Asgari alışveriş bile bütçeyi zorluyor | Güney Gazetesi Mersin

Asgari alışveriş bile bütçeyi zorluyor

Vatandaş her meyve sebzeyi en fazla birer kilo, gıda maddelerini en fazla birer paket alsa da market alışverişleri can yakıyor. Evlerde sebze yemeği pişmesi, yemekten sonra sofraya meyve getirilmesi için ayda en az 1000 lirayı meyve ve sebzeye ayırmak gerekiyor.

Asgari alışveriş bile bütçeyi zorluyor


MAYSA DERYAYEVA

 

Asgari ücretle geçimini sağlayan bir aile market alışverişi için en ucuz marketleri seçse de gıda ürünlerini asgari düzeyde alsa da alışveriş can yakıyor. Birer kilo meyve sebze alınıp çıkıldığında bile ödenmesi gereken para 200 lirayı geçiyor. Üstelik bu aylık gıda alışverişine ayrılan para değil, bir iki günlük mutfak masrafına ayrılan para.

Hayat pahalılığı toplumun her kesimini etkiliyor. Peş peşe gelen zamlar dar gelirlinin aylık bütçesini her geçen gün daha fazla sıkıyor.

4 kişilik bir ailenin en düşük miktarlarda temel gıda maddesi aldığına ne kadar para harcaması gerektiğini en ucuz ve en pahalı marketlerin raf fiyatlarını inceleyerek hesaplamaya çalıştık.

Bir aile en ucuz raf fiyatı olan zincir marketlerden temel gıda malzemeleri olan 1 litre sıvı yağ, 1 kg pirinç, 1 kg nohut, 1 litre süt, 250 gram beyaz peynir, 500 gram helva, 1 kg domates, 1 kg patates, 1 kg elma, 1 kg mandalina, 1 marul, 1 kg havuç, 1 kg soğan, 1 salça, 1 kg şeker, 1 reçel, 1 sucuk, 1 margarin, 1 çay aldığında en az 240 lira ödemek zorunda.

Eğer aynı ürünler aynı miktarlarda raf fiyatları daha yüksek olan bir marketten alınırsa ailenin en az 445 lira vermesi gerekiyor.

Ancak ödenen bu para ailenin aylık, haftalık mutfak masrafı değil, en fazla bir iki günlük mutfak masrafına denk geliyor.

4 kişilik bir ailenin en asgari birer kilo sebze ve meyve aldığı, bunların da günübirlik olarak tüketildiği göz önüne alınırsa her gün bir sebze yemeği yapmak, bir çeşit de meyve yemek isteyen dar gelirlinin sadece sebze ve meyve için günde en az 30 ila 50 lira arasında harcama yapması gerekiyor.  Bu da aylık yaklaşık 1000 liraya geleceği için birçok aile marketlerden meyve almaktan imtina ediyor, semt pazarlarında ucuz meyve sebze arıyor.