“Daha fazla bedel ödemek istemiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Daha fazla bedel ödemek istemiyoruz”

Toros Devlet Hastanesi’nin önünde açıklama yapan Mersin Tabip Odası pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin sırtına binen yüke, çalışma koşullarının ve uygunsuzluğuna dikkat çekip Sağlık Bakanlığı’na yaşadıkları sıkıntılara dair taleplerde bulundu.

“Daha fazla bedel ödemek istemiyoruz”


 

ZELİHA ÖZİPEK

Pandeminin yıkıcı etkisini yaşamaya devam ettiklerini söyleyen Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, iktidarın sağlık emekçilerini ve toplumu yok sayan anlayışı nedeniyle önlenebilir bir hastalıktan yüzlerce arkadaşlarını kaybettiklerini belirtti. Pandemi süreci boyunca hekimler ve sağlık çalışanlarının uygun olmayan çalışma koşullarında uzun süre çalıştığını söyleyen Antmen, “Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, iktidarın bilimsel bilgiye dayanmayan, şeffaflıktan uzak, yerel dinamikleri gözetmeyen, eksik, yanlış ve tutarsız uygulamalarının bedelini biz sağlıkçılar hayatlarımızla ödedik/ödüyoruz” dedi.

 

“YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMEDİ”

 

Plansızlıktan kaynaklı sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığını, çok sayıda sağlık emekçisinin hastalığa yakalandığını belirten Antmen, “Uzun saatler kesintisiz çalışma, sık nöbet tutma, her 5 dakikada bir muayene, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma çalışma alanımız olan sağlık kurumlarının olağanı haline geldi” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı çalışma alanlarımızda COVID-19’a ilişkin gerekli önlemleri almadığını söyleyen Antmen, havalandırma, filtrasyon, nöbet değişimleri öncesi gerektiğinde dezenfeksiyon, fiziksel mesafe bariyerleri oluşturmak, işyerine güvenli ve mesafeli ulaşımı sağlamak gibi yükümlülükler yerine getirilmedi” dedi. Pandeminin ilk aylarında sağlık çalışanlarının maske, siperlik, gözlük, eldiven, dezenfektan gibi koruyucu materyallere ulaşmakta ciddi sorunlar yaşadığını söyleyen Antmen, “Türkiye’nin komşu ülkelerinde vakalar ve ölümler hızla artarken Sağlık Bakanlığı sağlık kurumlarında salgın hazırlığı yapma gereği duymadı. Vakalar uzunca bir süre gizlendi ve sağlık çalışanları bulaş riskiyle karşı karşıya bırakıldı” dedi.

 

“DAHA FAZLA BEDEL ÖDEMEK İSTEMİYORUZ”

 

Türkiye’de sağlık ortamları sadece sağlık çalışanları için değil, COVID-19 dışı hastalığı olanlar için de riskli alanlar haline getirildiğini söyleyen Antmen, İstifa, emeklilik, rapor alma, izin, mola haklarının kullanılması genelgelerle resmileştirilerek engellendi. Sağlık reformu adı altında sağlığı piyasalaştıran bu sistemin mevcut olumsuzlukları pandemi sürecinde net olarak ortaya çıktı. Çöken sağlık sisteminin bedelini ödüyoruz, daha fazla bedel ödemek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce çalışma alanlarında düzenleme yapmaya çağıran Antmen, taleplerini şöyle sıraladı:

“Tüm sağlık çalışanları için güvenli çalışma alanı, hastalarımız için güvenli tanı tedavi ortamlarının oluşturulmasını, önlemlerin gözden geçirilip yeniden düzenlenmesini istiyoruz!”

“Haftalık çalışma sürelerimizin yeniden düzenlenmesini ve azaltılmasını istiyoruz!”

“Şiddete ve hastalıklara karşı güvenli, sağlıklı çalışma ortamı istiyoruz!”

“OHAL KHK’leriyle hukuksuzca ihraç edilen, güvenlik soruşturması gerekçe edilerek ataması yapılmayan tüm hekimlerin/kamu emekçilerinin derhal görevlerine başlatılmasını istiyoruz!”

“Birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini ve sevk zinciri uygulamasına geçilmesini istiyoruz!”