Belediye meclisinde ekmek tartışması | Güney Gazetesi Mersin

Belediye meclisinde ekmek tartışması

Mersin’de halk ekmek büfeleri önünde son zamanlarda yaşanan ekmek kuyrukları, belediye meclisinde de tartışmalara neden oldu. MHP’li üye, belediye yönetiminin az ekmek çıkararak kuyruklara neden olduğunu ileri sürdü. CHP’li ve HDP’li üyelerden “Doğalgaz zammını da mı belediyeler yapıyor” yanıtı geldi.

Belediye meclisinde  ekmek tartışması


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi aralık ayı toplantısında halk ekmek büfeleri önünde oluşan ekmek kuyrukları gündeme geldi.

MHP’li belediye meclisi üyesi Mahmut Tat, belediyenin halk ekmek fabrikasında ekmek üretimini düşürdüğünü, belli saatlerde büfe satışı yaptığını, böylece kuyrukların oluşmasına neden olduğunu ileri sürdü.

Yıllardır Türkiye’de alışık olunmayan kuyrukların Mersin’de ekmek büfeleri önünde oluştuğunu belirten Tat, kuyruk meselesinin halkı rahatsız ettiğini belirtti.

Belediyeye ait ekmek büfelerinin belli saatlerde, belli adette ekmeğin insanlara verildiğini söyleyen Tat, bu uygulamayla kuyruğun oluştuğunu söyledi.

Tat, “Belediyeler olağanüstü durumlarda daha fazla üretim yaparak vatandaşlarımızın sıkıntısını gidermelidir. Zamlardan kaynaklı istisnai durum yaşayan ülkemizde ekmek kapasitesini düşürerek, kuyruklar oluşmasına sebebiyet vererek siyasi bir reklam mı yapılmaya çalışılıyor. Bunu vatandaşlara kurum olarak yapmaya gerek yok. Kapasiteyi arttıramıyorsanız sebebini halka anlatmalısınız” dedi.

Tat, Mersin halk ekmek büfelerinde belli saatlerde ekmek satıldığını ve bunun kuyrukların oluşmasına sebep verdiğini iddia etti. Tat “Bir plan mı yapılmaya çalışılıyor. Buna kimsenin hakkı yok. Zarar ediyor ve kapasite yetmiyor diyorsanız bunu halka açıklamalısınız. Tarsus’ta 200 gram ekmek 1 liraya satılmakta. Büyükşehir Belediyesi ekmek kulübelerinde ekmek 1.25 liraya satılmakta. Ekmeğin maliyeti nedir ve günlük kaç adet üretim yapılmakta, pazar günleri büfeler neden kapalı? Sabah saat 11’de ekmekler dağıtılıyor ve sıraların oluşmasına sebep oluyor” dedi.

 

“HALKI KUYRUKLARA SÜRÜKLEYENLERİ SORGULAYIN”

 

Mahmut Tat’ın bu sözleri üzerine “Gülsem mi, ağlasam mı bilemedim” diyen HDP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Bedriye Kuş, Tat’ın halk ekmek hakkındaki iddialarını dile getirirken ülkede yaşanan genel durumu görmezden geldiğini söyledi.

Toplumu ekmek kuyruğuna sürükleyen zihniyeti sorgulamak gerektiğini belirten Kuş, “Toplumun neden ekmek kuyruğuna muhtaç edildiğini görmek gerekiyor. Belediyenin ekmek hizmeti değerlidir, ekmek bir ayda 2.5 liraya çıktı sadece ekmek değil. Un fiyatları katladı, gıda fiyatları her gün zamlanmakta, elektriğe, doğalgaza, akaryakıta zam gelmekte. Bunları belediyeler yapmıyor. Genel siyasetin sonucu bu zamlar ve kuyruklar” dedi.

 

BORÇLANMA DA GÜNDEME GELDİ

 

CHP Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Haşim Tuluk da ekmek konusuyla özellikle ilgilendiğini ve kontrol ettiğini söyledi.

