Halep dekanı! | Güney Gazetesi Mersin

Halep dekanı!

MEÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Baykan, Mersin’in Halep’in nahiyesi olduğunu, bu itibarla Mersin’deki Suriyelilerin aslında misafir değil, ev sahibi olduğunu söylemişti. Geçmişte AKP’den milletvekili aday adayı da olan dekan gelen tepkiler üzerine iddiasını Osmanlı kayıtlarına dayandırmaya çalıştı. Baykan, tartışmalar üzerine sosyal medya hesabı gizliye aldı.

Halep dekanı!


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Baykan’ın, Suriyeli hafızlar için düzenlenen bir toplantı sonunda yaptığı paylaşım tartışmalara neden oldu. Dekanın Mersin’in Halep’in nahiyesi olduğunu ileri sürmesine ve “gün olur, her şey aslına döner” ifadelerini kullanmasına tarihçilerden ve siyasilerden sert tepkiler geldi.

Prof. Dr. Erdal Baykan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Suriyeli Kardeşlerimizin Hafızlık İcazet Törenine katıldık. Halep’in Şam’ın yurdumuz olduğunu, Mersin’imizin -Osmanlı Döneminde- Halep’in nahiyesi olduğunu, bugün burada misafir değil ev sahibi olduklarını söyledik. Gün olur harman olur Her şey aslına döner. Bütün kardeşler bir olur, birlik olur. Hamdolsun Gönül coğrafyamız uçsuz bucaksız!” ifadelerini kullandı.

2015 seçimlerinde AKP’den Adana milletvekili aday adayı da olan Prof. Dr. Baykan’ın bu sözleri sosyal medyada geniş yankı uyandırıp tepkilere neden olunca Baykan yine sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Baykan son açıklamasında, “Dün yapmış olduğum bir paylaşım sanırım sehven farklı bir şekilde yorumlanmakta ve sosyal medyayı meşgul edilmektedir. Benim paylaşımımda dile getirilen şey tarihsel bir olguya ve kardeşliğimize vurgu yapmaktır. Tarihimizi yok sayabilir miyiz? Gönül coğrafyamızı yok sayabilir miyiz” ifadelerini kullandı.

 

1864 TARİHLİ VİLAYET YAPILANMASINA DAYANDIRDI

Osmanlı arşivlerinde ve çeşitli bilimsel eserlerde Halep ve Mersin ilişkisine dair veriler yer aldığını iddia ederek şunları söyledi:

Osmanlı idari yönetimi bakımından önemli bir dönüm noktası olan, 1864 Vilayet Nizamnamesi ile yeni vilayetler, sancaklar, kazalar ve nahiyeler kurulmuştur. Bu nizamname ile Tuna vilayetinden sonra Suriye, Bosna, Edirne, Halep, Trablusgarb ve Erzurum vilayetleri kurulmuştur.  Osmanlı yönetim düzeninde köklü değişiklikler yapan 1864 yılı (Cemâziyel-âhir 1281) Vilâyet Nizamnâmesi’nde eyaletler, sancaklar ve kazaların dağılımı, sınırları ve idari taksimat yeniden belirlenmiştir. Bu yeni yönetim planlamasında Mersin de yer almıştır. Adana, eyalet olmaktan çıkarılarak kendisine bağlı Tarsus, Mersin ve Karaisalı ile beraber Halep vilâyeti sınırları içerisinde bir sancağa dönüştürülmüştür.  Mersin kazası Adana sancağına, Adana sancağı da Halep vilayetine bağlanmıştır. Dolayısıyla 1864 yılında Mersin kazası, Halep vilayetine bağlanmıştır.”

 

“EN FAZLA EŞEK ÇOBANI OLURDU”

Pof. Dr. Baykan’ın bu açıklamaları da tepkileri dindirmedi. Tepkiler üzerine Baykan sosyal medyasını gizliye çevirdi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in Prof. Dr. Baykan’ın sözlerine tepkisi oldukça sert oldu. CHP’li Antmen, twitter hesabından şunları yazdı:

“Mersin'i Suriye'nin şehri olarak gördüğünü açıklayan Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Baykan 2015 AKP aday adayı çıktı! Yerli ve millilerle küçük ortak bakalım ne yapacak? Esad bile buna cesaret edememişti ama AKP’li biri buna cesaret etti!

Mersin'i Halep'in nahiyesi gören Dekan Prof. Dr. Erdal Baykan'ı derhal Halep'e gönderin! Mersin'de bu adam bu dakikadan sonra dekanlık yaparsa siz de onun kadar alçalmışsınız demektir! Mersin sizin babanınız çiftliği değil!

Hemşerilerim şunu bilsin: Mersin'i Halep'e bağlı bölge olarak gören Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Baykan görevden alınan kadar onun ve onu dekan yapanların peşindeyiz! Lozan Antlaşması olmasaydı o dekan, en fazla eşek çobanı olurdu!”