“Ormanlar sermayeye peşkeş çekiliyor’ | Güney Gazetesi Mersin

“Ormanlar sermayeye peşkeş çekiliyor’

Son 9 yılda Orman Kanunu’nda 10 kez değişiklik yapıldığını hatırlatan Tarım ORKAM-SEN Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, değişikliklerle ormanların sermayeye peşkeş çekildiğini, 9 yılda orman alanlarında yaklaşık 50 bin işletmenin kurulmasına izin verildiğini, böylece yaklaşık 340 bin hektarlık orman alanının ormancılık dışı kullanıma tahsis edildiğini vurguladı.

“Ormanlar sermayeye peşkeş çekiliyor’


MAHMUT SÖNMEZ

 

Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası (TARIM ORKAM-SEN) Mersin Şubesi, Kasım ayında Resmi Gazete’de 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 17/3 ve 18’inci Maddelerinin Uygulanması ile ilgili yönetmeliklere ilişkin basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamada “Ormanlar halkındır satılamaz” pankartı açıldı. Açıklamaya, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi.

Açıklamayı okuyan Tarım ORKAM-SEN Mersin Şube Başkanı Ömer Hatip Özden, kapitalist sistemin neden olduğunu söylediği ekolojik krize dikkati çekti. İktidarın sermayenin memuruna dönüştüğünü belirten Özden, Orman Kanunu ile ilgili yayınlanan yönetmeliklerin Anayasa’nın 11’inci ve 169’uncu maddesine aykırı olduğunu söyledi.

 

‘İZİNLERİN YARISI SON 9 YILDA VERİLDİ’

 

Son 9 yılda orman alanlarında yaklaşık 50 bin işletmenin kurulmasına izin verildiği, böylece yaklaşık 340 bin hektarlık orman alanının ormancılık dışı kullanıma tahsis edildiğini vurgulayan Özden, “Yani bu alanlar resmi kayıtlarda orman olarak görünmeye devam ederken fiiliyatta orman vasfını yitirmiştir. 1956 yılından buyana verilen bütün izinlerin miktarının yaklaşık olarak 750 bin hektardan biraz az olduğu düşünüldüğünde, bu izinlerin neredeyse yarısının son 9 yılda verilmiş olduğu görülmektedir. Bu da hem son yıllarda yapılan yasal değişikliklerin hem de ormancılık örgütü üzerinde oluşturulmuş ağır siyasal baskıların açık sonucudur” dedi.

 

YARGIYA TAŞIYACAKLAR

 

Son 19 yılda Orman Kanunu’nda 10 kez değişiklik yapıldığını hatırlatan Özden, böylece ormanların sermayeye peşkeş çekildiğine dikkati çekti. Kanun’da yapılan değişikliklerle yürütülen “talan politikaları”sonucu projelerin faaliyete konulduğunu aktaran Özden, bu projelerinin de kamu yararına olmadığını söyledi. Özden, yönetmelikleri yargıya taşıyacaklarını ve ekolojik yaşam mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.