğe, vesile olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

 

 

VALİ SU: BİRLİĞİMİZİN SEMBOLÜ

Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Bu güzel günde Hz Ali efendimizin doğumu ve Sultan Nevruz etkinliğinde sizlerle beraber olmanın mutluluğunu ve gurunu yaşıyorum. Bu güzel günde emeği geçen başta Hasan Dede olmak üzere tüm canlara teşekkür ederim. Tarihten günümüze bayramlar bizim için özeldir. Birlikteliğimizin, bütünleştiği gündür.  Nevruz, yeni gün demektir. Tabiatın yeniden canlandığı gündür. Birlik ve beraberliğimizin sembolüdür. Kaynaşmamızın, paylaşmamızın sembolüdür” diye konuştu. 

Nevruz kutlamasında Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyişlerle semahlar dönüldü.   Şef Ayhan Danyeli yönetiminde Mersin Cemevi Halk Müziği Korosu tarafından seslendirilen deyişlerin ardından Nilüfer Akbal konseriyle kutlama sona erdi. (Haber Merkezi)