“Felakete yol açar” | Güney Gazetesi Mersin

“Felakete yol açar”

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Gününde Akkuyu Nükleer Güç Santralinde yaşanan iş cinayetlerine ve kazalara dikkat çekti. Koordinasyon adına açıklanma yapan Seyfettin Atar, “Nükleer güç santralinde yaşanan iş cinayetleri ve kazalar denetimsizliğin, sorumsuzluğun, insan hayatının hiçbir değerinin olmadığının yegâne kanıtı olarak karşımızda dururken, bu zihniyetin işleteceği nükleer güç santrali devreye girdiğinde yaşanacak bir kaza coğrafyamız için felakete yol açacaktır” dedi.

“Felakete yol açar”


MAYSA DERYAYEVA

 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu tarafından, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele günü nedeniyle basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen basın açıklamasında konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, Türkiye’nin Avrupa’da en çok iş cinayetlerinin yaşandığı ülke olduğunu söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Ülkemizdeki iş cinayetlerine dikkat çekebilmek, insan hayatının, işçi sağlığının ve iş güvenliğinin önemini vurgulamak için 3 Mart tarihi TMMOB tarafından “İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. Yaşanan onca acıya, yaptığımız tüm uyarılara rağmen gerekli önlemler alınmadığı, yapılaması gereken düzenlemeler yapılmadığı için aradan geçen 30 yılda on binlerce kişi, evine ekmek götürebilmek için çalıştığı işyerinde hayatını kaybetti. Bu kayıplar her geçen yıl ne yazık ki daha da artıyor. Basına yansıyan haberlere göre 2021 yılında işi başında hayatını kaybeden emekçilerin sayısı en az 2 bin 170 olarak tespit edildi. Basına yansımayan, habere konu olmayan daha çok sayıda iş cinayetinin olduğunu hepimiz biliyoruz” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE AVRUPA’DA İŞ CİNAYETLERİNİN ÇOK YAŞANDIĞI ÜLKE”

 

Son 20 yılda 28 binin üzerinde kişi işyerlerinde hayatını kaybettiğini söyleyen Atar, “Emek sömürüsünü derinleştiği, güvencesiz güvenliksiz istihdamın yaygınlaştığı, emek örgütlerinin etkisizleştirildiği 20 yıllık AKP iktidarı dönemi boyunca toplu işçi ölümleri tarihin en yüksek sayılarına ulaşmış, 20 yılda 28 binin üzerinde kişi işyerlerinde hayatını kaybetmiştir.  Madenlerde, inşaatlarda, tarım alanlarında, fabrikalarda yaşanan facialar toplumda derin acılar yaratmaktadır. Avrupa Birliği verilerine göre Türkiye ölümle sonuçlanan kazalar bakımından Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır. Bu durum mevcut yasal düzenlemelerin iş kazalarını ve ölümlerini önlemekteki yetersizliğinin, ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda köklü ve yapısal sorunlar olduğunun en açık göstergesidir” dedi.

 

“AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İLERDE FELAKETE YOL AÇACAKTIR”

 

Akkuyu Nükleer Güç Santralinde yaşanan iş cinayetlerine ve kazalara dikkat çeken Atar, “Mersin’de yanı başımızda Akkuyu’da inşa edilen Nükleer Güç Santraline değinmeden geçemeyiz. Neredeyse her hafta iş kazasıyla gündeme gelen Akkuyu Nükleer Güç Santralinde birkaç gün önce tribün yapımında kullanılan bir vincin tonlarca ağırlıktaki demir bloğu taşıyan demirin kopması sonucu 1 işçi hayatını maalesef kaybetti. Servis araçlarında adeta çarpışan otoya dönen Nükleer Güç santralı inşaatından bir hafta içindeki servis kazası haberi kamuoyuna yansımıştır. Servis araçlarının karıştığı iş kazaları da iş sağlığı ve güvenliği kapsamında değerlendirilmektedir. Nükleer Güç Santralinde yaşanan iş cinayetleri ve kazalar denetimsizliğin, sorumsuzluğun, insan hayatının hiçbir değerinin olmadığının yegâne kanıtı olarak karşımızda dururken, bu zihniyetin işleteceği Nükleer Güç Santrali devreye girdiğinde, yaşanabilinir bir coğrafyamız için felakete yol açacaktır.  Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir” dedi.

 

 

 


  “Felakete yol açar”