Pandemi bitmedi, aramızda yaşıyor! | Güney Gazetesi Mersin

Pandemi bitmedi, aramızda yaşıyor!

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen Covid-19 salgınındaki günlük vaka sayılarını değerlendirdi. Antmen, vaka sayılarının yüksek olmasının, tam aşılıların sayısının az olmasından ve Sağlık Bakanlığı tarafından toplumsal önlemlerini alınmamasından kaynaklandığı söyledi.

Pandemi bitmedi, aramızda yaşıyor!


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, vaka sayılarını son bir haftadır 100 binin altında seyretmediğini söyledi. Yüksek vaka sayılarının sürpriz olmadığını belirten Antmen, “Sağlık Bakanın sürecin başından beri hiç pandemi diye dertleri olmadı. Sürekli biz bu işte çok başarılıyız algısını yaratmaya çalışıyorlardı ve iki yıldır biz sağlıkçıların uyarmasına rağmen pandemiyi sahada çözün dememize rağmen, onlar Şehir hastanesinde hasta tedavi etmekle meşgul oldular. Ne kadar yararlı olduğunu hiç kimsenin bilmediği, dünyanında kabul etmediği bir inaktif aşı pazarlamaya soyundular.  Bu nedenle vakaların 100 bini açması, vefat sayılarının 250’yi geçmesi Türkiye ve sağlık politikaları açısından hiç sürpriz değil” dedi.

 

“TAM DOZ AŞILILARIN SAYISI DÜŞÜK”

 

Antmen, “Vakalar yüksekken, ölüm sayıları yüksekken diğer yandan Sağlık Bakanının “Salgın artık endişe verici düzeyde değil. Kontrol altında, kontrole alınmıştır” diyor. Bizim çok telaşlı olduğumuz dönemlerde vaka sayısı 20 bin, vefat sayısı günde 40-50 kişiydi. Bu veriler karşısında toplumsal tedbirler alınıyordu am şimdi vaka sayısının bu kadar artmasına rağmen Sağlık Bakanın, “Maske, mesafe, hijyene önem verin aşınızı yapın” diye twit atıyor. Bu dünyanın hiçbir yanında kabul edilebilecek durum değil.  Bilimsel veriler ne yapmamızı söylüyorsa onu yapmak zorundayız. Omicron varyantına karşı Turkovac aşısının etkisi ispatlanmadı belki ispatlandı ama bunu kamuoyuyla paylaşılmıyor. Omicron varyantına karşı 3 doz aşının önemli olduğunu biliyoruz. Türkiye’de toplumun yüzde 30’u tam doz aşılı. Omicron varyantına karşı koruyucu önlem toplumsal önlemler ve aşılar.  Yoğun bakımda olanlar ve vefat edenlerin yüzde 80’i aşısız ya da tam aşısız olduğunu biliyoruz.  Aşı bulaşmayı önlemiyor ama hastalığı daha hafif atlatmayı sağlıyor” diye konuştu.

 

 

 “TOPLU ALANLARA DÜZENLEME YAPILMALI”

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, toplu ve kalabalık alanlara düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Antmen, “Tedbiri Sağlık Bakanlığı unutmuş durumda. Sağlık Bakanı tedbiri maske takmak zannediyor, kişisel olarak vatandaşların uygulayacağı tedbirler önemli ama toplumsal önlemler çok önemli. Toplumsal önlem almayıp, pandemi bitmiş gibi açıklamalar yapılırsa, vatandaş pandeminin bittiğini düşünür. Toplu ve kalabalık alanlara düzenleme yapılması gerekiyor. Toplu taşıma alanlarının az yolcuyla, işçi servisleri az yolcuyla, üretim yapan kalabalık firmalarda vardiyalı çalışmaya geçmesi gerekiyor. Biz okulları kapanın veya sokağa çıkma yasağı getirilmeli demiyoruz” dedi.

 

 

"GÜNDE EN AZ 1 MİLYON TEST YAPILMALI"

 

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, Sağlık Bakanının pandemi politikalarını tekrar gözden geçirmesi gerektiğine dikkat çekti.

 Antmen, “Turkovac, Sinovac gibi inaktif aşılar değil, mRNA aşıları sayesinde Avrupa ülkelerinde ölüm oranları çok azalttı. Avrupa ülkeleri vaka sayılarını çok azaltamıyor bunun nedeni Omicron varyantının bulaşıcılığı çok hızlı. Turkovac aşısının verileri hala kamuoyuyla paylaşılmadı. Semptom göstermeyen kişilere devlet hastanesinde PCR testi yapılmıyor ancak vaka sayıları oldukça yüksek. Günde en az 1 milyon test yapılması gerekiyor. Omicron varyantı oldukça hızlı bir şekilde yayılıyor. Sağda, solda test yapılmamış kendini grip zanneden on binlerce kovidlinin serbest dolaşması demektedir.  Bu çok büyük bir sıkıntı. Semptomu olunsun veya olmasın yaygın bir biçimde PCR testleri yapılması gerekiyor. Omicron varyantı PCR testinde kaçıyor on nedenle hızlı ve güvenli antijen testlerinin yaygınlaşması gerekiyor. Türkiye’de iki adet hızlı antijen testleri üretiliyor ama Türkiye’de kullanılmıyor. İhracatı yapılıyor” ifadelerini kullandı