Nevruz meydanından ittifaklara rest çekti | Güney Gazetesi Mersin

Nevruz meydanından ittifaklara rest çekti

HDP’nin Mersin’de düzenlediği Nevruz kutlamasına katılan eski milletvekili Sırrı Sakık, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakının Kürtleri dışarda bıraktığını belirterek “Kürtlerin derdi var kardeşim. Kürtlerle oturup konuşacaksınız. Önümüzdeki 100 yılda Kürtler siyasetin aktörü olacak. Türkiye demokrasi güçleri siyasetin aktörü olacak. Cumhurbaşkanlığı mı? Vallahi Kürtlerden onay almada kimse bu topraklarda cumhurbaşkanı olamaz. Kürtlerden onay olmadan kimse bu topraklarda başbakan olamaz” ifadelerini kullandı

Nevruz meydanından ittifaklara rest çekti


ABİDİN YAĞMUR

 

 

Halkların Demokratik Partisi Mersin İl Örgütünün düzenlediği Nevruz  kutlamalarına katılan yurttaşlara seslenen eski milletvekili Sırrı Sakık, ittifak tartışmaları üzerinden hem AKP ve MHP’ye hem de CHP ve İyi Parti’ye yüklendi.

 

1915’te Çanakkale’de savaşanların ortak bir vatan, ortak bir cumhuriyet için o topraklara gömüldüğünü kaydeden Sakık, “Cumhuriyeti kuranlar Çanakkale’nin ruhuna ihanet ettiler. Anayasada bu ülke Türklerin, Kürtlerin, Lazların, Çerkeslerin ana yurdu diyorlardı. 1921’den bugüne kadar 100 yıl süre içinde bize ortaçağı yaşattılar.  Biz merhamet sofrasında karın doyurmuyoruz. Dişimizle, tırnağımızla bu topraklarda demokrasi mücadelesi verdik. Ölümse başımızın üstünde yeri var. Zindansa işte arkadaşlarımız, hepimiz bir sürü cezalar aldık. Bu halkı, bu baskıcı yöntemlerle susturamazsınız. Bu toprakların da bir an önce barışa ihtiyacı var. Nasıl Antalya’da barış masası kuruyorsanız, Ankara’da, parlamentoda barış masası kuracaksınız” dedi.

 

2013 yılında çözüm sürecinde İmralı’dan gelecek mesajla umutlandıklarını ifade eden Sakık, “Bu toprakların ihtiyacı yeniden çözüm sürecine doğru hızlı şekilde gitmektir.  Antalya’da, Rusya’yla Ukrayna’ya sağladığınız o müzakereleri kendi halkınızla da sağlayın” ifadelerini kullandı.

 

“KÜRTLER ONAY VERMEDEN KİMSE CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN OLAMAZ”

 

Sırrı Sakık, ittifak arayışları ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Şimdi masalar kuruluyor. Bir tarafta Cumhur İttifakı bir tarafta Millet İttifakı. Ama iki tarafta da Kürde hayat yok. Dönün bakın Cumhur İttifakı ve yandaşlarına bakın. 31 Mart’ta bu halk size mesaj verdi. Hiç hesapsız kitapsız. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesinden ne bekleyebiliriz? Hiçbir hesap. Ama demokrasi talebimiz var, özgürlük talebimiz var. Döndük hesapsız kitapsız Mersin’i, Adana’yı, Antalya’yı, Ankara’yı, İstanbul’u, Cumhur İttifakını cezalandırmak adına bunlara oy verdik. Ama bunlar yol arkadaşlığını bilmezler. İçimde bir hançer gibi durur bu. Burada biz onlara Büyükşehir Belediyelerini, birçok ilçeyi verirken, Akdeniz Kürtlerin elindeydi. Getirip buradan aday gösterdikleri zaman, ne yol arkadaşlığıdır, ne dostluktur. Biz bunları not ediyoruz. Onun için herkes Kürdün hesabını iyi bilmeli. Biz bunları yaparken bu topraklarda barış ve demokrasi olsun diye yapıyoruz. Şimdi de bu iki ittifak. Kürtlerin derdi var kardeşim. Kürtlerle oturup konuşacaksınız. Önümüzdeki 100 yılda Kürtler siyasetin aktörü olacak. Türkiye demokrasi güçleri siyasetin aktörü olacak. Cumhurbaşkanlığı mı? Vallahi Kürtlerden onay almada kimse bu topraklarda cumhurbaşkanı olamaz. Kürtlerden onay olmadan kimse bu topraklarda başbakan olamaz.  Biz sizleri tanıyoruz. Sizin bizimle dans etme şansınız yok. Bizim çocuklarımız bile sizden daha politik. Burada, Mersin’de 2 vekili dörde çıkaracağız. Adana’da 2 vekili dörde çıkaracağız.”

 

KURTULAN: ÖCALAN İLE GÖRÜŞECEKLER

 

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da  “Biz Kürtler, Sayın Öcalan’ın 2013’teki  deklerasyonunun hayata geçmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ne yapılacak? Şu yapılacak. Sayın Öcalan ile görüşecekler. Başka çare yok. Gidecekler diyecekler ki biz çok zulmettik. Siz diz çökmediniz. Artık demokrasiden başka çare kalmadı diyecekler. İşte üçüncü yol dediğimiz budur. Bu ülkeye barış ve demokrasi gelene kadar, biz Kürtler tüm haklarımızı alana kadar üçüncü yolda yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.