“Hayvanların yaşam alanları sokaklardır” | Güney Gazetesi Mersin

“Hayvanların yaşam alanları sokaklardır”

Mersin Barosu’nun da içinde olduğu 66 baronun ortak açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle sokak hayvanlarının toplanması çalışmasının teşvik edilmesinin hukuki olmadığı, hayvanların yaşam alanlarının sokaklar olduğu belirtilere alınması gereken bilimsel tedbirleri açıkladı.

“Hayvanların yaşam alanları sokaklardır”


MAHMUT SÖNMEZ

 

66 baronun yazılı açıklamasında, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde hayvanların yaşam alanlarının sokaklar olduğu ve yaşam alanlarından koparılamayacaklarının açıkça yer aldığı belirtildi.

 

“HAYVANLAR HEDEF HALİNE GETİRİLMEMELİ”

 

Yapılan açıklamada geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te yaşanan olay nedeniyle, yaralanan küçük kız çocuğuna ve ailesine geçmiş olsun dileğinde bulunuldu.

Açıklamada “Bu elim olay yeniden hayvanları ve haklarını gündemimize taşımıştır. Öncelikle söz konusu yaşanan olayda, sokak köpeklerinin olaya dahlinin olmadığını ifade ediyor, bu sebeple sokak hayvanlarının hedef haline getirilmesini kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı. Beslenmesi ve yetiştirilmesi yasak olan ırkların saldırgan hale getirilmesinin insan kaynaklı olduğu belirtilirken, “Şayet bu olayda bir hedef belirlenecek ve etkin bir mücadeleye girişilecek ise mücadele bu yasak ırkları üretenler, çoğaltanlar, satışını yapanlar ve bunları saldırganlaştıran kişilerle olmalıdır. Cumhurbaşkanlığının açıklaması ile yasak ırklarla mücadele etmesi gereken, sorunluluklarını yerine getirmeyen kişi ve kurumlar hedef olmaktan çıkarılarak mesele sokak hayvanları üzerine taşınmıştır” denildi.

 

“SOKAK HAYVANLARI YAŞAM ALANLARINDAN KOPARILAMAZ”

 

Açıklamanın devamında, şu an ülkede belediye barınaklarının tam kapasite ile dolu olduğu ve  köpeklerin beslenme maliyetleri yüzünden yönetmeliğe aykırı olarak yaşama olanaklarına imkân olmayan ormanlık alanlara, yaban hayatı alanlarına ve diğer doğal alanlara bırakıldığı ve bu alanlarda açlıktan ve soğuktan donarak acı çekerek öldükleri iddia edildi.

Ayrıca açıklamada birçok barınağın denetimi ve bakımı yapılmadığı için gençlik hastalığı ve benzeri salgın hastalıklarla köpeklerin öldüğü, buraların adeta ölüm kampına dönmüş olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Bu anlamda Cumhurbaşkanı’nın açıklaması kanuna ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak söz konusu bu olaya hiçbir dahili olmayan sokak hayvanlarının toplanması çalışmasını ve teşvik edilmesini hukuki bulmuyor ve kabul etmiyoruz” sözlerine yer verdi.

Açıklamayı yapan barolar şu önerilerde bulundu.

-Seferberlik anlayışı ile yasak ırkları üretenler ve saldırgan hale getirenler ile mücadele edilmesini,

-Evcil hayvanların gezdirilmesi için belediye sınırları içinde şehir merkezlerinde köpek oyun parklarının kurulmasını,

-Sokak hayvanlarının barınaklarının tıbbi ve bilimsel niteliklere havi biçimde artırılması ve mevcutların ise tıbbi ve bilimsel niteliklerde rehabilitesini,

-Mevcut tıbbi ve bilimsel veriler ışığında kısırlaştırarak saldırganlaşmalarının da önlenmesi,

-Hem Sokakta yaşayan, hem de barınaklarda bulunan hayvanların düzenli sağlık kontrollerinin  yapılmasını, bunun için de mobil bakım istasyonlarının kurulmasını ve yaygınlaştırılmasını,

-Bu önleyici ve hayvan haklarına uygun tedbirlerin merkezi olarak da denetiminin sağlanmasını öneriyoruz.