Büfelerde ekmeğin 1 liraya satıldığını belirten Tuluk, marketlerde ekmeğin 2 liraya kadar çıktığını söyledi. Tuluk “Borçlanmayı görüştüğümüz zaman Mersin için evet deyin dedik. Onay verseydiniz o para Mersin’e gelecekti. Onlarla halk ekmeğe yatırım yapılacaktı” dedi.

 

“GÜNDE 70 BİN EKMEK ÜRETİYORUZ

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’nda günde 70 bin ekmek üretip 40 satış noktasında 1 TL’den halka ulaştırdıklarını söyledi.

Başkan Seçer, bir ekmeğin kendilerine maliyetinin 1,8 TL olduğuna dikkat çekti. Seçer, “Doğaldır. Bunlar bir anlamda sosyal katkı oluyor. Özellikle bu olağanüstü ekonomik hal günlerinde biz de arzu etmeyiz; ne ekmek kuyruğu olsun, ne yağ kuyruğu olsun, ne akaryakıt kuyruğu olsun, ama bunları siz de söylediniz. Üzüntüyle takip ediyoruz” dedi.

 

“DAHA MODERN BİR FABRİKA YAPACAĞIZ”

 

Yeni bir ekmek fabrikası projelerinin de olduğunu duyuran Başkan Seçer, “Yer arayışı içerisindeyiz. Toroslar bölgesinde de bazı belirlenen imar çalışmalarında belediye hizmet alanlarında lokasyon olarak da uygun bir yer belirlemeye çalışıyoruz. Muntazam, daha modern bir fabrika yapacağız. Bu demode olmuş bir fabrika. Birim ekmeğin maliyeti yeni teknolojiye göre bu teknolojilerde çok fazla. Yeni fabrikada yeni ekmek çeşitleri de üreteceğiz. Tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, diyet ekmeği gibi bu tarz ekmekleri de çıkarmayı düşünüyoruz. Ekmek meselesi budur. Tabi biz de arzu etmiyoruz; buğday fiyatları, un fiyatları, akaryakıt fiyatları, girdi fiyatları her şey altüst. Bu şartlarda en iyisini yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

 

“BÜFELERİMİZDE EKMEĞİN FİYATI BİR 1 TL’DİR”

 

Seçer, Halk Ekmek Büfelerinde ekmek fiyatlarının sabit olduğunu vurgulayarak, “Bizim büfelerimizde ekmeğin fiyatı bir 1 TL’dir. Bunun dışında bir satış fiyatı varsa bu uygun bir satış değildir. Gerekli müeyyideyi uygularız. O büfeyle, tırnak içinde o işletmeci diye tabir ettiğiniz kardeşimizle protokolü ya da sözleşmeyi feshederiz. Ekmek 1 TL’dir, bunu yapamazlar. Aykırı iş yapıyorlar, ben ilk kez sizden duyuyorum böyle bir şeyi. Farklı ekmek tipleri var; bizim normal standart ekmeğimiz 1 TL. Kepekli ekmeğimiz 1.25 TL. Bakın bir trajik durum yaşanıyor aslında. ‘Gülüyoruz ağlanacak halimize’ diye bir tabir vardır. Bunu bir siyasi tartışma konusu yapmak benim için hicap verici bir durum. Belediyemiz, yerel yönetimimiz mevcut koşullarda dezavantajlı insanlarımıza, yurttaşlarımıza ekstra katkı sağlamak için inanın elinden geleni yapıyor, yapmaya devam edecektir. Ekmek de bunlardan bir tanesi. Şunu unutmayın; Türkiye’de belediye ekmek fabrikalarında satılan ekmeğin büyükşehirlerde en ucuz satıldığı yer Mersin’dir. En ucuz. Biz zaten diğer büyükşehirlerde de ekmek fiyatlarını biliyoruz, listemiz var bizim. Zaten yaptığımız değerlendirmelerde onlar da bize referans oluyor. Durum bundan ibarettir” diye konuştu.