“Özgecan Aslan’ı unutmadık” | Güney Gazetesi Mersin

“Özgecan Aslan’ı unutmadık”

Özgecan Aslan’ın ölüm yıl dönümü nedeniyle Mimoza Kadın Derneği ve Mersin Kadın Platformu gazetemize açıklama yaptı. Özgecan Aslan cinayetinden sonra binlerce kadının katledildiğini söyleyen kadınlar, katledilen kadınları unutturmayacağız dedi.

“Özgecan Aslan’ı unutmadık”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin kadın cinayetleri olduğunu söyledi. Özgecan Aslan cinayetinden bu yana yaklaşık 3 bin kadının katledildiğine dikkat çeken Göksoy, “11 Şubat 2015 yılında katledilen kız kardeşimizin ölümü üzerinden tam 7 yıl geçti. O günden bugüne yaklaşık 3 bin kadın katledildi. Ne ilk nede son oldu Özgecan cinayeti. Her gün kadın cinayeti haberleri ile güne başlamak öfkemizi büyüttü. Özgecan cinayetinde ayaklanan siyasilere bir talebi vardı. Kadınların "Özgecan Yasası" çıkarılmasını talep etmişti o günün iktidarı ve siyasi aktörleri kadınların çağrılarına kulak verseydi eğer bugün Raziye, Fikriye, İrem daha birçoğu kadın da katledilmeyecekti” dedi.

 

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE DÖNÜLMELİ”

 

Kadına yönelik şiddeti önlemenin hepimizin sorumluluğu olduğunu söyleyen Göksoy, “İktidarın cezasızlık politikaları ve toplumsal cinsiyet kalıpları ile meşrulaştıran kadın cinayetleri İstanbul Sözleşmesinden tek taraflı çekilmesi ile yasal haklarımızda elimizden alınarak kadınların yaşam hakları ellerinden alınmış oldu. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri kadın cinayetleridir. Bu cinayetlere dönük etkin soruşturma yaparak derhal İstanbul Sözleşmesine dönülmeli ve 6284 etkin uygulanmalı. Kadına yönelik şiddeti önlemek hepimizin sorumluluğu.  Bizler dün olduğu gibi bugünde haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeden mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

“ÖZGECAN İSYANIMIZDIR”

                                                     

Mersin Kadın Platformu adına açıklama yapan Ceren İnan, “Özgecan Aslan'ın katledilmesinden bu yana yıllar geçti. Bizler bu ismi anmaktan, meydanlarda haykırmaktan, 'Özgecan isyanımızdır' demekten hiç vazgeçmedik. Bizler bu ismi haykırmaktan vazgeçmedik ama asıl yakıcı olan o tarihten itibaren onun isminin yanına binlerce kadının, LGBTİQ+'nın adının eklenmiş olması. Her yıl, her ay katlanarak artan bu katliam sayılarının sadece bir veri olmadığını, bizleri yaşamdan koparan, ataerkil düzen içinde yaşamaya zorlayan bir şiddet sarmalı olduğunu biliyoruz” dedi.

 

 

“HAKLARIMIZI KAZANACAĞIZ”

 

İnan, “Kadın katliamlarını, şiddeti, nefreti, ayrımcılığı önlemeye dair tek bir adım dahi atmayan, aksine erkek adalet sistemi ile faili koruyan devlet, fıtrat adı altında kadınların erkeklerle eşit olmadığını her alanda bağırmaya devam ediyor. Özgecan'dan bu yana onun yaşadıklarını yaşayan binlerce kadın oldu. Biz bunları konuşurken bile erkek- devlet şiddetiyle baş etmeye çalışan binlerce kadın daha var. Her birimiz sadece hayatta kalmak için değil, gerçekten eşit, özgür ve nitelikli bir yaşam için mücadele ediyoruz. Bu isyanla yürüdüğümüz her yol, attığımız her adım Özgecan'ın adıyla bir olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.