Sağlık çalışanları alanlarda | Güney Gazetesi Mersin

Sağlık çalışanları alanlarda

Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları özlük hakları ve ceza yönetmeliğine karşı iki gün süreyle iş bıraktı. 17-18 Şubat tarihleri arasında iş bırakma eylemi yapan sağlık çalışanları, taleplerinin yerin getirilinceye kadar meydanlarda olacaklarını söylediler. Mersin Aile Hekimleri Derneği adına açıklama yapan Dr. Gürkan Aslan, “Artık yeter oyalanmak değil hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

Sağlık çalışanları alanlarda


MAYSA DERYAYEVA

 

Özgür Çocuk Parkında düzenlenen basın açıklamasında Mersin Aile Hekimleri Derneği adına Dr. Gürkan Aslan konuştu.  Sağlıkta dönüşüm ilke birlikte verilmiş olan sözlerin unutulduğunu söyleyen Aslan, “Bizler son bir yıl içerisinde tüm yurtta 4 defa iş bırakıp, 3 defa miting yaparak kamuoyuna ve Sağlık Bakanlığı’na sesimizi duyurmaya çalıştık. Sağlık Bakanlığı halen bizleri duymamak, verdikleri sözlerde durmamak, sağlıkta şiddeti durdurmamak, ekonomik özlük haklarımızı görmezden gelmek, aile hekimliği sistemini çökertmekte ısrar etmektedir. Sağlıkta dönüşüm ile birlikte verilen sözler unutulmuş, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının pandemi nedeniyle ölümlerine göz yumulmuş, COVID-19’un meslek hastalığı kabul edilmesine yönelik yasal düzenleme yapılmamış, sağlıkta şiddeti önleyecek etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmamış, hekimlerin 7200, diğer sağlık çalışanlarının 3600 ek gösterge talepleri görmezden gelinmiş, angarya çalışmalar, 36 saatlik nöbetler, 5 dakikalık muayeneler, emekliliğe yansımayan performans ücretleri ile bizleri mağdur etmeye devam edilmiştir” dedi.

 

“AİLE SAĞLIK MERKEZLERİ KADERLERİNE TERK EDİLDİ”

 

Aslan, aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderlerine terk edildiğini söyleyerek, “Birçok aile sağlığı merkezi fahiş artan elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememekte, artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde aile sağlığı merkezlerinde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20.000 ’e yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir. Bizlere söz verildiği gibi, aile hekimliği başına düşen nüfuslar azaldıkça enflasyona karşı aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hak edişlerinde iyileştirilme yapılmamış, pandemi döneminde bile, negatif performansa dayalı angaryalar arttırılarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları değersizleştirilmiştir” diye konuştu.

 

 

“İNSANCA ÇALIŞMA ORTAMI İSTİYORUZ”

 

Şiddete uğrayan sağlık çalışanı için adalet istediklerini ifade eden Aslan, “Kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet ile karşı karşıya kalmaktadır. Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Arttırılmış cezalarla Etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkartılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalıdır. Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız. Aldığımız eğitimin kutsallığı gereği sizlere şifa dağıtmak bizim için en büyük görevdir. Bizler ilk nefesten son nefese kadar her türlü sağlık hizmetinde sizlerin yanınızdayız. Milletimizin sağlıkla yaşaması sağlıkla yaşlanması, her türlü koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetine ulaşımının kolaylaştırılmasını sağlamak için varız. Bizler sizlerin ailenizin bir parçası, hanenize en yakın sağlık neferleriyiz.

Bebek ve erişkin aşılama, bebek, çocuk, kadın, gebe, lohusa izlem, kanser taramaları, laboratuvar hizmetleri, poliklinik hizmetleri ile halka hizmet verirken   başa çıkılması mümkün olmayan iş yükü ve mobbing altında ezildik.  Aldığımız eğitimin güçlüğü, çalışma şartlarının yüksek stresi altında   ömrümüz kısaldı.  Bugün hekimler olarak ortalama 60 yaşını göremiyor. Adil, demokratik, insanca bir çalışma ortamı istiyoruz” dedi.

 

 

“Taleplerimiz nettir”

 

Sağlık çalışanları talepleri karşılanıncaya kadar mücadele edeceklerini belirtiler. Sağlık çalışanların talepleri ise şunlar;

*Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz.

* 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz.

*Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz.

*Emekliliğimize da yansıyacak, insanca yaşanacak bir temel ücret istiyoruz.

*Hekimlerin ek göstergelerinin 7.200, diğer sağlık çalışanlarının 3.600 olmasını istiyoruz.

*Angarya çalışmanın yasaklandığı, güvenli çalışma ortamları istiyoruz.

*COVID-19’un illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilmesini istiyoruz.

*Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli, kamusal bir sağlık hizmeti istiyoruz.