“Bu gidişle kışı çok ağır geçireceğiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Bu gidişle kışı çok ağır geçireceğiz”

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka haritasına göre, Mersin’de vaka oranları 100 bin kişide 143,68’e yükseldi. Vaka sayısındaki artışa dikkat çeken Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Vaka sayılarında artış var ama bu vaka artışı hastanelere yansımıyor. Şu anki vakaların yüzde 40’ı 23 yaş altı kişilerde görülüyor” dedi.

“Bu gidişle kışı çok ağır geçireceğiz”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin’de vaka sayılarının yaz aylarında yüksek oluğunu belirten Antmen, “Eylül ayının başlarına doğru bu vaka sayılarında azalma oldu. Üç hafta önce 100 binde vaka sayıları 70’e kadar indi. Geçen haftalarda ise 100 binde 138,86’ya ulaştı ve şimdi 100 binde vaka sayıları 143,68. Bir önceki haftaya göre az bir oranda artış var.  Hastanelerde bir sıkışıklık, yoğunluk yok. Vaka sayılarında artış var ama bu vaka artışı hastanelere yansımıyor. Pandemide ikinci yıla yaklaşıyoruz ve biz hala tam doz aşılamaları yüzde 55’in üzerine çıkamıyoruz” diye konuştu.

 

“GENÇLER HİÇ AŞILANMIYOR”

 

“Aşı konusunda çok çok yavaş ilerliyoruz” diyen Antmen, “Aşıya karşı ilgisizlik ve duyarsızlık var. Aşıya karşı tereddüttü olanlar, aşıya karşı ilgisiz olanların aşılanması konusunda Sağlık Bakanlığının ciddi işler yapması gerekiyor. Kampanya, aşıya ilgiyi arttırıcı yayınlar yapması gerekiyor ve MEB ve sağlık çalışanlarının zorunlu aşılanması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bunun hiçbirini yapmıyor. Bir ay önce 12 yaş üstü çocuklara aşı yapılabileneceği söylendi oysa şu anki vakaların yüzde 40’ı 23 yaş altı kişilerde görülüyor. Gençler hiç aşılanmıyor. Ailelerin çocuklarını aşılatmak konusunda çok ciddi kaygıları var. Bu kaygıların giderilmesine yönelik Sağlık Bakanlığının hiçbir çalışması yok. Sağlık Bakanlığının görevi yerine getirmemesi, okullarda gerekli önlemlerin alınmaması, 30 ve 40 kişilik sınıflarda çocuklara eğitim vermeye devam edilmesi gibi nedenlerle vaka sayıları azalmıyor” diye belirtti.

,

 

“GÜNDE 400 BİNİN ALTINDA AŞI YAPILIYOR”

 

Antmen, “Bu gidişle kışı çok ağır geçireceğiz. Aşılar yeterince olunmuyor. Kış aylarına gelmemizle her yer kapalı olacak. Kasım ayının gelmesiyle BioNTech aşısı olanların üçüncü doz aşısı gelecek. Sinovac tam dört ay koruyor, BioNTech tam doz 6 maksimum 7 ay koruyor. Aşının ilk yapıldığı zamanlarda günde 1 milyon aşı yapılıyordu. Şu anda günde 400 binin altında aşı yapılıyor” dedi.