Su fiyatları gerdi | Güney Gazetesi Mersin

Su fiyatları gerdi

MESKİ Genel Kurulunda sert tartışmalar vardı. Su fiyatlarının yüzde 10 artırılması teklifi saatlerce tartışıldı

Su fiyatları gerdi


 

 

 

 

ABİDİN YAĞMUR/MAHMUT SÖNMEZ

 

MESKİ Genel Kurulunda 2022 yılında uygulanacak su tarifesi tartışmalara konu oldu. CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, su fiyatlarının yüzde 10 oranında artırılmasını önerirken AKP ve MHP grupları enflasyon oranında artırılmasını önerdi.

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) Genel Kurulu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı.

Genel kurulun en önemli gündem maddesi, 2022 yılında uygulanacak su fiyatları oldu. Vahap Seçer yönetimi su fiyatlarının yüzde 10 artırılmasını teklif ederken Cumhur İttifakı grubu yüzde 10’a karşı çıktı ve sadece enflasyon oranında artış yapılmasını önerdi.

Oylama öncesinde açıklamalarda bulunan Başkan Vahap Seçer, stratejik planda performansı etkileyecek 149 projenin olduğunu, 65 projeyi 2021’in 10. ayında bitirdiklerini söyledi.

Toplamda tamamlanan 65 projenin maliyetinin 357 milyon olduğunu söyleyen Seçer, devam eden 52 yatırım projenin olduğunu söyledi.

Seçer, “428 milyon ödenek ayrılmış 2022 yılına. 2024’e kadar 1 milyar 490 bin yatırımlara bütçe ayrılmış. 2 milyar 610 milyonluk yatırım planlanıyor. Yatırımın bütçeye oranı 2019’da ortaya çıkan şartlardan kaynaklı 750 milyon TL. 2020 de yatırımların bütçeye oranı yüzde 30, bu yıl bu oran yüzde 40 seviyesinde” dedi.

Aybaşı itibariyle giderlerde yüzde 18’lik artış olduğunu söyleyen Seçer, “Giderde, girdi maliyetlerinde hala yüzde 33 gerideyiz” dedi

2021 değerleme oranının 36.20 söyleyen Seçer enflasyon farkından su faturasına yansıyan artışın yüzde 18.40 olduğunu belirtti.

 

“GERİ ADIM ATMA İHTİMALİMİZ YOK”

 

Başkan Vahap Seçer şunları söyledi: “Ekonomik şartları hepimiz biliyoruz. Burası bir kurum bu kurumun kamu kurumu olduğunu unutmadan hizmet verip yatırım yapabilmesi için gerçekçi bütçe yapmalı. Bütçe yaparken akşamdan sabaha karar vermiyoruz. Geldiğimizden beri stratejik planımızı yaptık yatırım ve performansı buna göre yapıyoruz. 2022 yılı bütçesinin çalışmasını temmuzdan başlatıyoruz. Komisyon üyelerine sunum yapılıyor, bakanlığa gidiyor olgunlaşmış şekilde meclise sunuyoruz. Belli bir fiyat çalışması yapılmış.  0-12 metreküp birinci skala. Bunu 0-10’a düşürüp sonra 0-15’e çıkardık.  Her ay enflasyon kaynaklı tahribatı yüzde birlik fiyat artışını kullanmamıza rağmen yeniden değerleme oranına göre iki yılda yüzde 45 şartlar değişmiş. Yeni şartları bu rakamla çarpın diyor. Bu sene yüzde 36.2. Bunda geri adım atma ihtimalimiz yok. Yatırımları azaltmamız anlamına geliyor bu. Ticarethane yönetmediğimizin farkındayız. Son derce makul görüyorum artışı. Tarifeler makul, kur farklarından ortaya çıkan tabloyla karşı karşıya gelmeyelim bunu diliyoruz. Bedava su temin etmek isterim halka, ama maalesef bu şartlarda hizmet üretmeye çalışıyoruz.  Kabul etmezseniz ben yeniden getiririm, ısrar kararı ararım yine kabul edilmezse bakanlığa gider, meclis fesholur hem biz kurtuluruz hem Mersin kurtulur.”

 

MHP: ENFLASYON ORANINDA ARTIRALIM

 

MHP grup sözcüsü Fahrettin Kılınç, “TEFE TÜFE fiyat aralığı vatandaşa zaten yük getirecek. Ayrıca yüzde 10’luk artış vatandaşın yükünü artırır. Bu nedenle yüzde 10’luk artış teklifinin tekliften çıkarılmasını, sadece TEFE-TÜFE farkı uygulanmasını öneriyoruz” dedi.

Müzakerelerin ardından oylamaya geçildi. Oylama öncesinde MHP ve AKP grubu “Revize edilme” şartını öne sürünce Başkan Vahap Seçer oturuma ara verdi.

 

“ENFLASYON YÜZDE 50. SUYA YÜZDE 10 ARTIŞI ÇOK GÖRÜYORSUNUZ”

 

Oturumun yeniden başlamasının ardından söz alan CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş, “Ortada enflasyon ve kur farkı ve bütçe gerçeği var. Yapılan bütçe enflasyondan ve kurdan hali değildir. Gerçekçi olmalıyız. MESKİ bize rakamları sundu yüzde 27’lik zam bile 2020’nin ocak ayı şartlarına anca götürüyor. Başkan bu zamma mümkün değil dedi. Ama bütçe gerçeği de var kur ve enflasyonun telafisi için yüzde 10’luk zam uygun görüldü. Keşke biz de 2021 yılının artışını yüzde bire değil enflasyona bağlasak böyle olmazdı. İki yılda derleme oranı yüzde 45. Devletin bir sonraki yılda alacaklarına yüzde 36.2 yi uygulayacak. Yani hükümet enflasyonu yüzde 36 olarak kabul etmiş. Bu şartlarda yüzde 10’u çok görmek idareye yatırımı eksik yapın proje gerçekleştirmeyin diyorlar. Birçok yere ziyaret yaptık. Halkın tamamının derdi su kanalizasyon ve altyapı derdi. Bütün belediye başkanları MESKİ’den yatırım bekliyor ama yüzde 50 enflasyonun olduğu ülkede suya yüzde 10’luk düzeltmeyi fazla görüyorlar. MESKİ ve su üzerinden popülizm yapılamaz” ifadelerini kullandı.