Makyaj tamamlandı, temizlik başka bahara! | Güney Gazetesi Mersin

Makyaj tamamlandı, temizlik başka bahara!

Millet Bahçesi projesi kapsamında Müftü Deresinin kıyısına taş duvar örüldü, korkuluklar ve asma köprüler yapıldı. Ama bu makyaj Müftü Deresinin asıl sorunu olan kötü koku ve kirlilik sorununu çözmeye yetmedi. Derenin içinde insan boyunda yaban otları göze çarpıyor, plastik atıklar başta olmak üzere katı atıklar, molozlar görülüyor. Millet Bahçesinin inşaatı geçen yıl bitmişti. O inşaatın atıkları bile yer yer dere içinde duruyor.

Makyaj tamamlandı,  temizlik başka bahara!


Millet Bahçesinin yapılmasıyla beraber Müftü deresinin kenarına duvarlar yapıldı, dere boyunca korkuluklar ve peyzaj yapıldı ama derenin asıl sıkıntısı olan kötü koku ve içindeki çöpler aynı şekilde duruyor. Dere yatağında bulunan kum ve toprak sebebiyle akmayıp biriken, yaban otlarının büyümesine ve zamanla çamurlaşmaya neden olan sular çevreye kötü kokular yayıp, sineklerin çoğalmasına yol açıyor.

Kötü koku ve sineklerin yanı sıra kaderine terk edilen dere çöplükten geçilmiyor. Millet bahçesini sahile bağlayan altgeçit ise kaderine terk edilmiş ve halk için güvenlik sorunu teşkil ediyor.

 

“BU ŞEHİR BUNU HAK ETMİYOR”

 

Müftü Deresi civarında oturan mahalle sakini Hasip Sanlı, dereden gelen yoğun koku ve biriken çöplerden şikayetçi. Sanlı, dereye masraf yapılıp kenar duvarlarının ve korkulukların yapıldığını ama asıl şikayetin derenin kirliliği ve gelen koku olduğunu ve bu durumun hala devam ettiğini belirtti. Sanlı, “Buraya sağ olsunlar masraf yaptılar. Derenin kenarına korkuluk ve duvar yaptılar. Ama bizim asıl derdimiz; dere yatağına biriken çöpler, dere yatağında biriken sular, yosunlar ve bunlardan kaynaklı çevreye yayılan kötü kokular ve sinekler. Bununla ilgili yetkililer burada akmayan biriken suyu, bir şekilde meyil vererek akar duruma getirmeli. Düzenli dere yatağı temizliği yapmalılar. Dere çöpten geçilmiyor ve gelip temizlemiyorlar. Dereye yapılan makyajla sorunlar hallolmuyor. Bu şehir ve bu şehrin insanları bunu hak etmiyor” dedi.

 

KADERİNE TERK EDİLMİŞ ALTGEÇİT KORKU YAYIYOR

 

Mahalle sakinlerinden Necla Kaya ise derenin kirliliği ve yaydığı kokunun yanı sıra, Müftü Köprüsünün alt geçidinden şikayetçi. Alt geçidin kaderine terk edildiğini belirten Kaya “Alt geçidin kirliliği ve bakımsızlığı ortada. Çöpten geçilmiyor. Buraya herhangi bir bakım yapılmıyor, saksılar kırılmış, devrilmiş gelip tamir edip düzenleyen yok. Işıklandırma yetersiz ve maalesef burası şehrin ortası ama güvenli bir yer değil. Madde bağımlıları, sarhoşlar altgeçitte pinekliyor çoğu zaman, bırakın akşamı gündüz bile sahile gideceksek korkumuzdan caddeyi kullanmak durumunda kalıyoruz. Derenin ve altgeçidin bir an önce sorunlarının halledilip bu kaderine terk edilmiş halinden kurtulması gerek” ifadelerini kullandı. 

 

 

Yürüme yolunda çöpten tepe

 

Silifke Caddesi üzerinde bulunan Akdeniz Belediyesi’ne ait Müftü Deresi yürüme yolunda bakımsızlıktan çöpten küçük bir tepe oluşmuş.

Silifke Caddesi’nin yanı başındaki yürüme yolu çöp deposuna dönmüş halde. Temizliği yapılmayan yürü yolu çöpten geçilmiyor. Çalı, çırpı, çöp ve toprak birikintisiyle küçük bir çöp tepesinin oluştuğu yürüme yolunun başlangıç noktası dikkat çekiyor.

Biriken çöplüğün ve kirliliğin yanı sıra peyzaj bakımı yapılmadığından etraftaki çalılar ve sazlıklar yürüme yoluna kadar gelmiş durumda. (Haber Merkezi)