Festivaller sinemaya ne katıyor? | Güney Gazetesi Mersin

Festivaller sinemaya ne katıyor?

Festivaller sinemaya ne katıyor?


ABİDİN YAĞMUR

 

Türkiye’de sinema sektörünün bileşenleri olan oyuncular açısından da izleyiciler açısından da film festivalleri önemli. Oyuncular, yönetmenler festivallerde ödül almak istiyor, izleyiciler festivallerde ödül alan filmlere öncelik veriyor, o filmleri daha çok konuşuyor.  Peki, Türkiye’nin en köklü, tanınmış 4 film festivalinin Türk sinemasına, düzenlendikleri kentin kültürüne, ekonomisine nasıl bir etkisi var?  Farklı üniversitelerden bilim insanları Antalya, Adana, İstanbul ve Ankara’daki 4 önemli film festivalini her ayrıntısıyla inceleyerek bu sorulara yanıt arayacak.  Bir yandan araştırmalar sürerken bir yandan da festivallerle eş zamanlı olarak tematik sempozyumlar yapılacak. Proje kapsamındaki ilk sempozyum 10-11 Kasım’da Ankara Film Festivali’nin katkılarıyla yapılacak.

 

“DÖRT FESTİVALİN MONOGRAFİLERİNİ ÇIKARTMIŞ OLACAĞIZ”

 

TUBİTAK 1001 Projeleri kapsamında desteklenen “Türkiye’de Film Festivalleri: Yapısı, Ekonomisi, İşleyişi, Seyirci Profili” projesinin yürütücüsü Mersin Üniversitesi’nden Doç. Hakan Erkılıç olacak.

Erkılıç, “TUBİTAK 1001 kapsamında film festivallerini inceliyoruz. Festivallerin tarihsel gelişimi, kurumsal ve ekonomik yapıları, programları, yarışma ve jürileri, sektörle iş birliği, ulusal sinemaya katkıları, kente katkıları, seyirci profillerini araştırmayı planlıyoruz. Proje üç yıl sürecek. Proje sonunda dört festivalin monografilerini çıkartmış olacağız. Destekleri için TÜBİTAK’a, iş birlikleri için film festivallerine teşekkür ederiz” dedi.

 

“İLK KEZ BU KADAR KAPSAMLI ARAŞTIRMA YAPILACAK”

 

Film festivallerinin kültürel, sanatsal ve ekonomik birer faaliyet alanı olduğuna işaret eden Erkılıç, festivallerin filmlerin ve yeni yönetmenlerin ulusal ve küresel bağlamda tanınmasının sağladığını, kent ve ülke kültürüne, ekonomisine katkılar sağladığını ancak bu alanın Türkiye’de yeterince çalışılmadığını vurguladı.

Erkılıç, “Araştırma kapsamında Türkiye’deki 4 büyük festival olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali, İstanbul Film Festivali ve Ankara Film Festivali ele alınacaktır. Böylece birbirinden farklı özellikler gösteren ve büyüklük açısından ön planda olan 4 büyük film festivalinin bütüncül olarak incelenmesiyle alandaki boşluk doldurulmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Erkılıç, projenin önemli bilimsel katkılarından birinin de festivallerin ulusal sinemanın gelişimindeki rollerini ortaya çıkarmak olacağını belirtti.

 

ANKARA FİLM FESTİVALİ DESTEĞİYLE SEMPOZYUM

 

Erkılıç, proje kapsamında Film Festivalleri Sempozyumu düzenlediklerini de söyledi.

Film Festivali Sempozyumu, her yıl Türkiye’deki bir başka festivalde dönüşümlü olarak gerçekleştirilecek. Sempozyumların Ankara, Antalya, Adana, İstanbul Film Festivalleri arasında festival zamanında dönüşümlü olarak yapılması planlanıyor.

Film Festivali Sempozyumu’nun ilki, 10-11 Kasım 2021 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Davetli konuşmacı Marijke de Valck (Utrecht Üniversitesi, Hollanda), sempozyuma çevrimiçi katılacak. 

 

ÇALIŞMADA KİMLER YER ALIYOR?

 

2022 yılı içinde de film festivali temalı uluslararası hakemli Screenfest Film Festivali Araştırma Dergisi yayımlanmaya başlanacak.

“Türkiye’de Film Festivalleri: Yapısı, Ekonomisi, İşleyişi, Seyirci Profili” projesinde araştırmacı olarak Prof. Dr. Senem A. Duruel Erkılıç (Mersin Üniversitesi), Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa (Akdeniz Üniversitesi), Doç. Dr. Serhat Sırrı Serter (Anadolu Üniversitesi), Doç. Dr. Ali Karadoğan (Munzur Üniversitesi), Doç.Dr. Aydın Çam (Çukurova Üniversitesi) yer alacak.

Prof. Dr. Süleyman Değirmen (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi), Prof.Dr. Kemal Birdir’in (Mersin Üniversitesi) danışman olarak görev alacağı projede bursiyerler Dr. Selver Dikkol, Arş.Gör. Servet Can Dönmez, Arş.Gör. Onur Aytaç, Nil Yüce ve Yunus Erdoğan da görev alacak.