“KADINA ŞİDDETİ ANLAMLANDIRMAK MÜMKÜN DEĞİL” | Güney Gazetesi Mersin

“KADINA ŞİDDETİ ANLAMLANDIRMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle kadınlarla birlikte Ulu Cami’den Cumhuriyet alanına kadar yürüdü ve düdük çaldı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Alanı’nda kadına şiddete karşı basın açıklaması yapıldı ve havaya balonlar bırakıldı.

“KADINA ŞİDDETİ ANLAMLANDIRMAK MÜMKÜN DEĞİL”


ZELİHA ÖZİPEK

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın da destek verdiği Kadına Şiddete Karşı Sıfır Tolerans kampanyası kapsamında Ulu Cami önünde toplanan kadınlar, Cumhuriyet alanına kadar düdük çalıp ‘Kadına şiddete hayır” sloganı atarak yürüdüler.

 

“KADINA ŞİDDETİ ANLAMLANDIRMAK MÜMKÜN DEĞİL”

 

Etkinlik, yürüyüşün ardından Cumhuriyet Alanı’nda basın açıklaması ile devam etti. Etkinlikte söz alan Mustafa Gültak kadınların haklarına dikkat çekerken, kadınlara yönelik yaptıkları çalışmalara dikkat çekti. Yaptığı açıklamad, şiddetin acziyet ve zavallılık olduğunu söyleyen Gültak, erkeğe hayatını, aşkını ve emeğini veren kadına şiddeti anlamlandırmanın mümkün olmadığını söyledi. Şiddet uygulayan erkeklerin eğitilmesi ve gerekirse hapsedilmesi gerektiğini söyleyen Gültak, eğer şiddet uygulan erkeğin eğitilmesinin ve tedavi edilmesinin mümkün olmaması durumunda uzun süreler tecrit edilmesi gerektiğini söyledi.

 

“İKİ KADIN KOOPERATİFİ”

 

Geldikleri günden beri kadına önem verdiklerini aktaran Gültak, iki tane kadın kooperatifi kurduklarını, Bakanlıklardan kooperatiflere hibe sağladıklarını ve ürettikleri ürünleri satmaları için yer tahsis ettiklerini söyledi. Türkiye’de kadınların en büyük sorunlarından birinin ekonomik kazançlarının olmaması olduğunu söyleyen Gültak, kooperatifler sayesinde kadınların kazanç elde etmesini sağladıklarını dile getirdi. Yedi yüzün üzerinde kadına 4. Milyon kredi verdiklerini söyleyen Gültak, “kredi alan kadınlar ya yeni iş kurdular ya da mevcut işlerini büyüttüler, bu sayede ekonomiye istihdam sağlarken, evlerine de katkı sağladılar” dedi. İki yılda Akdeniz ilçesinde yaşayan ve ekonomik durumu iyi olmayan kadın ve çocuklar için birçok eğitim ve sosyal proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Gültak son olarak yakın zamanda 350 kişilik üniversite hazırlık kursu açtıklarını söyledi.

 

“HER ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”

 

Gültak’ın ardından HAK İŞ Konfederasyonu Mersin Kadın komite Başkanı Alev Ceylan söz aldı. HAK İŞ olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle toplandıklarını söyleyen Ceylan, kadına yönelik şiddete, istismara ve mobbinge, karşı durmak için bir arada olacaklarını söyledi. Toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylemin kadına yönelik şiddet olarak kabul edildiğini söyleyen Ceylan, her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını söyledi. Kadına yönelik şiddette mücadelenin kararlılıkla devam edilmesi gerektiğini söyleyen Ceylan, medya ve sosyal medyada bu konunun hassasiyetle gündemde tutulmasından memnun olduklarını dile getirdi.

 

KADES PROGRAMI 248 BİN İHBAR ALMIŞ

 

KADES Programından bahseden Ceylan “İçişleri Bakanlığımız tarafından yerli ve milli imkanlarla oluşturulan KADES Programı’nı 2018’den bugüne kadar 2 milyon 758 bin kadın indirmiş ve 248 bin ihbar alınmıştır. Bu çalışmalar sayesinde geçmişte uğradıkları şiddeti konuşamayan, gizli tutan kadınların  artık konuştuklarını, resmi makamlaradaha yoğun şekilde başvurduklarını görüyoruz” diye konuştu. Kadına yönelik şiddete karşı, ‘Şiddete Sıfır Tolerans’ yaklaşımının bir devlet politikasi haline gelmesi gerektiğini söyleyen Ceylan, yapılan çalışmaların daha caydırıcı, daha kapsayıcı araç ve polititikalarla sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Ceylan son olarak “Kadınların, insan hakları ihlallerine yol açan her türlü tutumun ortadan kaldırılması için mücadelemizin etkin ve kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Yapılan açıklamaların ardından katılımcılar havaya balon bıraktı ve program son buldu.