“Umudumuz Yok” | Güney Gazetesi Mersin

“Umudumuz Yok”

Son zamanlarda artan tarımsal girdi fiyatları ve akaryakıt fiyatları altında ezilen ve üretim yapamaz hale gelen çiftçiye bir de zirai don darbe vurdu. Geçtiğimiz günlerde Mersin ve çevresinde hava sıcaklıklarının eksilere düşmesiyle birlikte birçok sera ve bahçede ürünlere zirai don vurdu. Ürünlerin don felaketinden yaklaşık yüzde elli zarar gördüğünü söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yıldız, birçok çiftçinin ekonomik sebeplerle ürünleri sigortalatmadığını ve zararlarının devlet tarafından karşılanacağına dair umutlarının olmadığını üzülerek söyledi.

“Umudumuz Yok”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Geçtiğimiz günlerde Mersin ve çevresinde hava sıcaklığının eksilere düşmesiyle birlikte birçok bahçe ve serada bulunan tarımsal ürün zirai dondan etkilendi. Ürünlerin yaklaşık yüzde ellisinin zirai dondan etkilendiğini söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yıldız, zor günler geçiren çiftçilerin sırtındaki yükün arttığını belirtti.

 

ZARAR YÜZDE 50

 

Zirai donun Mersin ilinin neredeyse bütün ilçelerinde büyük hasarlara sebep olduğunu belirte Yıldız, hasra tespitinin tarım ilçe müdürlükleri tarafından önümüzdeki günlerde yapılacağını belirtti. Don yaşanan bölgelerde edindiği izlenimi aktaran Yıldız, “İlk izlenimimiz tahmini olarak yüzde 50 oranlarında donun ürünlere zarar verdiği görünüyor. Teknik tespitlerin ardından elimizde daha net veriler olacak” dedi.

 

ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAZ HALDE

 

Çiftçilerle sürekli temas halinde olduklarını söyleyen Yıldız, son yıllarda tarımsal girdi fiyatının artışı, akaryakıt fiyatlarının artışına ek olarak yaşanan don felaketinin çiftçileri daha büyük bir sıkıntıya soktuğunu söyledi. Üst üste gelen darbelerle birlikte küçük çiftçilerin üretim yapamaz hale geldiğini söyleyen Yıldız, “Sektör paydaşlarıyla sürekli temas halindeyiz, Tarım Bakanlığının girdi fiyatlarıyla ilgili çiftçiye yardım etmesini sürekli dile getiriyoruz, ne kadar gerçekleşir bunlar bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ÇİFTÇİNİN BÜYÜK KISMI ÜRÜNLERİ SİGORTALATAMIYOR”

 

Doğal afetten zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Yıldız, TARSİM sigortası yaptırmayan çiftçilerin zararlarının karşılanması konusunda çokta umutlu değil. “TARSİM sigortası yapan çiftçilerin zararları karşılanır. İşin üzücü tarafı çiftçilerin büyük bir kısmı ürün sigortası yaptıramıyor ekonomik şartlardan kaynaklı. Bununla alakalı çalışmalar yapıyoruz ama birçok çiftçi sigorta poliçe ödemesini yapamıyor ve zor durumda. Son yıllarda benzeri doğal afetlerle karşılaşan ve sigortası olmayan çiftçilerin zararı karşılanmadı, ülkede zaten bir ekonomik kriz var doğrusunu söylemek gerekirse zararın karşılanmasına dair bir umudumuz yok” diye konuştu.