Mersin’de 30 bin kişiye 1 ambulans düşüyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de 30 bin kişiye 1 ambulans düşüyor

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Mehmet Gül, 2021 yılında 199 bin 241 vakaya müdahale ettiklerini söyledi. Gül, Mersin’de 30 bin kişiye bir ambülans düştüğünü söyledi.

Mersin’de 30 bin kişiye 1 ambulans düşüyor


Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Mehmet Gül, 2021 yılı içinde yaptıkları faaliyetleri değerlendirdi.

Acil sağlık hizmetlerinin rutin işleri içerisinde öncelikle acil vakaların yer aldığını vurgulayan Gül, "Bunlar nelerdir? Trafik kazalarıdır, kalp krizleridir, ani gelişen sağlık sorunlarıdır. Bu görevimizin yanı sıra dediğim gibi pandemi sürecinde de Covid olduğu şüphesiyle acil çağrı merkezimize gelen çağrıların da tamamına yakınını değerlendirdik ve şüpheli olan vatandaşlarımızı, gerekli sağlık tedbirlerini alarak, pandemi kurallarına riayet ederek en yakın sağlık tesisine taşıyıp, PCR testlerinin yapılmasına katkı sağladık. 2021 yılında toplam 199 bin 241 vakaya çıktık" diye konuştu.

 

"KENT MERKEZİNDE İLK 10 DAKİKADA VAKALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜNE ULAŞIYORUZ"

 

Mersin genelinde 64 istasyon bulunduğunu kaydeden Gül, "Bünyemizde 111 ambulansımız var. Bunların 65 sahada aktif, diğerleri yedek olarak kullanılıyor. Yani birinde bir arıza geliştiğinde, kaza olduğunda devreye giriyor ya da olağan dışı bir durum olduğunda anında personel bularak onları tekrar aktif hale getiriyor. Ayrıca bu ay içinde 2 ambulansımız daha geldi. Bakanlığımız ihtiyaç duyduğumuz alanlarda gerek personel gerek yeni ambulanslarla bizi destekliyor. Gelen 1’i 4x4 2 ambulansımızı uygun yerlerde değerlendireceğiz. Toplam 200 bine yakın vakanın 15 bine yakını hastaneler arası sevk olarak yapıldı. Bu da çok önemli. Yani hastaların hastanede uygun yatağının bulunması için komuta kontrol merkezi gerekli çalışmaları yapıp, hastayı sevk etmiştir. Bu süreç içerisinde biz aynı zamanda zamanla da yarışıyoruz. Kent merkezinde ilk 10 dakikada hastaya ulaşım süremiz yüzde 90'un üzerinde. Kırsal alanda 30 dakikada ulaşmamız gereken vaka oranımız ulaştığımız vaka oranımız yüzde 92 civarlarında. Bu da ilimiz için büyük bir avantaj" şeklinde konuştu.

 

“ANAMUR’DAN YENİCE’YE HER YERE ULAŞIYORUZ”

 

İl nüfusuna göre ambulans sayısının çok iyi olduğunun altını çizen Gül, "Normalde 50 bin nüfusa bir ambulans varken şimdi ilimizde yaklaşık 30 bin kişiye bir ambulans düşmekte. Anamur'dan Yenice'ye kadar en ücra köşelere ulaşabilecek konumlanmalar yapılmış oluyor. Ayrıca kar paletli ambulanslarımız var. Bunları en çok kar alan bölgelerde kullanıyoruz. Yılın 4 ayı o bölgede yedek ambulans olarak bulunuyor. İhtiyaç olduğu halde zaman onu kullanıyoruz. Aynı zamanda helikopter ambulans bildiğiniz üzere biz Adana bölgesine bağlıyız. İhtiyaç olduğunda direkt kalkışını sağlattırabiliyoruz, vatandaşımıza hizmet ettirebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"5 TANE YENİ İSTASYON VE AMBULANS EKİBİ KURACAĞIZ"

 

Çağrılarda telefon görüşme süresinin çok önemli olduğunu vurgulayan Gül, "Vakaya kent merkezinde 10 dakika içinde ulaşmamız gerekiyor ancak telefonla görüşme süresi çok önemli. Burada vatandaşlarımızın doğru ve hızlı adres vermesi çok önemli. 2021 yılında bir önceki yıla göre gereksiz ambulans çıkışlarımız yüzde 60 oranında azaldı. Buda vatandaşlarımızın duyarlılığından kaynaklanıyor. Sahada hastaya ulaşmak için ambulansa yol vermeler, kenara çekilmeler konusunda sürücüler çok duyarlı. 10 dakika ve 30 dakikada vakalara varmak standart veri. Bunun oranını artırmak bizim görevimiz. Bunun için de bu yıl içerisinde ilimizin beş tane daha yeni istasyon onayı için Bakanlığımıza başvurumuz yapıldı. Bunlarla ilgili o bölgelerde personel ataması gerçekleştiğinde aktif hale gelecektir. O da sürece bağlı. İnşallah bu sene bir tanesini ya da iki tanesini açabiliriz. Onu da merkezde değerlendiriyoruz. Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli'de birer tane ve Tarsus'ta da bir tane olmak üzere 5 tane yeni istasyon ve ambulans ekibi kuracağız" dedi. (İHA)