“İşkenceci polislerin korunmasına müsaade etmeyeceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“İşkenceci polislerin korunmasına müsaade etmeyeceğiz”

ÖHD işkence olayının takipçisi olacağını açıkladı

“İşkenceci polislerin korunmasına müsaade etmeyeceğiz”


MAHMUT SÖNMEZ

Mersin Emniyet Müdürlüğü’nde işkenceye maruz kaldıkları iddia edilen İsmail ve Serhat Yolgın için açıklama yapan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi, “Bizler hak savunucuları ve mağdurların vekilleri olarak; işkencenin ve kötü muamelenin rutin bir kolluk uygulaması haline gelmesine ve işkenceci polislerin korunmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi, Mersin Emniyet Müdürlüğü’nde işkenceye maruz kaldıkları iddiasıyla şikayetçi olan İsmail ve Serhat Yolgın için şube binasında basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri ile çok sayıda avukatın katıldığı toplantıda, açıklamayı ÖHD Mersin Şube Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız yaptı.

Sarıyıldız, gözaltı işleminden hemen sonra doktor raporları alınması gereken mağdurların 3 saat sonra doktor raporları alındığını, belirterek, “İşkenceci polis memurları mağdurların hastanede tedavilerinin yapılmasına engel olarak hastaneden çıkarmışlardır” dedi.

 

‘SAATLERCE İŞKENCE EDİLDİLER’

Sarıyıldız, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile Mersin Narkotik Büro Amirliği tarafından yürütülen bir soruşturmada, soruşturma ile herhangi bir ilgileri olmayan ve tamamen kolluk biriminin adresleri karıştırması sonucu Yolgın kuzenlere baskın yapıldığını söyledi. Sarıyıldız, “ikametgah adresleri basılan İsmail Yolgın ve Serhat Yolgın, arama neticelendikten sonra arama yapılan eve  girmek istemeleri üzerine, aramayı yapan polis memurları tarafından ilk önce aramanın yapıldığı evin önünde, daha sonrasında bindirilmiş oldukları polis aracında ve son olarak da götürüldükleri  Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Ek Binasının Narkotik Büro katındaki kamerasız bir odada saatlerce sistematik bir şekilde fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kalmışlardır” şeklinde konuştu.

‘VALİLİK SORUŞTURMA BAŞLATMADI’

Sarıyıldız, İsmail Yolgın ile Serhat Yolgın’ın üstleri ve başları paramparça edilmiş ve kan revan içinde bırakılmış halleri ile çıkarıldıkları adliyede maruz kaldıkları işkenceyi anlatmış olmalarına, polislerden şikayetçi olmalarına ve söz konusu yaşanan olay mağdurlarının görüntüleri ile birlikte medyaya yansımış olmasına rağmen; Mersin Valiliği tarafından herhangi bir idari soruşturmanın başlatılmadığın söyleyerek, “Bu güne kadar   Mersin Valiliği tarafından işkenceci polisler hakkında idari soruşturma başlatılmamıştır. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı mağdurların şikayetine rağmen soruşturma başlatmamıştır.  Bugüne kadar Mersin Valiliği ve Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır” dedi.

‘İŞKENCECİ POLİSLERİN KORUNMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ’

Sarıyıldız açıklamanın devamında şunları kaydetti, “Her ne kadar yaşanan bu vahim olaya ilişkin Mersin Valiliği,  Mersin Emniyet Müdürlüğü ve Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı üç maymunu oynayarak olayın sönümlenmesini ve kamuoyuna daha fazla yansımadan  unutulmasını umut ediyorsa da, bizler hak savunucuları ve mağdurlar vekilleri olarak; işkencenin ve kötü muamelenin rutin bir kolluk uygulaması haline gelmesine ve işkenceci polislerin korunmasına müsaade etmeyeceğimizin, işkenceci polislerin yargılanması ve hak ettikleri cezaları almaları için tüm yasal yollara başvurduğumuzun ve  başvuruların takipçisi olduğumuzun duyarlı kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.