“Temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğu kaldırıldı” | Güney Gazetesi Mersin

“Temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğu kaldırıldı”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu video konferans yöntemi ile toplandı. Aşılama ve corona virüsüyle mücadele kapsamında gerçekleşen toplantıdan sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı.

“Temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğu kaldırıldı”


MAYSA DERYAYEVA

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Vaka sayıları bir önceki aya oranla yaklaşık 4 kat birden arttı" dedi. Koca, "Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır" ifadelerini kullandı. Tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğu kaldırıldığını söyleyen Koca, “Bilim kurulumuzda aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. İzolasyon konusunda ise pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilirler” dedi.

 

 

“YERLİ AŞI SİNOVAC ’TAN DAHA ETKİLİ”

 

Aşı programına yerli aşı olan Turkovac’ın eklendiğini ifade eden Koca, “Turkovac aşımızın Hacettepe Üniversitesinde yürütülen primer aşılama faz 3 sonuçları bugün çalışmayı yürüten bilim insanlarımızca açıklandı. Faz 3 aşamasında 1182 gönüllüden elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. Turkovac aşımızın karşılaştırma kolu olan Sinovac aşısından daha etkili olduğu gösterildi. Turkovac aşımızın Faz1 aşamasında 44 gönüllü, Faz 2 aşamasında 250, Faz 2b aşamasında 222 gönüllü ve Faz 3 hatırlatma dozu çalışmasında ise 4.244 gönüllüden elde edilen güvenlik verileri ile aşımız acil kullanım onayı almıştır” diye konuştu.

 

 

VAKA SAYILARINDA YENİ REKOR: 77 BİN 722

 

Omicron varyant küresel ölçekte olduğun gibi Türkiye’de de baskın varyant haline geldi. Vaka sayıları bir önceki aya oranla yaklaşık 4 kat birden arttı. 12 Ocak 2022 tarihinde vaka sayılarında en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. 12 Ocak 2022 tarihinde toplam 422 bin 28 Cocid-19 testi yapıldı ve 77 bin 722 kişinin test pozitif çıktı. Salgının başından beri bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi.