Rant değil, çiftçi kazandı | Güney Gazetesi Mersin

Rant değil, çiftçi kazandı

Mezitli Sanayi Sitesi Kooperatifi, Davultepe’deki tarım alanlarının üzerinde sanayi sitesi kurmak lobi yapmış, Cumhurbaşkanlığı bu proje için acele kamulaştırma kararı çıkarmış, Mersin Büyükşehir Belediyesi de acele kamulaştırma protokolü yapmıştı. Arsa sahibi vatandaşların açtığı davaya bakan Danıştay, hem acele kamulaştırma kararını iptal etti hem de belediyenin sanayi sitesi yapma yetkisinin olmadığına hükmetti. Bu kararla Davultepe’de 60 bin narenciye ağacının sanayi sitesi uğruna kesilmesinin önüne geçildi.

Rant değil, çiftçi kazandı


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin’in Mezitli ilçesindeki son tarım alanlarından biri olan Davultepe’de, 71 vatandaşa ait narenciye bahçelerinin kesilip yerine sanayi sitesi kurulması girişimleri yargıdan döndü. Danıştay’ın aldığı kararla Davultepe’deki narenciye bahçeleri kurtuldu.

Dava süreci, Mezitli Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı, belediye meclisi üyesi Bünyamin Önel’in, Davultepe’de özel şahıslara ait arazi üzerinde sanayi sitesi kurulmasını sağlamak için lobi yapmasıyla başladı. İlk olarak Davultepe’deki narenciye alanları imar planlarına kentsel servis alanı olarak işaretlendi. Bu süreçte yörede tarımın olmadığı, arazinin kıraç olduğu belediye meclisi üyelerine beyan edildi. Belediye meclisindeki tüm partilerden destek alarak Ankara’da lobi yapan Önel’in girişimleriyle Cumhurbaşkanlığı 71 vatandaşın arazisi hakkında acele kamulaştırma kararı verdi ve kamulaştırma için Mersin Büyükşehir Belediyesini yetkili kıldı.

 

BELEDİYE MECLİSİ İTİRAZLARI KABUL ETMİŞTİ

 

Kamulaştırma kararı üzerine 71 vatandaş Danıştay nezdinde dava açarken gazetemizin haberleri sayesinde, sanayi sitesi yapılmak istenen alanın kıraç arazi olmadığı, belediye meclisi üyelerine yanlış bilgi verildiği ortaya çıkarıldı.

Gerçeğin ortaya çıkması üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi de projeyle ilgili tüm işlemleri durdurdu. Belediye, 1/1000 ölçekli plana yapılan tüm itirazları da kabul etti.

 

OLAĞANÜSTÜ DURUM DA YOK, KAMU YARARI DA YOK

 

Mersin’de bu gelişmeler yaşanırken Danıştay 6. Dairesi, 71 vatandaşın dava dosyasını inceledi ve Davultepeli çiftçinin beklediği kararı verdi.

Danıştay 6. Dairesinin kararında, Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma yapılabilmesi için olağanüstü şartların olması gerektiğine işaret edildi.

Anayasaya göre, mülkiyet hakkının ancak olağanüstü durumlarda sınırlanabileceğine dikkat çeken Danıştay 6. Dairesi kararında, “Acele kamulaştırma istisnai bir yöntem olduğundan olağan kamulaştırma gerekçeleri dışında aceleliğin varlığına dair şartların ortaya konulması gerekmektedir. Acelelik koşulunun kamu düzenine ilişkin olması gerektiği ve kamu yararının ise aceleliği zorunlu kılan bir yarar olduğu açıktır. Dava konusu Cumhurbaşkanlığı kararında acele kamulaştırma prosedürünün uygulanması için gerekli olan olağanüstü durumların ve bu yola başvurulmasıyla amaçlanan kamu yararının somut olarak ortaya konulamadığı sonucuna varılmıştır” görüşüne yer verdi.

 

DANIŞTAY İKİ İŞLEMİ DE İPTAL ETTİ

 

Danıştay kararında ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesinin Mezitli Sanayi Sitesi adına acele kamulaştırma yapamayacağı, bu yönde bir kanun olmadığına da işaret edildi.

Danıştay 6. Dairesi bu gerekçeleri göz önüne alarak hem Cumhurbaşkanlığının acele kamulaştırma kararını hem de Mersin Büyükşehir Belediyesinin, sanayi sitesi adına kamulaştırma yapmasına dair protokolü iptal etti.

 

“SANAYİ SİTESİ KURULMAYACAK, 60 BİN AĞAÇ KESİLMEYECEK”

 

Dava süreciyle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Avukat Kübra Erşahin, 71 davacının da davayı kazandığını söyledi.

Erşahin, “Artık diyebiliriz ki burada sanayi sitesi olmayacak, 60 bin ağaç kesilemeyecek. Danıştay hem Cumhurbaşkanlığının acele kamulaştırma kararının hem de Mersin Büyükşehir Belediyesinin kooperatif adına kamulaştırma yapmasının iptaline karar verdi işlemine ilişkin iptal kararı verdi. Mezitli Küçük Sanayi Sitesi hukuki taraf değil. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı hukuki taraf. Taraflar yasal olarak itiraz edebilirler. Ancak inanıyoruz ki karar değişmeyecektir. Acele kamulaştırma yapılması için olağanüstü bir hal durumu gerekiyor.  Burada ise kamulaştırmanın hukuki gerekçesi yok. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi de kooperatif adına kamulaştırma yaparsa ve sanayi sitesi kurmak isterse yetki gaspı yapmış olur. Mahkeme bunlara dikkat çekerek işlemi iptal etti” dedi.

 

SIRADA 100 BİNLİK PLAN VAR

 

Davultepe’deki narenciye alanlarının imar planlarına kentsel servis alanı olarak işlenmesine karşı Mersin Büyükşehir Belediyesine 600’e yakın itiraz olduğunu, bu itirazların kabul edildiğini kaydeden Erşahin,  100 binlik plandaki işlemin düzeltilmesi için de dava süreci devam ediyor. Mahkeme bu bölgenin tarım alanı olup olmadığına dair keşif yapacak ve kararını verecek.  100 binlik plan da değiştikten sonra burada Mersin Büyükşehir Belediyesi de, bir başka belediye ya da kurum da sanayi sitesi kuramaz” dedi.