Atık bitkisel yağlar sabun oldu | Güney Gazetesi Mersin

Atık bitkisel yağlar sabun oldu

Erdemli’de öğretmen ve öğrenciler hazırladıkları proje ile atık bitkisel yağları toplayarak, çeşit çeşit sabun üretip geri dönüşüm sağladı. Geri dönüşümle yapılan sabunlar ise atık yağları getiren öğrencilere tekrar hediye olarak gönderildi.

Atık bitkisel yağlar sabun oldu


Erdemli Ertuğrul Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde (METEM) biyoloji ve kimya öğretmenleri eşliğinde öğrenciler "Dünyanın yağını eritiyorum projesi" başlattı. Proje kapsamında ilçedeki okullara broşür dağıtan öğrenciler, onların getirdikleri atık kimyasal yağları tek tek topladı. Toplanan yağlar, METEM'e getirilerek öğretmen ve öğrenciler eşliğinde limonlu, tarçınlı, aloe veralı başta olmak üzere çeşit çeşit sabun üretti. İlk aşamada 500 kilogram atık yağ toplandığı ve bin adet sabun üretilerek, atık yağları getiren öğrencilere hediye olarak gönderilmeye başlandığı belirtildi. Yapılan çalışmayı İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Açıkyörük yerinde inceleyip, okul müdürü Mustafa Tat ve öğretmenlerden bilgi aldı.

Yapılan proje ile ilgili bilgi veren İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Açıkyörük, "Doğaya sahip çıkmak, öğrencilerde doğa bilinci oluşturmak için atık yağları arkadaşların yaptıkları projeyle topluyoruz. Dünyanın yağını eritiyoruz projesiyle ilçemizdeki okullardaki öğrencilere bir duyuru gerçekleştirdik. Öğrencilerin topladıkları atık yağları Ertuğrul Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi biyoloji ve kimya öğretmenlerimiz sabuna dönüştürüyorlar. Buradan elde ettiğimiz sabunları da yağ toplayan öğrencilerimize geri ulaştırıyoruz. Bu güne kadar 500 litre yağ topladık, şu ana kadar bin adet sabun yaparak öğrencilerimize ulaştırdık" dedi. (İHA)