“Nükleer santral beka sorunudur” | Güney Gazetesi Mersin

“Nükleer santral beka sorunudur”

Mersin NKP üyeleri Fukuşima Felaketinin yıldönümünde basın açıklaması yaptı

“Nükleer santral beka sorunudur”


MAHMUT SÖNMEZ

Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri Fukuşima nükleer felaketinin 11. Yıldönümünde hem Fukuşima’ya hem Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu nükleer santraline dikkat çekti.

Atatürk Parkında bir araya gelen Mersin NKP üyeleri, “Yıllardır anlatmaya çalıştığımız nükleer santrallerden vazgeçin” yazılı pankart açtı.

NKP sözcüsü Uğur Tulay, kazanın ardından radyoaktif atıkların verdiği tahribatın boyutlarının her geçen gün arttığını söyledi. Fukuşima’da yasak bölgenin her geçen gün genişlediğini belirten Tulay 150 binden fazla insanın yaşadıkları bölgelerden uzaklaştırıldığını söyledi.

Fukuşima’da her türlü tedbir alınmasına rağmen nükleer santralin 11 yıldır çevreyi ve tüm canlıları zehirlemeye devam ettiğini, insanları yaşadıkları yerleri terk etmeye mecbur bıraktığını söyleyen Tulay, “11 Mart 2011’de çok güvenli Fukuşima nükleer santralinde yaşanan sızıntının bunlara yol açtığı düşünülürse daha büyük bir kaza olması durumunda neler yaşanabileceğini burada söylemek bile istemiyoruz” dedi.

 

“VATAN TOPRAĞI RUSYA’YA PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ DURUMDADIR”

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali için bugünkü şartlarda sadece kaza senaryosundan bahsetmenin yetmeyeceğini söyleyen Tulay, “Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde elindeki nükleer silahları kullanmaktan çekinmeyeceğini açıkça ifade eden Rusya’nın bizim topraklarımızda ve ekonomik ömrünü tamamlayana kadar en büyük hissenin kendinde olacağı benzeri olmayan bir ihale modeliyle 1022 hektar vatan toprağı Rusya’ya peşkeş çekilmiş durumdadır. NATO’nun Rusya’ya karşı Ukrayna yanında tavır alarak savaşa girmesi durumunda bir NATO ülkesi olan Türkiye, kendi topraklarında savaş ilan etmiş olacağı Rusya’ya içerisinde nükleer yakıt bulunduran nükleer güç santrali inşa ettirmektedir. Bu tek kelimeyle günümüzün moda söylemiyle bir “Beka” sorunudur” ifadelerini kulandı.

Dünyada nükleer santrallerden vazgeçme eğiliminin arttığını söyleyen Tulay, “Çevre ve insan sağlığına zararları normal çalışma koşullarında bile bu kadar yüksek olan nükleer santral konusunda ısrarcı olmak, üstelikte bunu elindeki nükleer silah gücünü kullanmakla tehdit eden bir ülkeye yaptırmak ve bunun için vatan toprağını peşkeş çekmek olsa olsa akıl tutulmasıdır” diye konuştu.

 

 

“NÜKLEER SANTRAL, HER AN BİR NÜKLEER BOMBAYA DÖNÜŞEBİLİR”

Nükleer santraller ve nükleer silahların insanlığın ve dünyanın geleceği için bir tehdit olduğunu söyleyen Tulay, Rusya-Ukrayna savaşının bunun açık ispatı olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’da bulunan Zaporijya nükleer santralini vurduğunu belirten Tulay, “Bir anda başta Ukrayna, Avrupa ve Türkiye için büyük bir tehdit gelişmiştir. Neyse ki şu anda açıklanan duruma göre ek binada yangın çıkmış ve herhangi bir sızıntı saptanmadığı açıklanmıştır. Bu son durum bir kez daha göstermiştir ki her nükleer santral, her an bir nükleer bombaya dönüşebilir. Bizler nükleer tehdit altında yaşamak istemiyoruz” sözlerini kullandı.

 

NÜKLEER SEVDASI

‘Nükleer sevdasından vazgeçin’ diyen Tulay, “Bu beka sorununu ortadan kaldırın. Yeni Fukuşimalar, Çernobiller yaşanmasın. Cehenneme çevirdiğiniz, katlettiğiniz Akkuyu’yu bizler yeniden cennet yapmak için hazırız. Akkuyu’yu gerçek sahiplerine ağaçlara, kuşlara ve halka teslim edin. Hiroşima, Nagazaki, Çernobil ve Fukuşima’yı anarken yaptığımız bu açıklamaları Akkuyu’da yaşanacak bir felaket sonrası bizler yapamayacağız, sizler de dinleyemeyecek ve yazamayacaksınız. Bizler için bu açıklamaları ve üzüntülerini başka topraklarda bizler gibi düşünen başka insanlar yapacaklar” diyerek konuşmasına son verdi.

 

 

“AKKUYU SAVAŞ ALANI OLABİLİR" 

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Türkiye’nin Rusya ile yaptığı anlaşmaya göre Akkuyu’nun Rus limanı ve askeri üssü olduğunu söyledi. Yaşanan savaşın Avrupa ya da NATO’ya sıçraması halinde Akkuyu’nun bir savaş alanı olacağını söyleyen Antmen, “Akkuyu’ya yakın mesafede NATO askeri limanı var, böyle ciddi bir milli güvenlik sorunu varken siyasetçiler buna duyarsız kalıyor. Nükleer santralde bir kaza olmasa dahi çevre de yaşayan inşalara zarar verecek, doğayı, hayvanı ve çevreyi yok edecek” dedi.

Nükleer santralin çevreye ve inşalara vereceği zararı iktidara defalarca anlattıklarını söyleyen Antmen, “Anlatıyoruz ama kalpleri mühürlü, gözleri görmüyor, kulakları duymuyor. Olan Mersin’e olacak. Burayı 60 yıl işletecekler, teknolojilerini de kendileriyle götürecekler, Mersin’e atıklar, çer çöp ve radyasyon kalacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı.