"Döviz kuru kontrol altına alınmalı” | Güney Gazetesi Mersin

"Döviz kuru kontrol altına alınmalı”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, asgari ücrete gelen zammı değerlendirdi. Kızıltan, asgari ücretin işverenlere maliyetinin 5 bin 879 lira olduğunu belirtirken, döviz kurunun yükselmesinin yaratacağı olumsuzluklara dikkat çekti. Kızıltan, “Asgari ücret yüzde elli seviyesinde yükseldi, ama döviz kurunun yükselişine engel olunmazsa bu zam bir şey ifade etmez. Hem işveren hem de çalışan mağdur olur” dedi




Başkanı Ayhan Kızıltan, açıklanan yeni asgari ücret rakamlarını değerlendirdi. Yüzde 50 artışla asgari ücretin 4 bin 253 lira olarak uygulanacağını, işverene maliyetin ise 5 bin 879 TL olacağını kaydeden Kızıltan, fabrikaların üretmeye, istihdam sağlamaya devam etmesi için döviz kurlarındaki artışa çözüm bulunması ve enflasyonun kontrol altına alınmasının elzem olduğuna dikkat çekti. Aksi halde ne yapılırsa yapılsın asgari ücretin hayat pahalılığının altında kalacağını dile getiren Kızıltan’ın konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

SGK verilerine göre Türkiye’de çalışanların %42’sinin asgari maaşla çalıştığını belirten Kızıltan, “Çalışan nüfusun bu kadar büyük bir kısmının asgari ücretle istihdam edildiği bir ülkede asgari ücret aslında bir asgari ücret değil, ortalama bir maaşa dönüşmüştür” dedi.

 

 “ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ; 5 BİN 879 LİRA”

 

2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 253 lira olarak uygulanacağını söyleyen Kızıltan, yaklaşık yüzde 50 seviyesinde bir artışın yapıldığını belirtti. Asgari ücretin işverene maliyetinin 5 bin 879 lira olduğunu söyleyen Kızıltan, Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisinin de kaldırılacağı açıklandı. Asgari yükün içindeki paylar arasındaki, zaten büyük bir ekonomik sorun denizinde ve belirsizlik denizinde yüzmeye çalışan işverenin üzerine düşen yükler azaltılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

“İŞVERENLERDE KUR ARTIŞINA KARŞI KORUNMALI”

 

Çalışanların emeklerinin karşılığını almasının herkesin arzusu olduğunu belirten Kızıltan, “Aynı zamanda işverenlerin de bu ekonomik zorluklar ve belirsizlikler arasında, bu fahiş döviz kuru artışları ve ekonomik sorunlar arasında korunması gerekmektedir. Fabrikalar üretecek, iş yerleri ayakta kalacak ki istihdam devam edebilsin” dedi. (Haber Merkezi)