Otobüs fiyatları uçağı yakaladı | Güney Gazetesi Mersin

Otobüs fiyatları uçağı yakaladı

Ekonomik krizin derinleşmesi, döviz, enflasyon ve akaryakıt fiyatının artışı şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarına da yansıdı. Bir yılda ortalama üç kat artan otobüs bilet fiyatları neredeyse uçak fiyatlarını yakaladı. Zamlara karşın halkın alım gücünün düştüğünü söyleyen sektör temsilcileri, fiyatların düşmesi ve işlerinin açılması için akaryakıtta ÖTV ve KDV’nin alınmaması gerektiğini söylüyor.

Otobüs fiyatları uçağı yakaladı


MAHMUT SÖNMEZ

Üst üste gelen zamlarla birlikte 2021 yılı mart ayında 6,50 lira olan mazotun fiyatı 21 lirayı buldu. Artan enflasyonla birlikte sürekli zamlanan yedek parça fiyatı, artan personel giderleri, köprü ve otoban fiyatlarıyla birlikte otobüs bilet fiyatları neredeyse uçak bilet fiyatlarıyla yarışır duruma geldi.

 

FİYATLAR ÜÇE KATLADI

Özellikle alt gelir grubunda bulunan vatandaşların daha önce ucuz olduğu için tercih ettiği otobüs seyahati, artan girdi fiyatları ve zamlarla beraber lüks oldu. Güncel otobüs bilet fiyatları ile geçtiğimiz yıl mart ayı bilet fiyatları karşılaştırıldığında bir yılda ortalama üç katı zam gerçekleştiği görülüyor. Geçen yıl 130 lira olan Mersin – İstanbul otobüs bilet fiyatı bu yıl gelen zamlarla birlikte 440 lirayı, 120 lira olan Mersin – İzmir otobüs bileti fiyatı 350 lirayı bulurken, 70 lira olan Mersin – Ankara otobüs bilet fiyatı 200 liraya dayandı. Mersin – Diyarbakır otobüs bileti bir yılda 70 liradan 200 liraya çıkarken, Mersin – Erzurum otobüs bileti ise 120 liradan 350 liraya fırladı.

 

AYNI FİYATLARA UÇAK BİLETİ BULMAK MÜMKÜN

Bir hafta önce yapılacak rezervasyonla, otobüs bileti fiyatına İstanbul, Ankara ve İzmir’e uçakla yolculuk edilebilir. Adana Hava Limanı’ndan İstanbul’a 440 liraya, İzmir’e 350 liraya, Ankara ise 250 lira ile uçakla gitmek mümkün.

 

ÇARE: “AKARYAKITTAN ÖTV VE KDV ALMAMAK”

Enflasyonun artışı ile beraber halkın alım gücü de her geçen düşerken, artan bilet fiyatları ile birlikte seyahat eden yolcu sayısı da her geçen gün düşüyor. Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı ise geçen hafta yaptığı açıklamada artan akaryakıt fiyatlarından kaynaklı ulaşım sektörünün durma noktasına geldiğini belirtti. Halkın alım gücünün düştüğünü belirten Sarı, zamdan öte ulaşım sektöründe girilen darboğazdan çıkmak için devletin ulaşım hizmeti veren firmalardan akaryakıtta ÖTV ve KDV almaması gerektiğini hatta destek vermesi gerektiğini söyledi.

 

2021 yılı Mart ayı otobüs bilet fiyatı

Mersin – İstanbul : 130 lira

Mersin – İzmir: 120 lira

Mersin – Ankara: 70 lira

Mersin – Diyarbakır: 70 lira

Mersin – Erzurum: 120 lira

 

2022 yılı mart ayı otobüs bilet fiyatı

Mersin – İstanbul: 440 lira

Mersin – İzmir: 350 lira

Mersin – Ankara: 200 lira

Mersin – Diyarbakır: 200 lira

Mersin – Erzurum: 350 lira